Мед Атлант

На Франківщині провакциновано від кору лише 75-80% дітей

З понеділка стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору. 

У рамках кампанії напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію. На сьогодні відсоток вакцинації в Івано-Франківській області не відповідає  рекомендаціям МОЗ.

“В Івано-Франківській області 75-80% вакцинованих дітей, коли повинно бути 95%. Ми розуміємо, що може бути спалах кору у кінці 2023 на початку 2024 року. Наша область організувала склад вакцин. Маємо свою кімнату, де і зберігаємо її”, – генеральний директор ДУ “Івано-Франківського  обласного центру контролю та профілактичних хвороб МОЗ України” Руслан Савчук.

Зараз вакцини проти кору розвезені до закладів охорони здоров’я. Вакцину отримали ще в суботу минулого тижня. Кампанія буде продовжуватися до вересня.

Начальниця відділу імунопрофілактики Марта Локатир зазначила, що кампанія була спланована, аби попередити спалах кору. Ця робота розпочалася ще в квітні- травні.

« За допомогою наших працівників охорони здоров’я ми  збирали детальну інформацію про кожну дитину з 1 щепленням і без жодного. До війни були певні проблеми з вакциною. Зараз маємо можливість виправити це. Можемо сказати, що охопимо всіх запланованих дітей.

Експерт з питань дитячої імунології ДОЗ Галина Бенько розповіла про важливість вакцинації. На сьогодні спалаху як такого немає, але він прогнозується кожні 5-6 років.  Востаннє спалах кору був у 2018 році.

“Пройшло 5 років. Зараз відбуваються  зустрічі з батьками та із закладами освіти, тому що  75-80% – це не те безпечне середовище, яке повинне бути.  Безпека є тоді, коли 95% провакциновані. Тоді діти, які мають хронічні захворювання й інклюзію, спокійно ходять у школи. Кір – небезпечний тим, що дає важкий перебіг хвороби, серйозні ускладнення, високу температуру”, – зазначила Галина Бенько.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...