Мед Атлант

На Прикарпатті відновлюють стародавню дерев’яну церкву. ФОТО

Стародавню дерев’яну церкву в селі Гвізд перекривають в давній традиційний спосіб – ґонтою.

Не блискуча бляха, не позолота, а просмолена ґонта (або ґонт), як традиційне покриття для наших гуцульських церков. В такий спосіб перекривали дах, підашшя, куполи, дзвінницю в дерев’яних храмах нашої місцевості. Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук написала Таня Пришляк, передає МІСТО.

Настоятель храму о.Іван Гедзик був одним із головних ініціаторів саме такої реставрації. Адже це відновлення історичного вигляду церкви Успіння Пресвятої Богородиці, яка збудована ще в 1739 році. Існують версії, що храм колись був перенесений з Манявського Скита. Дата освячення храму вирізьблена на одвірку.

Раніше церква була вкрита бляхою і через це зазнали суттєвих руйнувань дерев’яні перекриття та стіни. о.Іван каже, що не так легко було переконати сільську громаду реставрувати храм саме в такий спосіб. Люди хотіли позолоти та блиску. Але мудрість, виваженість та неабиякий авторитет священика допоміг громаді прийняти правильне рішення.

 

Сьогодні над покрівлею даху працюють Косівські ґонтарі. Весь необхідний матеріал, спеціально оброблений мастилом, вже акуратно поскладений під храмом.

І як Бог поможе, то на Великдень парафіяни Церкви Успіння Пресвятої Богородиці в селі Гвізд освячуватимуть паски біля свого відреставрованого храму з новим дерев’яними традиційним покриттям – ґонтом.

Читайте також: У мережі показали, якою була вулиця Галицька в Івано-Франківську 30 років тому. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...