Мед Атлант

Франківські депутати виступили проти нового Трудового кодексу, вважаючи його антиукраїнським

Сьогодні, 11 квітня, розпочалася  позачергова сесія  Івано-Франківської міської ради з попереднім акцентом – “через введення абонплати на газ”.

Слід нагадати, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 29 березня затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання. Уже вчора, 10 квітня, комісія скасувала своє рішення про введення абонплати за розподіл газу для його доопрацювання.

Таким чином, Івано-Франківська міська рада на сесії не розглядала проект рішення “Про звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо скасування абонплати на газ. Натомість депутати ухвалили звернення до Президента України, КМУ і ВРУ, щоб зупинити прийняття нового Трудового кодексу. На це питання доповів міський голова Руслан Марцінків.

Мер у звернення наголосив, що через низьку заробітну плату люди змушені виїжджати за кордон.

Депутати вважають законопроект антиукраїнським. Також наголошують, що новий Трудовий кодекс фактично обмежить права профспілок і працівників.

За даний проект рішень проголосували 30 депутатів.

До слова, 15 березня 2017 року комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув на своєму засіданні проект Трудового кодексу і – голосами депутатів від БПП і НФ – рекомендував його до остаточного ухвалення, хоча профспілки, роботодавці та громадянські активісти заперечують проти низки положень.

Звернення:

В умовах, коли українці мають найнижчу в Європі заробітну плату, коли частка комунальних тарифів у ній є критично великою, це змушує наших людей працездатного віку до виїзду за кордон.

Ось лише деякі підстави рішуче відкинути даний законопроект:

1. Фактично скасовується 40-годинний робочий тиждень. Завдяки впровадженню “ненормованого робочого часу” роботодавці матимуть право примушувати працівників працювати більш як 40 годин на тиждень.

2. Суттєво обмежуються права профспілок як представників та захисників прав працюючих українців.

3. Роботодавцям надається право вести відеоспостереження за працівниками; здійснювати прослуховування робочих місць; контролювати працівників за допомогою технічних засобів.

4. Олігархи прагнуть змусити українців мовчати про все, що пов’язано з їхньою роботою. Зокрема для того, щоб приховати ганебно низький рівень оплати праці, небезпечні, а почасти нелюдські умови праці, свавілля адміністрації. Для цього у проекті Трудового кодексу передбачено цілу низку норм, що передбачають матеріальну відповідальність і навіть звільнення за розголошення комерційної таємниці роботодавця. Водночас питання комерційної таємниці є дуже розмите.

Тому не дивно, що більшість експертів, профспілок і зібрань трудових колективів заявляють, що проект Трудового кодексу значно менше соціально справедливий, ніж чинний Кодекс.

Натомість ми пропонуємо:

1. Запровадити прогресивну систему оподаткування за принципом “малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки”.

2. Зменшення кількості регуляторних вимог та перевірок для малого і середнього бізнесу.

Читайте також: “Івано-Франківськгаз” переходить на нову модель розрахунку спожитого газу

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...