Мед Атлант

Що саме ми святкуємо у першу неділю після Христового Воскресіння? Цікава розповідь франківського священнослужителя

Сьогодні минає рівно тиждень від дня, коли ми святкували цьогоріч одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Христове.

Про Томину, провідну і неділю Божого Милосердя розповів ігумен монастиря  Царя Христа, ієрм. Йосафат Хаймик, ЧСВВ:

«Слід пам’ятати, що до Вознесіння триває ще пасхальний період, тому сам характер святкування першої неділі після Воскресіння носить великодній мотив. Сьогодні ми читаємо в Євангелії про ту подію, коли воскреслий Ісус з’явився спочатку апостолам, пройшовши крізь замкнені двері. В той час з ними не було апостола Томи, а коли він прибув, то свідченням про воскреслого Ісуса не повірив. Цим апостол Тома проявив твердість недовіри, бо сказав, що не повірить у воскресіння Христа доти, доки не вкладе своїх пальців у місця, де були Його рани. Тому Ісус за тиждень, як розповідає євангелист Іван, знову з’явився і сказав до Томи: «Вклади свої пальці у мій бік і побач, що Я маю ці рани і не будь невіруючий, але віруючий». На ці слова апостол Тома сказав: «Господь мій і Бог мій».

Отець Йосафат Хаймик підкреслює, що саме ця подія має глибоке значення для людей, які переживають різні кризи віри: «Можна сказати, що апостол Тома проявив цей момент недовіри з огляду на те, що він пережив глибоку драму втрати Ісуса, велику трагедію через Його смерть, а не тому, що повністю не вірив».

Окрім того, священнослужитель розповідає, що Тома, будучи апостолом, був дуже вірний Ісусові:

«В один момент, коли біля Капернауму Ісус сказав учням, що Йому потрібно повернутись в Єрусалим, то апостоли відповіли, що не можуть, адже: «Недавно юдеї хотіли Тебе каментувати». Проте, коли Ісус наполіг, що потрібно все-таки повернутись, то Тома сказав від усіх інших апостолів: «Ходімо, щоб разом з Ним повмирати».

Тому отець Йосафат вважає, що апостол Тома не повірив у воскресіння Христа заради тих всіх християн, які навіть сьогодні можуть перебувати в стані безнадії. Адже так буває з кожною людиною, яка пройшла через тяжкі обставини у житті і вже не вірить, що все з часом налагодиться. Священнослужитель наголошує, що в будь-яких життєвих ситуаціях важливим є пошук Бога, який об’явиться людині саме в той момент, коли вона потребуватиме цього найбільше.

В традиції християн Томина неділя є також провідною, коли ми в особливий спосіб згадуємо про наших померлих.

«Велика частина віруючих людей сьогодні йдуть на цвинтар, щоб відвідати гроби покійних. Цей звичай протягом віків набрав різних значень і виглядів. Деякі люди приходять на цвинтар просто, щоб помолитись. Дехто приносить покійним крашанку, яка є символом Воскресіння Христового. Проте буває, що люди ставлять на гроби їжу, паски, хоча це більше асоціюється з поганським звичаєм. Це неправильно і цього не слід робити християнам, тим більше церква цього року взагалі закликає не ставити штучних квітів на гробах з огляду на екологічну проблематику нашої держави і цілого світу. Не асоціюється з жодним християнським звичаєм також робити якісь посиденьки, випивати алкогольні напої біля гробів. Ми знаємо, що все це, особливо, в Центральній і Східній Україні, доходить до абсурду і брутальних речей,  які несумісні з пам’яттю про померлих. Тому, якщо в нашій місцевості є звичай відвідати гроби, то йдеться в першу чергу про молитву за померлих».

Окрім того, отець Йосафат Хаймик розповідає, що в 2000 році Іван Павло ІІ проголосив першу неділю після Воскресіння Христового неділею Божого Милосердя. Все це відбулось з огляду на канонізацію святої сестри Фаустини Ковальської, яка мала об’явлення Ісуса Христа, які церква прийняла як автентичні. Як відомо християнам, ця свята є обраницею, яка всім  звіщала про Божу любов.

Читайте також: Краса Плащаниць у церквах Івано-Франківська в 2017 році. ФОТОРЕПОРТАЖ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...