Мед Атлант

Франківські поліцейські можуть притягнути до відповідальності учасників Маршу пам’яті дивізії “Галичина”. ФОТО/ВІДЕО

Вчора, 28 квітня, в Івано-Франківську націоналістичні громадські організації вшанували 74-ту річницю дивізії “Галичина”.

Марш пам`яті розпочався з Вічевого Майдану і завершився у Меморіальному сквері. Півсотні націоналістів пройшлись містом, в руках вони несли прапори, фаєри та символіку воїнів дивізія “Галичина”. Не пройшов Марш і без інцидентів: на “стометрівці” активісти підривали петарди P2000. Це по-різному сприйняли мешканці міста. Більше того, багатьох людей обурила сама поведінка активістів. А ті, хто знаходився поряд, могли на собі “відчути” деякі елементи петарди після підриву. Пропонуємо переглянути відеосюжет з Маршу:

Крім того, негативні відгуки іванофранківці продовжують писати у соціальних мережах, а саме – у коментарях під публікаціями ЗМІ стосовно цієї події. Ось декілька з них:

На Марші франківському журналісту Юрію Паливоді вдалося зафіксувати фотомоменти, коли дівчинка, закриваючи вуха, плаче від побаченого. Це також викликало неабияке обговорення.

Фото Юрія Паливоди

У міському відділі поліції, що на вул. Бельведерська, 32, журналістам МІСТА пояснили, що про Марш пам`яті організатори повідомили вчасно. Про використання піротехнічних засобів ніхто не знав. Самі ж піротехнічні засоби використовувати у людних місцях забороняється. Щодо того, чи могли поліцейські перервати Марш і затримати активістів, кажуть, що це було би нерозумно. Перш за все, зважаючи на те, які наслідки могло це викликати. Крім того, правоохоронців було менше, ніж активістів. Та притягнути до відповідальності організатора заходу і учасників можна. В Івано-Франківському міському відділі поліції пояснили, що потрібно опитати людей, які були присутні на момент Маршту. Кажуть, що найлегше це зробити тоді, коли мешканці самостійно прийдуть до міського відділу із зверненням. Саме тоді через нього, а також рапорти правоохоронців можна притягнути до адміністративної відповідальності учасників Маршу. Наголошують, що одного звернення достатньо. Після цього організатор мав би понести повну відповідальність за такі дії. Паралельно притягуються до відповідальності виконавці. Щоправда, адміністративна відповідальність – 51 грн штрафу, це згідно Ст. 173 КУпАП (“Дрібне хуліганство).

До слова, чинним зараз є і розпорядження міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа від 22.12.2015р. № 592-р “Про заборону в місті реалізації та використання петард, піротехнічних засобів”.

Також речник патрульної поліції Микола Гурак повідомив, що УПП в м. Івано-Франківську ніхто з організаторів не повідомляв про захід.

“Дізналися про Марш самостійно. Патрульні з власної ініціативи були присутні та забезпечували охорону громадського порядку, а також перекривали  центральні вулиці до Меморіального скверу”, – розповів Микола Гурак.

Таким чином, щоб поліція мала підстави для проведення перевірки і в подальшому притягнула до відповідальності учасників необхідно звернутися мешканцям у міський відділ.

/Головне фото: Юрій Паливода

Довідково:

14-а гренадерська дивізія СС “Галичина” була сформована 28 квітня 1943 року з числа добровольців-уродженців Галичини.

Текст присяги її вояків свідчив: “Я присягаю перед Богом цією святою клятвою, що в боротьбі проти большевізму буду беззастережно слухатись найвищого воєначальника німецького вермахту Адольфа Гітлера і хочу як відважний солдат присвятити своє життя постійному виконанню цієї клятви”.

Коли радянські війська витісняли німців з України, “Галичина” разом з вісьмома німецькими дивізіями потрапила в оточення, так званий “Бродівський котел”. В результаті кровопролитних боїв вирватися вдалося лише одній четвертій частині її складу.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...