Мед Атлант

Діагноз від аптекаря

Український фармацевтичний ринок перенасичений медикаментами, а Івано-Франківськ – аптеками. Це непогано для містян, адже деякі з них ходять туди частіше, аніж у продуктові магазини. Втім, одне, коли ви йдете за конкретними ліками, а інше – як звертаєтеся до фармацевта з симптомами, а той радить, чим лікуватися. Як провізори ставлять діагнози, з’ясовував журналіст «МІСТА».

В Івано-Франківську мають ліцензії на торгівлю лікарськими засобами понад 240 аптек – вибирати є з чого. Обов’язок провізора – знати чи не всі найменування ліків, які продає, їх склад, спосіб зберігання, побічні ефекти та можливі замінники. Але аптекар не має права ставити діагноз, адже відповідальності за ваше здоров’я не несе.

Ми навмисне вирішили спровокувати аптекарів і перевірити, чи переходять вони межу і наважуються визначати хвороби і використовують необізнаність споживачів, щоб продати ті чи інші ліки.

Алергія? Ні – вітрянка

Для першого експерименту вигадуємо легенду, нібито шукаємо ліки для хворої сестри. Мовляв, у неї температура і висипка на шкірі. Такі симптоми можуть свідчити про багато хвороб, а діагноз без огляду не поставить навіть лікар. Тому вирушаємо аптеками, провокуючи фармацевтів дистанційно визначити хворобу та продати ліки від неї.

Вигадуємо легенду, нібито шукаємо ліки для хворої сестри. Мовляв, у неї температура і висипка на шкірі. Такі симптоми можуть свідчити про багато хвороб, а діагноз без огляду не поставить навіть лікар

Починаємо провокацію з району вокзалу, де чи не найбільше скупчення аптек в Івано-Франківську. На маленькій вулиці Привокзальній їх п’ять, ще кілька на сусідніх – Гаркуші, Грюнвальдській, Вовчинецькій.

Заходимо в аптеку на розі Грюнвальдської – Привокзальної від ТзоВ «Мед-сервіс», розповідаємо легенду по висипку і температуру.

«Що це може бути?» – запитуємо. «Вітрянка», – впевнено відповідає молода аптекарка. «А що приймати?» – питаємо з надією. «Насамперед зверніться до лікаря, – так само впевнено радить провізор. – Якщо це вітрянка, то нічого не допоможе. Треба антисептичне щось, щоб не чухалося, або якісь антигістамінні препарати, ще – мазати зеленкою». І наголошує: «Якщо це воно».

Нашу перевірку ця аптекарка пройшла. Вона припустила, яка може бути хвороба, але без підтвердження лікаря продавати медикаменти не захотіла.

Заходимо у наступну аптеку – «Пульс» від ТзоВ «Адоніс ІФ» на Привокзальній, 9. Розповідаємо таку ж легенду і запитуємо про можливий діагноз. «А звідки я знаю? – усміхнулася провізор. – Звертайтеся до лікаря».

І ця не хоче ставити діагноз, тож ідемо далі.

Вулиця Незалежності, 34-А – аптека ПП «Фармацевтична компанія «Здорова Родина»». Вислухавши симптоми про гарячку і висипку, аптекарка сказала: «Через температуру алергія якась пішла, треба протиалергічне приймати». І відразу перепитала, чи не обсипало язик. Відповідаю, що не знаю. «Треба дивитися, чи язик скинуло. Зараз кір, вітрянка ходять. Треба з лікарем радитися», – каже продавець.

З одного боку, ми трохи розчаровані, що більшість аптекарів не ведуться на провокацію – провізори припускають, яка хвороба може спричинити висипку та температуру, але без підтвердження лікарем продавати ліки не беруться. А з другого – тішить, що не поспішають нажитися на нашій, хоч і вигаданій, біді.

Першою, хто повівся на провокацію, стала фармацевт аптеки «Подорожник» по вулиці Коновальця, 7-Б, яка належить приватному підприємству «Соломія-сервіс».

Аптекар висловлює припущення, що у моєї сестри може бути кір або вітряна віспа. Не спитавши ані про вік хворої, ні про температуру, ані про характер висипки, радить придбати ліки «Еребра», ціна яких 104 гривні. На запитання, чи можна купити щось дешевше, провізор відповідає: «Більше нічого не можу порадити».

Хоча, пізніше ми прочитали в інструкції, що серйозних побічних дій ці ліки не мають. Використовуються як лікувально-профілактичний засіб при грипі, вірусній, аденовірусній та інших гострих респіраторних вірусних інфекціях; також при гострих і рецидивуючих формах герпесу, оперізувальному лишаю, вітряній віспі тощо.

А от в аптеці ТзОВ «Іва-Фарм» на вулиці Січових Стрільців, 26 молодий хлопець-провізор вирішив, що вказані симптоми спричинила алергія. Щоправда, перед тим, як порекомендувати ліки, він поставив кілька уточнювальних запитань про вік хворої, характер висипки і припустив, що це може бути реакція на вживання цитрусових.

Продавець порадив придбати протиалергічні таблетки «Алерон» за ціною 52,85 гривень. «А щось дешевше?» – перепитуємо. «А я не знаю, чи дешевше поможе», – відповів хлопець, після чого поклацав на комп’ютері і порекомендував «Цетиризин-Астрафарм» за 25 гривень.

Обидва препарати, як сказано в інструкції, застосовують при алергічному риніті та кропив’янці, кожен може викликати побічні дії. «Алерон» може зумовити головний біль, біль у шлунку, нудоту, блювання, втому, сонливість, астенію, тахікардію, запаморочення і навіть носові кровотечі. В інструкції до «Цетиризин-Астрафарму» вказані побічні ефекти чи не на всі людські органи – від сонливості і запаморочення до утруднення сечовипускання та порушень функцій печінки.

У «Народній аптеці» на вулиці Вовчинецькій, 167/6, яку обслуговує фізична особа-підприємець Гладенька Галина Василівна, провізор теж вирішила, що температуру і висипку спричинила алергія.

На запитання, що приймати, аптекар радить три препарати і відразу називає ціни: «Є «Кетотифен» – 3 гривні з копійками, «Лоратадин» – 9,30 гривень, «Едем» – 35,50».

На відміну від попереднього провізора, дівчина запропонувала від алергії суттєво дешевші ліки, що мають значно менше побічних дій. При прийомі «Кетотифену» може з’явитися сонливість, сухість у роті, запаморочення, уповільнення психічних реакцій, яке зазвичай зникає після кількох днів прийому. Дуже рідко спостерігається збільшення маси тіла, яке зумовлене підвищенням апетиту. «Лоратадин» у поодиноких випадках викликає блювання і сухість у роті. «Едем» може спричинити ці ж побічні дії, а також тахікардію, підвищення активності печінкових ферментів тощо.

Вітаміни не зашкодять?

Для другого експерименту обираємо більш складні симптоми – скаржимося на різке погіршення зору, що може бути викликане не лише захворюваннями очей, а й інфекцією, ураженням нервової системи, судинними недугами та ін. Для цієї провокації обираємо інші аптеки, хоча й навідуємося у ті, де нам запропонували ліки від температури з висипкою.

«Не можу сфокусувати погляд, двоїться в очах, все розпливається», – запевняємо провізора у тій же «Народній аптеці» на Вовчинецькій, 167/6. Дівчина радить очні краплі «Сульфацил-натрію» за 13,75 грн.

Цю ж легенду переказуємо провізорові в аптеці на Привокзальній, 24, яка належить ФОП Стицюк Інні Вікторівні.

«Може, за комп’ютером багато працюєте? Щось приймали?» – запитує фармацевт. Відповідаю: «За комп’ютером працюю, нічого не приймала, проблем із зором раніше не було». «Може, візьміть якість вітаміни для покращення зору», – ненав’язливо пропонує провізор. І додає: «Ви обов’язково повинні піти до лікаря, він має подивитися і назначити лікування, а для профілактики можете взяти вітаміни». Аптекар зазначає, що при таких симптомах проблема може бути як із очима, так і з судинами головного мозку. «Тому лікар має обов’язково подивитися, але можете взяти вітаміни, де є лютеїн, що покращує зір», – вже втретє пропонує вітаміни аптекар і показує препарати за ціною від 50 до 300 гривень. Дякуємо і йдемо далі.

У «Сімейній аптеці» на Незалежності, 49/1, яку обслуговує ФОП Мельничук Вікторія Вікторівна, радять звернутися до окуліста.

«Хіба якісь вітаміни пити, але треба лікуватися комплексно. Якихось таких крапельок, щоб вони вам різкість навели, немає. Може, вам окуляри треба підібрати? Мабуть, перенапружили очі й через це таке сталося. Але краще зверніться до окуліста», – радить провізор.

Так само посилає до лікаря фармацевт на Січових Стрільців, 24 в аптеці «Здорова родина». Однак зазначає, що вітаміни не зашкодять. Питаємо ціну. «Вітаміни для очей «Супероптік», 30 капсул – 296 грн, «Вітрум Форайз» – 30 таблеток за 188 грн, тобто, в межах 200-300 грн», – розповідає провізор.

Заходимо поруч в аптеку на Січових Стрільців, 26 ТзОВ «Іва-Фарм», де раніше нам запропонували ліки від алергії. Цього разу натрапляємо на продавця-жінку, яка пропонує зміряти тиск. «Може бути низький тиск або звуження судин головного мозку – вам треба до лікаря, бо, можливо, то щось невропатичне», – наголошує, і, на відміну від свого колеги, ставити діагноз не береться.

Та найбільш безапеляційною була фармацевт в аптеці «Ромашка» мережі «Борис» по вулиці Бельведерська, 16.

«Це треба до лікаря, – каже категорично аптекарка. – Може бути щось із головою, чи тиск, чи щось судинне. Не знаю, треба до спеціаліста. Краплі тут безсилі». «Може, порадите вітаміни для покращення зору?» – провокуємо її. «Вітаміни – це просто харчова добавка, вони не зашкодять, але ефекту ви ніякого не відчуєте. Є «Візивіт», «Оптикс Форте» – пластинка 40 грн. Але результату не помітите», – наголошує провізор.

Продавця в цій аптеці вдалося спровокувати лише на те, що вона відкрила для нас дешевші вітаміни за ті, які пропонували в інших місцях.

Аптекар не вилікує

Продавці в білих халатах часто стають першими, до кого звертаються люди, яких спіткали проблеми зі здоров’ям. Адже спитати поради в аптеці значно простіше, ніж вистоювати довжелезні черги в поліклініках. Та і не йти ж до лікаря тоді, коли потрібні ліки, приміром, для домашньої аптечки чи у подорож.

Після журналістського експерименту ми зробили кілька висновків, головний з яких – якщо в одній аптеці вам радять звернутися до лікаря, то це таки варто зробити. Бо вже в другій вам можуть поставити неправильний діагноз.

Завдання провізора – не вилікувати вас, а продати ліки. Від того, як багато і за якою ціною, залежить і прибуток аптек, і оклад їх працівників

Тішить, що з двох десятків аптекарів, яких ми провокували, одиниці взялися визначати хворобу. Але якщо фармацевт не береться призначати лікування, це не означає, що він не може запропонувати вітаміни, «які не зашкодять». При цьому однаково «не зашкодять» пігулки як за 200-300 гривень, так і за 40. А лікуватися від алергії можна препаратами як за 50 гривень, так і за 3.

Основне – запам’ятати, що завдання провізора – не вилікувати вас, а продати ліки. Від того, як багато і за якою ціною, залежить і прибуток аптек, і оклад їх працівників. Це можна перевірити навіть на сайті оголошень про пошук роботи, де деяким провізорам пропонують не лише ставку, а й відсоток від виручки. Тож вашу необізнаність досвідченому провізорові легко перетворити у свій прибуток. Та варто визнати, що не всі фармацевти наживаються на чужій біді.

Автор: Марія Гаврилюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО №5

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...