Мед Атлант

Прикарпатські депутати хочуть покращити екологічну ситуацію в Калуші. ФОТО

Сьогодні, 12 травня в Калуші відбулась виїздна сесія Івано-Франківської обласної ради, присвячена екологічним проблемам.

Перш ніж розглядати та голосувати за екологічні питання, депутатів повезли на екскурсію на Домбровський кар’єр, хвостосховища та провальні воронки, щоб вони побачили проблему.

Опісля розпочалась сесія. Першим питанням депутати розлянули звернення обласної ради щодо проведення комплексу робіт для недопущення екологічної катастрофи на території Калуського гірничопромислового району. Про це повідомляє МІСТО з посиланням на Бліц-інфо.

За словами заступника начальника управління екології ОДА Андрія Пліхтяка, Домбровський кар’єр є єдиним у світі відкритим кар’єром такого типу, тож це також створює певні проблеми. Також чиновник розповів, яка зараз ситуація на кар’єрі.

Під час експлуатації підприємства діяла серйозна система відведення атмосферних опадів з кар’єру. Проте сьогодні вода не відводиться і можливе затоплення кар’єру та руйнування його дамби. Якщо кар’єр затопить, це інтенсифікує потрапляння води у річку Лімницю та водозабір Калуша. Зараз рівень розсолів становить +277,5 м. і наблизився до водоносного горизонту. Також проблемою є руйнування бортів кар’єру, особливо північного. Якщо розсоли витечуть, то це загрожує забрудненням водоносних горизонтів Калуського та Галицького районів і Дністра, який протікає територією 7 областей і Молдови. Варто зауважити, що Дністер водопостачає понад 7 мільйонів людей“, – зауважив Пліхтяк.

Що стосується соляних відвалів, то за словами заступника начальника, на відвалі №1 складується 11.3 млн. тонн порід. Проблемою є те, що впродовж минулих років туди завозили відходи калійного виробництва та побутових відходів, окрім того там були склади з хімікатами.

Небезпечною є ситуація і на хвостосховищах. Їх рекультивацію не було завершено через недостачу коштів, тож розчини солей потрапляють у воду. Окрім того на хвостосховищі №2 вимивання солей руйнує дамбу і можливий розлив цих солей на прилеглу територію.

Також Андрій Пліхтяк звернув увагу депутатів на шахтні поля.

В результаті видобутку калійних руд утворились порожнини, які не заповнили спеціальними матеріалами, а соляними розчинами. Через це зараз просідає грунт та утворюються провалля. При просіданні землі забруднюється вода. Загалом на небезпечній території проживає 4.5 тис. громадян“,- запевнив посадовець.

Що ж стосується полігону гексахлорбензолу, то з 2012 року спостереження майже не проводились. Тож говорити про інснуючу ситуацію говорити важко.

Андрій Пліхтяк запевнив, що проблему необхідно вирішувати комплексно. Для цього необхідно:

  • зменшити водоприток з водоносних горизонтів та річки Сівка на північному борті Домбровського кар’єру, провести гідроізоляцію кар’єрного поля і соле- та розсоловміщуючих об’єктів (відвалів, хвостосховищ) з метою припинення винесення з них соляних компонентів;
  • моніторити усі екологічно-небезпечні об’єкти;
  • завершити реабілітаційні роботи на території полігону токсичних відходів ТзОВ «Оріана-Галев»;
  • вжити невідкладні заходи з відселення мешканців з території просідання шахтних виробіток.

У свою чергу голова комісії з питань екології зауважив, що з 2001 по 2014 рік питання не піднімалось.

“Останні три роки питання почали піднімати на найвищому рівні. Проблема в тому, що борг “Оріани” становить понад 5 млрд. грн. Тривають суди. Зараз зупинили банкрутство і почали підготовку до санації. Якщо ми пустимо інвестора, який почне видобувати солі, рівень води знизиться і коштів потрібно буде виділяти менше“, – вважає Андрій Левкович.

В той же час представник розповіла, що кожна 4-5 проба води з криниць містить підвищений вміт хлоридів. За останні роки їх концентрація значно збільшилась.

Також депутати залухали геолога Юрія Садового. Спеціаліст зауважив, що зараз ми спостерігаємо наслідки роботи підприємства.

“Тут існували сотні різних виробництв. Шахтні поля займають більше половини території міста Калуш. Проте зараз точно не відомо, де були видобутки, адже відповідних документів немає“, – пояснив Садовий.

Тоді голова обласної ради Олександр Сич запропонував виділити з обласного бюджету кошти на розробку генпланів прилеглих сіл.

Юрій Садовий також розповів, що весь гексахлрбензол міг бути захоронений в одній з камер де проводився видобуток солей. Таку практику запровадили у Німеччині.

Опісля перейшли до обговорення та внесення пропозицій до звернення. Тут депутати піднімали питання про потребу складення плану дій задля вирішення проблеми Домбровського кар’єру, використання коштів, виділених у попередні роки.

Після прийняття звернення за основу прикарпатські обранці внесли кілька пропозицій до звернення. Зокрема запропонували винести питання про зону екологічного лиха на засідання РНБО, сформувати інвестиційну пропозицію по “Оріані” та пришвидшити санацію, перевірити витрачання виділених коштів, і просити ВР прийняти відповідний закон, або постанову яка б стосувалась вирішення проблеми у Калуші.

“За” звернення проголосували 69 депутатів присутніх на сесії.

Читайте також: У Франківську діятиме міжнародний молодіжний табір, учасники якого прибиратимуть цвинтарі 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...