Мед Атлант

Підтоплення на Прикарпатті: погіршення погоди чи “вина” місцевих людей

Незалежний еколог Володимир Красноштанов розповів журналістам МІСТА, чому дводенна злива призвела до підтоплень будинків у Надвірнянському районі.

За його словами, якщо колись на території Прикарпаття було два паводки в рік, то зараз їх взагалі немає, бо змінилася природа. Ще десять років тому на Прикарпатті випадало 1700 мм опадів на рік , а зараз ця позначка сягає 700 мм. Можна зробити висновок, що опадів випадає менше, ніж колись, і клімат все більше наближається до “посушливого”.

“Навіть, локальний дощ, який йшов на території усієї області, і через який піднявся рівень води у Дністрі, може спричинити місцями таке підтоплення. Причина тому, що вирубані ліси, адже теперішній ліс тепер не може втримувати, навіть, легкий дощ. Також на підтоплення впливає те, що люди не розчищають потоки”, — розповідає еколог.

За словами еколога, колись законодавчо було заборонено скидати у річку різні стоки, навіть, щебінь, не говорячи вже про гілки. А зараз різні відходи скидають у водойми, які надалі служать перепоною для руху води.

“Потім десь прориває і несе ці гілки до якого-небудь мосту, «забивається» під міст, піднімається рівень води і потім проривається через верх. Люди самі наробили. Колись люди прочищали усі канали, голова сільської ради перевіряв,  а зараз цього немає і все засмічується”, – додає спеціаліст.

Та головним Володимир Красноштанов все-таки вважає наведення порядку в лісі, адже замість відновлення лісів, люди продовжують “по-варварськи” його розкрадати.

Читайте також:Ліміт використання лісових ресурсів на Івано-Франківщині залишився незмінним

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...