Мед Атлант

Журналісти опублікували обіцянки, які політики щороку давали українцям у червні

Перший місяць літа, попри те, що, традиційно є початком «мертвого сезону» в українській політиці, за останні три роки не завжди відповідав своєму реноме.

Принаймні у червні 2014-го в Україні відбулась інавгурація п’ятого Президента Петра Порошенка, досить активним був тодішній голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський, а більшість обіцянок політиків оберталися навколо ситуації на фронті. У червні 2015 року більшу активність виявила Верховна Рада та місцева влада, що саме готувалася до осінніх виборів. У 2016-му на перший план вийшли заяви й дії нового уряду Володимира Гройсмана, пише «Слово і Діло».

Червень 2014-го: перші кроки Порошенка-президента й АТО

В червні 2014 року новообраний Президент Петро Порошенко буквально в день інавгурації пообіцяв підписати новий міжнародний безпековий договір взамін непрацюючого Будапештського меморандума. Як повідомили «Слову і Ділу» у вітчизняному МЗС, станом на початок 2016 рок розробка такого договору не планувалася. Втім, Глава держави наразі перебуває на екваторі своїх повноважень, тож час на виконання цієї обіцянки в нього ще є. Не менш складно, ніж втілити в життя ідею нового «Будапештського меморандума», буде Порошенку виконати й іще одне зобов’язаня – відновити зруйновані під час АТО на Донбасі виробничі приміщення та житлові будинки.

Також того місяця пролунала обіцянка прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про намір стабілізувати національну валюту, що саме переживала період нестабільності. Втім, зробити це йому не вдалося: станом на 3 червня 2014-го, коли Яценюк дав цю обіцянку, 1 долар США коштував 11,92, а вже наступного року о цій же порі – 21,08.

Варто також відзначити заяву міністра внутрішніх спав Арсена Авакова, котрий 5 червня пообіцяв сформувати в містах, де проходила АТО, зведені загони міліції для охорони правопорядку. Ця обіцянка була виконана. Крім того, стосувалися АТО обіцянки народного депутата Ірини Геращенко про те, що мирний план Порошенка щодо Донбасу буде реалізовуватися, й місцевих політиків про допомогу учасникам АТО (наприклад, мера Чернівців Олексія Каспрука – про те, що родини загиблих у зоні АТО військових отримають по 100 тис. грн із бюджету).

Червень 2015-го: ріст витрат на оборону й нові губернатори Донбасу

Однією з найважливіших обіцянок, зафіксованих журналістами у червні 2016 року, є заява Петра Порошенка про те, що в Бюджеті країни на наступний рік будуть суттєво збільшені витрати на оборону (що й було зроблено, щоправда, це досягнення було б логічніше приписати уряду, а не Президенту).

В уряді тоді обіцяли не допустити потрапляння в Україну російських вакцин та спростити надання субсидій. Перша обіцянка, котра належала тодішньому міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі була провалена, а от другу (її озвучив прем’єр Яценюк) вдалося реалізувати.

Також цього місяця активізувались новопризначені голови Луганської та Донецької військово-цивільних адміністрацій Геннадій Москаль (який на той момент працював на Луганщині вже кілька місяців) і Павло Жебрівський (котрого призначили 11 червня 2015-го). Москаль тоді пообіцяв закрити пропускний пункт у с. Родіна, якщо його продовжать обстрілювати бойовики, а Жебрівський – що українська влада не поступиться Широкиним. Перша обіцянка провалена, друга – має статус «у процесі».

Не зміг реалізувати свої обіцянки, озвучені в червні 2015-го й Андрій Парубій (що тоді обіймав посаду віце-спікера Ради). Він, зокрема, запевняв, що коаліція не розпадеться і що до середини літа парламент ухвалить зміни до Конституції щодо децентралізації.

Червень 2016-го: активність міністрів Гройсмана та сміттєва епопея у Львові

Перший місяць літа у 2016 році запам’ятався українцям кількома важливими заявами Президента. Він, зокрема, пообіцяв до кінця року сформувати новий Верховний Суд і знизити високі портові збори. Із цих двох обіцянок Порошенко виконав тільки останню, перша ж була провалена.

Не зміг впоратися зі своєю обіцянкою й міністр інфраструктури Володимир Омелян, який тоді запевнив, що на ремонт доріг буде використано до кінця року 19 млрд грн. Серед інших обіцянок членів уряду слід відзначити заяву глави Міненерго Ігоря Насалика про працевлаштування людей після закриття збиткових шахт та прем’єр-міністр Володимира Гройсмана – щодо гарантії соцвиплат мешканцям окупованих територій після деокупації.

Після грибовицької трагедії заяву щодо наміру побудувати поблизу міста сміттєпереробний завод зробив мер Львова Андрій Садовий. Майже синхронно з ним про такі ж плани заявив і Геннадій Москаль, що на той час уже очолював Закарпатську область.

Ну і ще одна (не так важлива, як принципова) обіцянка, озвучена в червні 2016 року, про яку варто згадати – це слова народного депутата Олександра Онищенка про те, що він не збирається тікати з України (що в перекладі на вітчизняні політичні традиції означало діаметрально протилежні дії).

Читайте також: Гори, море і село: як і де відпочивають франківські депутати. ВІДЕОСЮЖЕТ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...