Мед Атлант

“92% українців бояться, що у їх сім’ї хтось захворіє і вони потраплять у фінансову скруту”, — експерт з медичної реформи

Сьогодні, 16 червня, в Івано-Франківську активісти Центру UA  організували дискусію “Про реформи: публічно та непублічно”.

З туром “ЗміниТи” експерти відвідали 59 міст України, в яких спілкуються з громадськістю, активістами, журналістами про реформи в Україні, тому тема медичної реформи стала топовою у публічному просторі.

Олег Рибачук, голова і співзасновник Центру UA, екс-віце-прем’єр- міністр із питань європейської інтеграції розповідає:

“Ми організували тур містами України, де обговорюємо медичну реформу, збираємо зворотній зв’язок. Вважаємо, що рішення, які приймаються у владних кабінетах, повинні бути винесені на обговорення з громадськістю”.

Олександр Ябчанка, експерт з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ пояснює:

“Ми приїжджаємо, щоб обговорити реформу. Для того, щоб реалізувати повний цикл публічної політики. Перед тим, як приймати рішення треба обговорити його з тими, кого воно стосується, щоб збалансувати інтереси. Медична реформа охоплює три ланки: пацієнт, медик і держава. Держава обіцяє пацієнту медичну допомогу безоплатно, проте, коли людина лікується, то платить за все. У лікаря середня заробітня плата трохи більше 3000 грн., тому вони мають вирішити – бути їм жебраками чи рекетирами. Держава ще й до того ж перекладає на них відповідальність”. 

Олександр Ябчанка говорить, що 640 тис. домашніх господарств українців попадають в катастрофу через таку політику:

“Коли хтось хворіє, то люди продають машини, квартири, звертаються за допомогою. Тому 92% українців бояться, що хтось у сім’ї захворіє і вони потраплять у фінансову скруту. У нас не система охорони здоров’я, а система вирішення проблем із здоров’ям. Попередити проблему зручніше, ніж потім її вирішувати. А в нас до лікарів звертаються тільки в разі крайньої необхідності”.

Міністерство охорони здоров’я пропонує війдійти від обіцянок безоплатної медицини, а надати конкретні факти послуг, які оплачуватиме держава.  Наступне – це те, що ви будете сплачувати з власного бюджету чи за рахунок страхової компанії.

“Головний аргумент противників з фракції “Батьківщини”, “Опозиційного блоку”, “Радикальної партії Ляшка”, “Відродження”, а також  Ольги Богомолець та Олега Мусія – тепер люди платитимуть. А ніби зараз не платять. Є категорія проти: бюрократія, фермацевти, вони чинитимуть спротив реформі. Проте мільйони людей зацікавлені, конкурентноспроможні лікарі теж”, – додав пан Олександр.

Завдяки реформі буде створено вільний ринок праці для медиків та встановлено конкурентні зарплати. Надання додаткових послуг стане легальним. Окрім того, пацієнти отримають право вільного вибору лікарів та медзакладів.

Читайте також: Медики з Франківська взяли участь у Всесвітньому конгресі з паліативної допомоги. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...