Мед Атлант

Скільки заробляють вуличні музиканти в Івано-Франківську

Кожного дня в Івано-Франківську, зокрема, на “стометрівці” співають, грають та піднімають настрій перехожим вуличні музиканти. Вони всі різні і у кожного своя доля: хтось грає “для душі”, для деяких такий вид діяльності є додатковим видом заробітку, а для когось – основним. Чому грають на вулицях та скільки заробляють виконавці на “стометрівці”, з’ясували журналісти МІСТА.

Найчастіше музикантів на вулицях Франківська можна зустріти після п’ятої години вечора. У такий час найбільше скупчення людей, а отже і кращий заробіток. Музиканти зауважують, що важливий час, але не важливий день, тобто однаково, чи це вихідні, чи будні. Більшість вуличних виконавців кажуть, що приходять співати не заради грошей, однак все одно розміщують перед собою футляр, капелюх чи кошик для того, щоб перехожі могли залишити якусь грошову суму. У середньому за п’ять годин музиканти на вулицях Франківська заробляють 400 гривень. Але, потрібно, щоб щастило, адже інколи можна піти додому і з сотнею. Між франківськими виконавцями, як правило, немає конкуренції. Тут діє правило: хто перший на місце прийшов, той і грає. Музиканти не заважають одне одному.

Мар’яна (псевдонім Габріель) на “стометрівці” поєднує співи та гру на електрогітарі незалежно від години. Вона розповідає, що таке заняття – додатковий заробіток, але головне те, що воно приносить їй задоволення у вільний від роботи час. Дівчині 29 років, вчилась грати на гітарі вдома, багато років збирала кошти на інструмент. Основний дохід Мар’яні приносить робота кухаря. Дівчина каже, що часто трапляються люди, які запрошують її грати у різних закладах та різних містах. Однак, на вулицях вона співає тільки у Франківську. Разом з Мар’яною приходить грати на гітарі її друг, вони грають по черзі. Середній заробіток за чотири – п’ять годин складає 500 гривень.

Також постійну роботу, непов’язану з музикою, мають Олександр і Артем. Молодики кажуть, що приходять співати не заради грошей, їх мета – принести гарний настрій людям та стати популярними. Однак, футляр для грошей розміщують, а отже, від коштів не відмовляються. Хлопці почали співати на вулицях нещодавно, музичної освіти не мають. Їх середній заробіток за чотири – п’ять годин складає 300 гривень.

На “стометрівці” виступають не тільки молоді люди. Наприклад, Валерій – пенсіонер та колишній артист міжнародного конкурсу “Perpetuum mobile”. Однак, він не вважає себе талановитим, має проблеми зі здоров’ям (вади мовлення), через це не працює і заробляє на життя грою на скрипці уже 20 років. Яка сума заробітку – не зізнається, але, каже, що разом з пенсією на прожиття вистачає.

Щодо дозволу на таку діяльність у центрі міста, то більшість музикантів їх не мають, кажуть, що ніхто не перевіряє наявність дозволів. Скаржаться тільки люди, які проживають у ближніх будинках, оскільки їм набридає щоденна музика. Та все-таки у Франківську прихильників вуличних музикантів достатньо, тому виконавці продовжують радувати мешканців різноманітною музикою.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...