Мед Атлант

Пенсія після реформи: скільки отримуватимуть українці наприкінці 2017 року

В Україні середня пенсія сягнула 1886 гривень, а мінімальна виплата — 1312 гривень.

Востаннє українцям підвищували виплати в травні, а наступна «надбавка» очікується в жовтні. По-перше, трьом мільйонам пенсіонерам підвищать виплати на 61 гривню, тобто 5,2% від мінімалки. Мінімальна пенсія зросте до 1373 гривень, пише Вголос з посиланням на Сегодня.

По-друге, 5,6 мільйона пенсій «осучаснять». У Міністерстві соцполітики обіцяють, що цей крок стане першою «позитивною зміною». Але для того, щоб перерахувати пенсії в жовтні, у вересні Рада повинна прийняти урядовий проект пенсійної реформи.

Для кожного суму надбавки розрахують індивідуально. «Розбагатіти» на 1000 гривень можуть українці, зарплата яких була як мінімум вдвічі вище за середню в країні і які при цьому вийшли на пенсію до 2007 року і мають більше 35 років стажу. Від 500 до 1000 гривень отримають додатково ті, хто мав зарплату як мінімум в 1,5 разу вище за середню, і при цьому мають більше 35 років стажу. Якщо зарплата, наприклад, була вдвічі вище середньої по країні, зараз пенсіонер (зі стажем 35 років), які вийшов на пенсію до 2007 року, отримує приблизно 1800 гривень, а після «осучаснення» отримуватиме 2634 гривні.

Під «осучаснення» не потраплять люди, які вийшли на пенсію в останні три-чотири роки: 2014-го, 2015-го, 2016-го та 2017 років. У них зарплатна база ще не так сильно застаріла, — розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії Лідія Ткаченко.

У ПФ підрахували, що середня українська пенсія цього року зросте до 2000 гривень. Щоправда, в своїх розрахунках у відомстві не враховували «осучаснення». На запит сайту «Сегодня» відповіли: в офіційних розрахунках до уваги беруть тільки ті закони і постанови, які вже прийняли. Пенсійна реформа, а значить і «осучаснення», наразі проголосовані лише в першому читанні. Парламентаріям доведеться восени розглянути законопроект в першому читанні і в цілому. Чиновники прогнозують, що голосування відбудеться у вересні. Це дозволить перерахувати пенсії в обіцяний термін. Крім того, таке зобов’язання на себе взяла українська влада в меморандумі з МВФ. У тому числі від прийняття пенсійної реформи залежить долі чергового кредитного траншу для України.

Гроші на «осучаснення» планують взяти за рахунок перевиконання бюджету ПФ. Цього року дефіцит ПФ становитиме близько 141 мільярда гривень. За рахунок підвищення мінімальної зарплати (а разом з нею зросла і мінімальна виплата «на пенсію» з зарплати) українці заплатили до ПФ на 11 мільярдів більше, ніж передбачалося в бюджеті.

Додамо, що за даними Міністерства соціальної політики, фактичний прожитковий мінімум (тобто вартість споживчого кошика в актуальних цінах) — 2562 гривні. Тобто по всій Україні, крім Києва (середня виплата в столиці — 2474,- ред.) , пенсії не вистачає на найнеобхідніший набір товарів і послуг. В Інституті демографії та соціальних досліджень пояснюють, що українці, які отримують менше фактичного прожиткового мінімуму, живуть за межею бідності.

Варто зазначити, далеко не всі українці бідують в старості. Середній розмір пенсії судді — більше 22 тисяч гривень, парламентарі на заслуженому відпочинку отримують в середньому 15 тисяч гривень, а прокурори – близько 10 тисяч. Пов’язано це з тим, що зазначені категорії виходять на пенсію за спеціальними законами. Так, парламентарії та прокурори мають право на пенсії отримувати 60% від зарплати, а судді – 80%. В Україні всього 2969 суддів, 5815 прокурорів і 969 парламентаріїв отримують пенсії. З огляду на, що загальна кількість пенсіонерів перевищила 12 мільйонів, «високі» пенсії отримують менше відсотка українців.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...