Мед Атлант

Гелікоптери над Карпатами: нацгвардійці влаштували бойові польоти в горах. ВІДЕОСЮЖЕТ

На Верховинщині уже тиждень проводяться бойові навчання на вертольотах МІ-8. Це щорічні збори пілотів військових гелікоптерів Національної гвардії України. У Карпатах зібралися вдруге. Сьогодні, 7 вересня, для журналістів та місцевих мешканців льотчики влаштували показові польоти.

Площадкою для зльоту обрали нацгвардійці стадіон, що у с. Ільці. Військові не приховують, що польоти над горами – це вищий пілотаж. Адже спочатку льотчики вчаться літати та висіти над землею у повітрі. Тільки тоді, здобувши початкову практику, вчаться літати над водою та над горами.

“Польоти у гірській місцевості – одна із найважчих вправ для льотчиків. Складність у тому, що у горах підбираються майданчики висотою тисячу, півтора і дві тисячі метрів, на яких постійно змінюється напрямок вітру”, – розповідає командир військової частини №2269 Національної гвардії України, полковник Руслан Яковлєв.

Для того, щоб льотчик впевнено підібрав зручну посадку на майданчику, потрібна неабияка практика. Військові кажуть, що якраз у період навчань можна її здобути. Літають тому, що серед завдань нацгвардійців – перевезення вантажу гірською місцевістю, а також допомога після повені.

Місцеві зізнаються, що звикли. Для дітей це справжнє шоу. Сьогодні маленькі верховинці змогли побачити вертоліт на власні очі і навіть побувати в ньому. Проте літати на військовій техніці не вдалося – у межах їхньої ж безпеки та згідно правил.

Серед військових у Карпати прибув і Олександр Макієнко – єдиний, хто вижив в гелікоптері МІ-8, який 29 травня 2014 року бойовики збили під Слов`янськом. Він – військовий з серйозною практикою, нагороджений орденом “За мужність” III ступеня, проте спостерігає за навчаннями будучи на землі. Наразі займається організаційними моментами і викладає для юних пілотів.

“Завдання зараз у нас різні і складні. Ми виконували їх і в зоні АТО. Тут підвищуємо свій рівень. В горах треба обов`язково вчитися літати. У горах важко, бо повітря розріджене, але хлопці стараються. На те і потрібні такі збори, аби ми підвищили свої навички. Кожен льотчик має пройти певний етап, аби дійти до польотів в горах”, – каже Олександр Макієнко.

Військовий не приховує, що хочеться у небо, але стан здоров`я після трагедії досі не дозволяє це зробити. Проте Макієнко не втрачає надії:

“Який мій стан? Коли дивлюся на ці польоти – сумно, бо хочеться в небо. По стану здоров’я я не можу літати. Льотну комісію не пройшов. Але буду старатися. Це через трагедію, де терористи збили МІ-8 на чолі з генералом Сергієм Кульчицьким“.

Уже завтра навчання завершуються і військові льотчики планують приземлитися на Говерлі: посадка дві тисячі метрів. До сьогодні це не могли зробити через погодні умови.

Коментарі військових, коментарі місцевих мешканців та зйомка з гелікоптера під час польоту – у відеосюжеті МІСТА:

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...