Мед Атлант

Активісти сьогодні знову збираються на Валах, аби з’ясувати, хто вчора проводив розкопки поруч палацу Потоцьких

Вчора ввечері, 13 вересня, активістка ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич виставила в мережу фото розкопок, які проводять поруч палацу Потоцьких. Жінка припустила, що частину будівлі могли приватизувати й розрили історичні доріжки для того, щоб прокласти комунікації. Допис активно підхопили інші противники забудови Валів і сьогодні закликають небайдужих до історичної спадщини міста франківців прийти на зустріч.

Збираються на Валах об 11:00 поруч свіжих розкопок.

Ось, що вчора написала Марія Козакевич про розриті доріжки поруч історичної споруди:

“Так виглядають зараз Вали – перекопані схили і трава, зіпсовані забруковані доріжки, сходи.

Маленький екскаватор копає поруч стін палацу. Глибина викопаних ровів до 1.5 м. Судячи з їх кількості, складається враження, що копають точно не знаючи де шукати, і роблять це навмання.
Що ж шукають – поцікавилась у майстрів. З їх слів хтось приватизував частину Палацу Потоцьких (там де колись був будиночок садівника), тому йому потрібні комунікації. Дозволи кажуть, що мають. Чи дійсно мають?

Виникають питання:
1. Хто приватизував частину Палацу і що там буде?

2. Чому задля бізнесу понищили Вали? Нерівна поверхня ж так і залишиться… Про траву цього року взагалі можна забути, буде одне болото. Зелена зона вже явно не зелена.

3. Вали і вся територія навколо Палацу Потоцьких – охоронна зона історичного значення!

Археологи при роботах не задіяні! А дарма – в ровах проглядається стара цегла, а ще збоку валяються два каменя – явно немолодого віку, які мабуть теж розкопали і поклали збоку не знаючи що з ними робити. А були би поруч історики і археологи – вони відповідь би дали.

Можливо, ті камені мають історичну цінність і їх варто в музей. Тобто культурний шар нищиться, а спеціалістів як завжди нема поруч. Одні майстри.

(Схожа доля чекає і на пагорб де було кафе “Казка”. Величні мури, які з’явились 350 років тому і захищали місто і мешканців від нападників, в наші дні руйнуються руками самих ж жителів).

P.S. За словами археологів – даний пагорб є колишнім бастіоном, тобто під землею можуть знаходитись і каземати, і галереї , і інші важливі і цікаві для міста знахідки.

Козакевич також продемонструвала, як виглядав будиночок садівника в минулому.

Під дописом активістки у фейсбук розпочалося жваве обговорення. Прокоментував ситуацію з розкопками поруч палацу й головний комунальник міста Михайло Смушак.

Пізніше Козакевич зазначила, що ввечері старе каміння, яке валялося поруч розкопок, засипали. Активістка припускає, що це може бути важлива історична знахідка, адже згідно даних археологів саме поруч палацу проходив захисний мур старої станиславівської фортеці.

 

Нагадаємо, Вали стали предметом суперечок між окремими містянами. На найвищій їхній точці планують звести храм і забрати частину території для заїзду будівельної техніки. Проти будівництва храму на місці колишнього кафе “Казка” виступає чимало активістів і істориків, адже земля на тій території має історичне значення і може містити чимало цінних археологічних знахідок. Востаннє прихильники і противники будівництва церкви на Валах збиралися аби порозумітися, проте цього разу не вийшло. Активісти збирають підписи і планують протестувати будівництво святині.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...