Мед Атлант

Російсько-українські гастролі: як і де артистам хочуть заборонити виступи

Українські народні депутати планують змінити гастрольне життя російських артистів і тих українських, хто захоче нести свою творчість на територію країни-агресора та на окуповані території. Вже є відповідний законопроект.

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обмеження проведення гастрольних заходів на території держави-агресора та на території України, в тому числі й на тимчасово окупованій території України) за номером 6660 ще у червні цього року. Нині він перебуває на стадії опрацювання в Комітеті ВР, пише 24 Канал.

Заборони для російських артистів

Згідно із законопроектом, гастролерам, які є громадянами або резидентами держави-агресора, на території України заборонять вести гастрольну діяльність.

Але є винятки. Дозволять гастролювати російському артисту, якщо він:

– до початку відповідного гастрольного заходу надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України державою-агресором за встановленою формою (така заява може бути як окремим документом, так і бути частиною відповідного договору; якщо гастролером є юридична особа або творчий колектив, заява про засудження окупації території України державою агресором має власноруч підписуватись кожною фізичною особою-учасником колективу);

– є громадянином держави-агресора, але іммігрував до України на постійне місце проживання, визнаний особою, що потребує додаткового захисту, або якій надано тимчасовий захист в Україні, відповідно до закону прибув в Україну для працевлаштування та отримав посвідку на тимчасове проживання;

– неодноразово публічно засуджував окупацію території України державою-агресором, про що є відповідні публікації в засобах масової інформації.

Де заборонять виступати українським артистам

На території держави-агресора, тобто, Російської Федерації. А також – на тимчасово окупованій території, визначеній Законом України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” (Автономна Республіка Крим та місто Севастополь) та на тимчасово окупованій території окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування.


Згідно із законопроектом, за виступи в Кремлі українським гастролерам загрожуватме штраф або позбавлення волі

Покарання за порушення

Законопроект передбачає, що порушення заборони на проведення гастрольних заходів на території держави-агресора, на тимчасово окупованій території України караються штрафом до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 грн) або арештом на термін до 6 місяців, або обмеженням волі на термін до 3 років.

Повторне порушення або порушення за попередньою змовою групою осіб караються позбавленням волі на термін від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років.

Причини появи законопроекту

У пояснювальній записці автори законопроекту наголосили, що “Російська Федерація веде й інформаційну війну проти України, особливо за допомогою російських гастролерів. Так, російські гастролери виступаючи на території України, в тому числі окупованій, відкрито підтримують окупацію України та приниження Українського народу”.

Тому, продовжують ініціатори закону, надзвичайно важливо з метою забезпечення інформаційної безпеки та цілісності нашої держави заборонити російським гастролерам проводити гастрольні заходи на території України, в тому числі й на окупованій.


Частині російських артистів уже заборонений в’їзд в Україну

Заборона ж українським артистам виступати на території Росії та на тимчасово окупованих територіях зумовлена, в першу чергу, забезпеченням безпеки українських гастролерів, вказують автори законопроекту.

“На окупованій території проводяться воєнні дії і, гастролюючи на ній, українські гастролери наражають себе на небезпеку бути пораненими, вбитими, захопленими в полон. Також, гастролюючи країною-агресором, вони можуть стати її заручниками чи об’єктами для використання в пропагандистських цілях”, – мовиться у пояснювальній записці.

Більше того, на думку авторів законопроекту, проведення гастрольних заходів на території держави-агресора є неповагою до військовослужбовців, які ціною власного життя захищають територіальну цілісність України, а також забезпечують можливість проводити гастрольні заходи на мирній території.

З точки зору юриспруденції

Юридичний аспект законодавчої ініціативи 6660 прокоментував сайту “24” юрист Андрій Вігірінський.

“Щодо гастролерів-громадян і резидентів України, то відповідно до визначення поняття гастрольних заходів, наведеного у ст.1 відповідного Закону, гастрольні заходи – це видовищні заходи закладів, підприємств, організацій культури, творчих колективів, у тому числі тимчасових, окремих виконавців за межами їх стаціонарних сценічних майданчиків. Гастрольні заходи, за винятком благодійних гастрольних заходів, проводяться з метою отримання доходів. Тобто, гастрольні заходи є видом підприємницької діяльності. Одним із принципів господарської діяльності, відповідно до Господарського кодексу України, є принцип недопущення незаконного втручання та перешкоджання господарській діяльності суб’єктів господарювання з боку органів державної влади. Таким чином, заборона проведення гастрольних заходів гастролерами, які є громадянами або резидентами України на території держави-агресора є втручанням у їхню господарську діяльність. У той самий час, у законі та супровідних документах не зазначається, у чому полягає суспільна небезпечність, та необхідність вжиття таких заходів. Проведення аналогій з торгівельною блокадою підприємств на тимчасово непідконтрольній території чи торгівельні ембарго/обмеження, недопустиме, оскільки у кожному випадку питання стосувалось обороноздатності країни чи економічної безпеки. У той самий час, суб’єкт законодавчої ініціативи не наводить жодного аргументу, який би свідчив про те, що українські гастролери, своєю діяльністю завдають шкоди національним інтересам чи безпеці. Тим самим допускаючи необґрунтоване втручання у господарську діяльність.

Стосовно гастролерів з країни-окупанта, то відповідно до ст.3 ЗУ “Про гастрольні заходи в Україні” при проведенні гастрольних заходів не допускаються заклики до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу і цілісності держави, розпалювання національної, класової, соціальної, релігійної та іншої ворожнечі, до пропаганди війни, тероризму й екстремізму. Тим самим, заклики, які можуть пролунати зі сцени під час гастрольних заходів, які проводяться в Україні гастролерами держави-агресора, та які можуть завдати шкоди національним інтересам України, фактично вже станом на сьогодні неприпустимі. Отже потрібно лише відслідковувати та контролювати їх дотримання, а у випадку порушення, застосовувати персональні санкції та притягувати до відповідальності не необмежене коло осіб, а конкретного гастролера. Відповідальність повинна бути персональною, за вчинення конкретною особою протиправних дій, а не безособова, поширена на громадян певної держави. Отже, і сам законопроект теж можна розцінювати як такий, що сприяє розпалюванню міжнаціональної ворожнечі.

Більше того, вимога щодо надання письмових заяв, виходить за межі того, що підлягає письмовому, нормативному регулюванню, а саме – належить до питань свободи совісті, поглядів та переконань. Відповідно до ст.ст. 9, 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – “Кожен має право на свободу думки, совісті та релігії”. Кожен має право на свободу вираження поглядів. Ваші погляди можуть бути фактично будь-якими, і такими вони залишаються і не підпадають під обмеження чи регулювання рівно до того часу, доки ви не починаєте озвучувати їх, припустимо на гастрольних заходах, закликаючи до… і далі по тексту, дивимось вимоги щодо принципів, наведені вище. А надання письмової заяви, фактично, є насадження ідеології, оскільки змушує особу, яка провадить господарську діяльність, до засвідчення факту поділяння світогляду потрібного, а не того, який вона сповідує. Втручання у сферу особистих свобод, при усій повазі до ініціаторів законопроекту, є у демократичному суспільстві недопустимим.

Щодо кримінальної відповідальності – абсолютно безглузда правова конструкція як на стадії виписування складу злочину, так і на стадії його поміщення в 12 розділ. Згідно з пояснювальною запискою, суспільними відносинами, на які посягає цей злочин, повинні бути відносини у сфері національної безпеки, а отже потрібно було доповнювати Розділ I “Особливої частини Кримінального кодексу України”, “Злочини проти основ національної безпеки України”, а вони вже передбачають відповідальність за порушення принципів проведення гастрольних заходів, визначені ст. 3 ЗУ “Про гастрольну діяльність в Україні”.

Виникає питання, у чому суспільна небезпечність проведення гастрольних заходів, як частина складу злочину, як об’єкта злочинного посягання, якщо ті дії, які можуть бути озвучені зі сцени, вже є самостійними порушеннями? Власне кажучи, профільний комітет парламенту теж не знайшов відповіді на це питання, тому запропонував повернути проект на доопрацювання. Документ одноразовий, написаний нашвидкуруч, зроблений для реклами тієї політичної сили, яка його вносила, мовляв, “ми мали пропозицію, а непатріоти її відхилили”.

Читайте також: Творчі колективи області розповіли про поїздку в зону АТО. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...