Мед Атлант

Катування і знущання. На Прикарпатті четвертий рік судять хлопця за жорстоке вбивство. ВІДЕОСЮЖЕТ

Ввечері випивав з друзями, а зранку прокинувся в чужому помешканні зі слідами крові…Надвірнянські правоохоронці чотири роки тому затримали 19-річного Юрія Дожука, підозрюючи, що юнак жорстоко убив 59-річного чоловіка. Проте хлопець попри катування і знущання вину не визнав досі. Судовий процес триває.

МІСТО писало, що жахлива історія трапилася 22 квітня 2013 року з 19-річним жителем с. Білі Ослави Юрієм Дожуком. Історія розпочалася з моменту, коли Юрій повернувся із-за кордону, де працював три місяці. Однокласники прикарпатця, почувши про його приїзд, почали кликати хлопчину на зустріч. Той, поспавши з дороги кілька годин, вирішив таки відреагувати на запрошення і відпочити з товаришами, яких довго не бачив. Компанія з кількох хлопців відпочивала у селі, після чого друг Юрія запропонував поїхати в Делятин, де проживала його дівчина. Троє юнаків найняли машину і поїхали в гості. Там добрячи випили. Один із них вирішив залишитися спати у помешканні дівчини, інший надумав йти посеред ночі додому, а Юрій до останнього сумнівався, проте згодом подався наздоганяти друга. Тоді все й почалося…

Юрій каже, що йшов дорогою і в якийсь момент наче втратив пам’ять. Друга наздогнати не вдалося, в руках нібито мав пляшку пива, каже, що не пригадує навіть. Прокинувся вже в тому жахітті – чуже житло і кров. Помітив, що на джинсах розтерта кров і подався мерщій на вулицю. Там, не оглядаючись, вийшов на дорогу і йшов тільки вперед – подальше від тієї хати. Проте за декілька хвилин Юрія затримали правоохоронці, які уже працювали на місці вбивства. Останні скрутили хлопця і відвезли спочатку у лікарню, а потім у поліцію (Ред. – на той час міліцію). Хлопець не розумів що відбувається, а відповідей на запитання не отримував. Уже пізніше йому все розповіли: у тій хаті убили 59-річного чоловіка. Він помер від жорстоких тупих ударів, також йому нанесли чимало ударів ножем. І це, за версією слідства, зробив Юрій Дожук. Що правда, кров на одязі – єдина зачіпка правоохоронців, адже як згодом показала експертиза, під нігтями обвинувачуваного не знайшли жодних слідів тканин іншої людини, крові, будь-чого.

Тим часом вдома матір не знаходила собі місця, бо раніше син не ігнорував дзвінки і додому приходив вчасно зі святкувань. Проте це ще не все. В ізоляторі тимчасового тримання Надвірнянського відділу поліції з хлопця знущалися і катували, вимагаючи зізнання. Про це підозрюваний розповів нашим кореспондентам. Каже, не знав чи довго зможе таке терпіти, бо сил уже не було. Зізнається, що страшно, коли п`ятеро злочинців закрили у кабінеті з ним (Ред. – Юрієм) і почались тортури. При цьому, зазначає хлопець, правоохоронці спостерігали і таки “вибивали” підписати зізнання. Але прикарпатець усю вину заперечував. Офіційна версія слідства, що хлопець ішов дорогою, заблукав, попросився до чоловіка на ніч, вони разом випивали, а потім Юрій його вбив. Проте, ні на склянці, ні в квартирі не знайшли відбитків підозрюваного. Після ізолятора хлопець потрапив у СІЗО. Там провів понад два роки, а потім рідні, зібравши близько 183 тис грн, внесли заставу.

У 2013 році Надвірнянський районний суд дав Юрію 12 років. Сторона захисту подала апеляційну скаргу, яку успішно виграла. Тоді справу перенаправили на розгляд у Коломийський районний суд. Зараз 23-річний Юрій на волі, але судова тяганина продовжується і він єдиний підозрюваний. Відтак, 3 жовтня, у Коломийському районному судді відбулося чергове слухання у цій справі. На ньому мали би ознайомитися з висновками експертиз, яких заплановано чимало. Але результатів не було, бо експерт-нарколог Обласної психоневрологічної лікарня № 3 не є компетентним у зазначених питаннях, а така експертиза взагалі не проводиться у цьому закладі. Тому суд переніс засідання. Сторона захисту просила, аби експертизу робили в столиці, бо там кращі спеціалісти. Також адвокат висловив недовіру прикарпатським спеціалістам. Прокурор не заперечував, що експертизу треба провести, але аргументував, що в Івано-Франківську це реально зробити. Після нарадчої кімнати судді ухвалили таки експертизу проводити в межах області  в Обласному бюро судово-медичної експертизи.

Наступне судове засідання відбудеться 28 листопада о 14.00 в Коломийському районному суді.

Коментарі підозрюваного у вбивстві, матері, адвоката та прокурора, а також сам судовий процес – у відеосюжеті МІСТО:

Що ще сталося тієї ночі і які зачіпки:

Андрій (Ред. – друг Юрія), який пішов додому першим, свідчив у суді, що тієї ночі за ним йшли слідом двоє невідомих, які перешіптувалися і наче намагалися до нього підійти. Проте він взяв камінь, налякав їх і ті зникли. З усієї компанії хлопців він був найтверезішим, тому відсіч дати міг.

Собака кінологів, які того дня працювали на місці вбивства, повела слід до хати через дорогу, там проживає самотня жінка. Вона повідомила, що вночі того дня якийсь чоловік вибив їй вікно, просив їсти та телефон, після чого зник. На суд її викликали в якості свідка, проте в Юрію того чоловіка вона не опізнала.

Столична експертиза, куди направив матеріали справи адвокат Юрія, показала, що вбивство взагалі трапилося між 21:00 і 23:00. Це, як переконує мати Юрія, стовідсоткове алібі, адже хлопець лише до 01:00 ночі відпочивав з друзями, які це можуть підтвердити.

Адвокат підозрюваного Іван Марковський  упевнений, що хлопець не винен і здогадується, хто був справжніми убивцями. За деякий час “вбивці” скоїли ще два подібні злочини і наразі відбувають покарання. Однак, їхніх слідів на місці злочину не знайшли чи знайти не хотіли. Але у суд не викликали – не вважали за потрібне, переконує адвокат.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...