Мед Атлант

На підприємство, яке критикував губернатор, завітали державні виконавці і поліція. ВІДЕО

Кілька днів тому на ДП “Комбінат хлібопродуктів”, яке нещодавно піддалося критиці губернатора, завітала виконавча служба і правоохоронці. Керівництво комбінату запевняє, що виконавці зайшли на підприємство незаконно, виконавча служба пояснює, що підстави для опису майна комбінату були.

Як розповідає заступник директора комбінату Ольга Кабан, у 2003 році з підприємства зникло більше 7 тисяч тонн зерна. Трапилося це за старого керівника. У березні 2016 комбінат очолив харків’янин Володимир Дегтяр і суттєво підвищив показники рентабельності комбінату. Через кілька місяців після початку роботи нової команди Державне агентство резерву України подало на підприємство в суд з вимогою повернути борг по зерну, а також пеню за ці роки і сплатити штраф. Вартість зерна, яке зникло, оцінили в 9 мільйонів гривень, пеню і штраф – у 31 мільйон. Підприємство почало оскаржувати такі вимоги держрезерву і суд частково став на сторону комбінату, задовольнивши позов на меншу суму – лише на вартість зниклого зерна.

У свою чергу керівництво комбінату просило розтермінувати борг на кілька років. Справа слухалася в господарському суді, проте в серпні цього року він ухвалив повернути розгляд справи до суду першої інстанції.

На початку вересня на підприємство надійшла і постанова про відкриття виконавчого провадження, згодом заблокували рахунки комбінату. Загалом, як пояснює заступник директора, на комбінат почастішали візити різних перевіряючих органів.

Ми писали листа до виконавчої служби з проханням зупинити виконавче провадження, пояснюючи, що були і є державним підприємством і хочемо, щоб за старі борги комбінату відповідало Міністерство аграрної політики. Чекали, що виконавчі дії будуть призупинені, але відповіді так і не отримали, – каже Ольга Кабан.

Жінка пояснює, що 2 жовтня на комбінат завітали виконавці, спочатку не представившись, поводили себе доволі нахабно.

Ми могли їх не пропускати, адже мали право, але вирішили не робити галасу. Просили їх не лякати наших працівників і по нормальному описувати те, що мають описати. Проте вони захотіли отримати доступ до майна наших поклажодавців, перешкоджали загрузці вагонів. Загалом перебували на комбінаті до 22:00, хоча робочий день у нас закінчується о 16:45, – пояснює Кабан.

Візит виконавців на комбінат прокоментувала і в.о. начальника комерційного відділу КХП Леся Домбровська:

Ольга Кабан порівнює ситуацію з їхнім підприємством і франківським спиртзаводом “Княгинин”. І припускає, що на обидва державні підприємства чиниться тиск.

В “Княгинині” теж почалися проблеми за борги, які були зроблені в 1990-х початок 2000-х роках, як і  в нас. Відповідно закрадаються думки, що два великі підприємства хтось свого часу планував роздерибанити – каже Кабан.

У самі й виконавчій службі кажуть, що викликали до комбінату поліцію, адже їм перешкоджали зайти на підприємство, хоча рішення господарського суду про опис майна комбінату вони мали і діють в рамках закону.

Відео: ОТБ “Галичина”

Як пояснила “Галицькому кореспонденту”  Романа Бунчак, начальниця обласного управління ДВС, спершу виконавча служба направляла керівництву заводу вимоги з’явитися та пояснити, чому не відбувається виплата боргу, показати облікові й бухгалтерські документи. Всі три вимоги, надіслані протягом місяця, були повністю проігноровані. А коли державні виконавці прибули до державного підприємс тва, то на вході їх зустріли невідомі чоловіки спортивної статури, які не допустили їх всередину, що у ДВС вважають порушенням закону. Аж після прибуття екіпажу поліції їх погодилися впустити на територію.

Вона зазначила, що ДВС може припинити процес стягнення боргу лише в тому випадку, якщо отримає відповідне рішення суду, а наразі його немає.

Коли я прибула на цей комбінат – між іншим, це державне підприємство, яке має стратегічне значення – то побачила не гарне, розвинуте і працююче виробництво, а закинуту територію, відсутність працівників і переробку сировини, яка здійснюється без документів. Розумієте, державні виконавці не ставлять собі за завдання заблокувати роботу державного ж підприємства. Ми, навпаки, хотіли їм допомогти сплатити свої борги, можливо, за рахунок реалізації якихось запасів або запропонувавши схему реструктуризації платежу. Але нам назустріч ніхто не пішов, – запевняє Романа Бунчак.

Не застали на місці керівництво заводу і журналісти. Не особливо хотіли коментувати ситуацію і ті, хто наразі перебуває на підприємстві “за старших”. Ольга Кабан пояснила небажання працівників КХП давати коментарі тим, що їх можуть залякувати. Проте, хто саме – не повідомила.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...