Мед Атлант

В ОДА говорили про доцільність дії мораторію на реалізацію м’яса подвірного забою

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Марія Савка взяла участь у громадських слуханнях щодо доцільності продовження дії мораторію на подвірний забій.

Присутніми також були спеціалісти департаменту агропромислового розвитку ОДА, керівники забійних цехів, підприємці, представники держспоживслужби, ветеринарних лабораторій та громадських організацій.

Під час розмови зазначалося, що ще у 2005 році на законодавчому рівні було прийнято рішення заборонити подвірний забій з метою убезпечення якості продукції. З 1 січня 2010 року цей закон мав вступити в силу. Прийняли його для того, щоб країна рухалася у Європу до світової організації торгівлі. Таким чином наше законодавство повинно було імплементуватися у європейське. Розраховувалося, що з 2005 по 2010 роки відбудуться якісні зміни, зокрема, будуть збудовані нові забійні цехи, які відповідатимуть європейським стандартам. Проте, усі ці моменти не відбулися і дію мораторію продовжили до 2025 року.

«Сьогодні перед нами постали інфекційні загрози, зокрема проблема африканської чуми свиней. Саме такі речі підштовхують нас задуматися, чи доцільно так довго продовжувати мораторій. Чи не несе це відтермінування загрози для якості наших продуктів», – наголосила Марія Савка.

Посадовець додала, що всі повинні зрозуміти, що для своїх потреб людина має право забивати худобу і споживати це м’ясо, але, якщо вона має бажання реалізовувати продукцію на ринку, то повинна нести відповідальність за якість цього товару, яку можна буде витримати тільки при належних умовах забою тварин.

Після обговорення питання були висунуті пропозиції щодо скорочення терміну дії мораторію, а також пропонувалося передбачити державну програму кредитування на будову чи обладнання забійних пунктів та запровадження програми страхування поголів’я тварин.

Читайте такожТовари з європейських супермаркетів. Чи безпечний контрабандний смак Європи

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...