Мед Атлант

У Франківську на території водоекотехпрому побудують сонячну електростанцію вартістю понад 360 тисяч доларів

У вересні цього року Державна архітектурно-будівельна інспекція зареєструвала повідомлення про початок підготовчих робіт щодо будівництва на ділянці по вулиці Ботанічна, 2 в Івано-Франківську наземної сонячної електростанції потужністю 360,00 кВт. Замовником робіт виступає товариство з обмеженою відповідальністю «Скайфол Енерджі», підрядником – ТОВ «Саннмватт.ya».

Згідно даних аналітичної платформи «YouControl» товариство з обмеженою відповідальністю «Саннмватт.ya» зареєстроване у 2012 році у місті Вінниця та займається діяльністю у сфері архітектури. Статутний капітал підприємства заявлений у 1000 грн. Керівником зазначений Кіщенко Сергій Костянтинович.

(скрін з «YouControl»)

ТОВ «Скайфол Енерджі» працює в сфері енергетики — продаж електроенергії по нерегульованому тарифу, виробництво електроенергії (власні сонячні електростанції), продаж та монтаж СЕС, геліосистем.

За даними аналітичної платформи «YouControl», товариство з обмеженою відповідальністю «Скайфол Енерджі» було засноване у 2013 році. Спочатку підприємство здійснювало оптову торгівлю іншими товарами господарського призначення. А у вересні 2016 року змінило вид діяльності на виробництво електроенергії. Керівник підприємства  — Іванюк Андрій Михайлович.

(скрін з «YouControl»)

Згідно рішення Івано-Франківської міської ради, ділянку площею 0, 98 га на вулиці Ботанічній, 2 передали ТОВ «Скайфол Енерджі» у сервітутне користування терміном на 49 років, для експлуатації та обслуговування електростанції з використанням енергії сонця за рахунок частини земельної ділянки, що перебуває в постійному користуванні КП «Івано-Франківськводоекотехпром». Крім цього, для фірми встановлено плату за користування земельним сервітутом в розмірі 1% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а з 1 січня 2018р. — в розмірі 3 %.

У 2016 році фірма «Скайфол Енерджі» вже орендувала частину даху площею 396 кв. м. будівлі ТРК «Вежа» по вулиці Галицькій, 22 в Івано-Франківську, а згодом отримала містобудівні умови та обмеження на спорудження тут дахової сонячної електростанції потужністю 60,685 кВт. У  грудні минулого року на замовлення ТОВ «Скайфол Енерджі» працівники компанії «Екотехнік Україна Груп» встановили на цьому об’єкті сонячні панелі для виробництва електроенергії. Згодом виконавчий комітет надав дозвіл на збільшення терміну дії договору оренди частини даху для товариства з обмеженою відповідальністю «Скайфол Енерджі», до грудня 2065 року, тобто на 49 років. Також своїм рішенням виконком затвердив орендну ставку в розмірі 5%.

Сонячна електростанція на даху будівлі ТРК «Вежа» по вулиці Галицькій, 22

Крім того, у грудні 2016 року, Департамент містобудування, архітектури і культурної спадщини видав ТОВ «Скайфол Енерджі» містобудівні умови та обмеження на зведення дахової сонячної електростанції потужністю 22,79 кВт за адресою Ботанічна, 2. Йдеться про встановлення сонячних панелей на будівлі КП «Івано-Франківськводоекотехпром».

Вулиця Ботанічна

Як розповів МІСТУ керівник ТОВ «Скайфол Енерджі» Андрій Іванюк, ці сонячні електростанції вже підключені до мережі.

Ми зараз продаємо електроенергію обленерго. З 1 листопада плануємо переходити на «зелений тариф» і продавати в енергоринок.

Нагадаємо, ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення «зеленого тарифу» зобов’язує постачальників електроенергії купувати електричну енергію, вироблену на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії, в тому числі – і на сонячних електростанціях. При цьому  «зелений тариф» – це гарантії держави виробникам, що енергія, вироблена ними, буде придбана за вищими цінами, ніж у виробників традиційної енергії.

Що стосується будівництва сонячної електростанції на земельній ділянці на Ботанічній, 2, то Андрій Іванюк зазначає, що для них вона є доволі проблемною. Адже в землі є багато комунікацій  КП «Івано-Франківськводоекотехпром», що створює певні труднощі під час монтажу конструкцій для панелей.

Ця ділянка насправді дуже невигідна для нас. Там є багато комунікацій в землі, які заважають ефективно встановити кострукції. Вони вкручуються в землю, а тут ми мусимо встановлювати навісні конструкції. Крім того, це дорога земля — у 8 раз дорожча, ніж на окраїні міста. Для бізнесу це не дуже вигідно. Але так як я сам з Івано-Франкіська, то хочу, щоб податки сплачувалися у нашу казну. Щоб створювалися нові робочі місця. Щоб люди розуміли, що можливо ставити сонячні панелі і на таких об’єктах, як водоканал. Альтернативна енергетика – дуже безпечна і дуже перспективна.

Говорити про точну вартість поки занадто рано, але орієнтовно це буде сума понад 360 тисяч доларів. За словами Іванюка, збільшення терміну дії договору оренди аж до 2065 року є вигідним для міста.

Вартість будівництва в середньому розраховується 1000 доларів за кВт. Ця електростанція має мати потужність у 360 кВт, то десь орієнтовно обійдеться у 360 тисяч доларів. Плюс будуть зовнішні мережі. Тому затрат буде трохи більше. Якщо ми добудуємо її в наступному році, то строк окупності виходить десь 7 років. Далі ми не знаємо, чи буде вигідно будувати для юридичних осіб. Ми орієнтуємося на «зелений тариф»: він буде до 2019 року 15 євроцентів, а далі буде падати до 12. Зараз ми переходимо на будівництво людям, хочемо більше надавати послуги фізичним особам. Ставити панелі на будинки, гаражі тощо. А для юридичних осіб наш ресурс теж обмежений. Це справа дорога. І поки що не сприймається в Україні термін окупності в 7 років. Коли приходиш у владні коридори, то ці люди думають: «Як це так – через 7 років лише можна вийти в нуль». В уяві українського чиновника це не дуже вписується. Це бізнес по-європейськи, який у нас поки не сприймається, – розповідає Андрій Іванюк. –Добре, що зараз влада пішла нам на зустріч. Вони розуміють, що до 2065 року буде наповнюватися бюджет. Ця земля пустує. Оскільки там є мережі водоканалу, то вона ніколи ніде не буде задіяна. Ми ставимо свої конструкції і наповнюємо бюджет міста. Я думаю, що це вигідно. Так само дах. Ми беремо його в оренду. Нічого такого важкого там не робимо, ставимо конструкцію і прикріплюємо панелі. І також є постійне наповнення бюджету. То чому ж це не вигідно? Це дуже вигідно для міста.

Сонячну електростанцію на Ботанічній,2 планують звести до наступного року. Зараз розробляється ділянка, безпосередні роботи ще не почалися.

Розпочалися підготовчі роботи, а не будівельні. Декларацію на будівельні роботи ми ще не відкривали. Зараз розробляємо проект, а вже після того відкриємо декларацію на будівництво. Збудувати дуже легко, а пройти всі кола чиновників – дуже важко. Монтується вона два місяці, але це не головне. Головне – зробити правильно документи. Думаю, що документально це буде десь грудень 2018 року. А фізично сонячна електростанція може стояти і раніше.  В даний момент ми не знаємо, чи буде користуватися «Водоекотехпром» тією енергією. Водоканалу ми будемо платити по договору сервітуту. Зараз платимо оренду місту. Платимо податки. І створюємо робочі місця. Ми орієнтуємося на «зелений тариф», щоб це обладнання окупилося. 15 євроцентів – це орієнтовно 5 гривень. Якщо ми будемо продавати водоканалу по тих цінах, які зараз в Україні, то строк окупності  буде більше, ніж 20 років.

За інформацією КУРСу, підприємство ТОВ «Скайфол Енерджі» заснували Дротянко Катерина Володимирівна, Мирний Олександр Борисович, Іванюк Андрій Михайлович, який і очолює підприємство, та Снігурський Андрій Леонідович.

Катерина Дротянко — член ВО «Свобода», помічник депутата Прилуцької міської ради Ігоря Дубровського та рідна сестра Вікторії Дротянко — начальника патронатної служби міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Співзасновник та директор «Скайфол Енерджі» Андрій Іванюк раніше проживав у місті Красноперекопськ АР Крим та працював торговельним працівником. За даними YouControl, він досі очолює  Красноперекопську міську партійну організацію ВО «Свобода» та був помічником нардепа-«свободівця» попереднього скликання Едуарда Леонова. Наразі Іванюк зареєстрований за тією ж адресою, що і підприємство, яке він очолює: село Микитинці, вул. Декабристів, будинок 52.

Найвідоміший серед засновників — Олександр Мирний, народний депутат України попереднього скликання, керівник Секретаріату ВО «Свобода». Киянин Андрій Снігурський – бізнес-партнер Мирного, разом з ним є співзасновником фірми “Делла-Інформ”.

Читайте також: Прикарпатець заробляє 1500€ завдяки сонячній батареї, встановленій на паркані

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...