Мед Атлант

Фахівці впевнені, що пожежі у ліфтових шахтах Франківська – навмисний підпал

В Івано-Франківську протягом двох днів, 4 та 5 листопада, зафіксували загоряння у сімох ліфтових шахтах, з кабіни одного із ліфтів врятували жінку. Причину загоряння встановлюють слідчі. Однак, в управлінні з надзвичайних ситуацій та компанії, яка обслуговує ці будинки, впевнені, що пожежа у ліфтових шахтах – навмисний підпал.

Нагадаємо, за два дні на вулицях Молодіжна, Миколайчука, Івасюка та Хіміків трапились сім пожеж в ліфтових шахтах. Вогнем пошкоджено електрокабеля ліфтів. Пожежі траплялись у дев’яти поверхових житлових будинках, яким уже більше 30 років.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківської міської ради Ігор Влізло вважає, що пожежа в ліфті трапилась через навмисний підпал і вчинили це фахівці у сфері обслуговування ліфтів.

Це все робили професійно та навмисно. Зловмисники не думали про наслідки, адже в ліфті могли в той час знаходитись люди і врятувати їх наврядчи б вдалось, – відзначає начальник управління.

Ігор Влізло каже, що загоряння у шахтах ліфтів завдали збитків на суму близько 400 тисяч гривень. У випадку, якщо кошти для відшкодування збитків знайдуть протягом короткого терміну, то роботу ліфтів буде відновлено через 2-3 тижні.

Ремонт займає багато часу, адже потрібно замінювати повністю кабіну ліфту. Наразі починається хаос, адже так навмисно шкодити можуть тільки бандити.

В управлінні з питань надзвичайних ситуацій розглядають різні версії щодо причини виникнення пожежі. Подейкують, що таким чином конкуренти можуть шкодити компанії, яка обслуговує ці будинки, тобто МІУК.

Можна сказати, що це безсумнівно організований підпал. Одна із основних версій, які ми розглядаємо, – навмисна шкода МІУКу. Взагалі це результат безглуздої людської помсти. Ми сподіваємось, що зловмисників незабаром виявлять, – підсумував Ігор Влізло.

Головний інженер МІУКу Ярослав Баб’як також вважає загоряння навмисним підпалом.

Людина відкриває двері ліфта на сходовій клітці, кабель поливає певною речовиною та підпалює. Відкрити двері ліфта легко та професійно може тільки людина, яка знає ліфт та мала доступ до їх обслуговування. Можу назвати це актом вандалізму, – відзначив Ярослав.

Також, подейкують, що до підпалу можуть бути причетні самі ж підрядні організації, які обслуговують ліфти. 24 жовтня під час оперативної наради у міського голови представники підрядних організацій, які займаються обслуговуванням ліфтів, вимагали збільшити вартість тарифу на їхні послуги. Люди аргументували підвищення тим, що немає бажаючих працювати за низьку заробітну плату і на підприємствах не вистачає працівників. Втім, міський голова Руслан Марцінків виступив проти зростання тарифу.

Ліфти у будинках МІУКу обслуговують три підрядні організації. У двох із них нам повідомили, що про загоряння їм нічого невідомо. А в третій, компанії “OTIS”, про загоряння знають, очікують на результати експертиз та впевнені, що це не навмисний підпал, щоб завдати кому-небудь шкоди.

У поліції факт підпалу поки не підтверджують. Начальник Івано-Франківського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області Ростислав Прокопчук каже, що наразі проводиться перевірка, працюють слідчі, та фактів, які б свідчили про підпал, не виявили.

Ми внесли до реєстру цей факт як підпал. Однак поки що на місці не знайдено жодних речовин чи предметів для підпалу. Можливо, трапилось підвищення напруги. Нічого точного сказати не можемо, адже тривають слідчі дії, – зазначив Ростислав Прокопчук.

Нагадаємо, проблеми з роботою ліфтів були також у 2014 році. Тоді невідомі особи крали з ліфтів гальмівні котушки. Однак, тоді ситуацію вирішили достатньо швидко та ліфтові крадіжки припинились.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...