Мед Атлант

Опанасу Заливасі поставили пам’ятник на франківській стометрівці. ФОТО

На івано-франківській стометрівці встановили пам’ятник українському живописцю та відомому шістдесятнику Опанасу Заливасі.

Автором є скульптор Ігор Семак, який, за даними «Репортера», також створив у місті пам’ятники Євгену Коновальцю та Королю Данилу.

КУРС повідомляє, що вартість пам’ятника – 395 тисяч гривень, а офіційно його відкриють у понеділок, 27 листопада.

Довідка Вікіпедії:

Юність Опанаса Заливахи минула на Далекому Сході СРСР і в Сибіру, куди його сім’я втекла з рідної Харківщини від голодомору 1930-х років.

Український інститут національної пам’яті в рамках відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні у листопаді 2016 року вніс його ім’я до проекту «Незламні», як відзначення на державному рівні 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932—1933 роки та змогли реалізувати себе.

Від 1947 навчався в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна в Ленінграді (нині Санкт-Петербург). Того ж року виключено за «поведінку, не гідну радянського студента». 1953 поновлений в інституті. Закінчив його 1960.

1957 року приїхав на практику до Косова (Гуцульщина). Через 4 роки оселився в Україні.

1960—1961 — художник Тюменського художнього фонду.

1961—1965 — художник Івано-Франківського художнього фонду.

1964 — у співавторстві з Аллою Горською, Людмилою Семикіною, Галиною Севрук та Галиною Зубченко було створено вітраж «Шевченко. Мати» до 150-річчя Тараса Шевченка у вестибюлі Червоного корпусу КНУ. Скликана після цього комісія кваліфікувала його як ідейно ворожий, тож вітраж був знищений адміністрацією університету.

1965—1970 — відбував покарання за статтею 62 Карного кодексу УРСР («за антирадянську агітацію та пропаганду») — 5 років у таборі № 385 (Мордовія).

Коли вийшов з табору, одружився з Дариною, племінницею Степана Бандери. Вони виховали сина Ярослава та доньку Ярину.

Всю душу вкладав у відродження незалежної України.

Помер у місті  Івано-Франківськ

Працював у галузі станкового живопису та графіки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...