Мед Атлант

За кордон із новими правами?

Останнім часом надто часто почали з’являтися інформаційні повідомлення про те, що з нового року українці не зможуть поїхати за кордон з водійськими посвідченнями старого зразка. Що це, мовляв, вимога ЄС, який видав певні директиви, і, власне, їх запровадження в Україні змусить наших водіїв уже до листопада цього року змінити свої посвідчення на нові, європейські.

Водії в Україні сьогодні мають різні водійські посвідчення залежно від року їх отримання: від звичайних ламінованих картонок (кінець 90-х – початок 2000-х) до сучасних, уже пластикових, схожих на техпаспорт автомобіля. Інформація про те, що з 1 січня 2018 року «міжнародні» водійські права перестануть діяти на території ЄС, начебто з’явилася у ЗМІ після того, як її прокоментував начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій. Хоча сам він пізніше заявив, що його слова медіа неправильно зрозуміли і перекрутили. Мовляв, українці не повинні масово міняти свої права на нові «європейські», а Україна взагалі не зобов’язана виконувати директиви ЄС.

Передусім тому, що закони, на підставі яких були видані вже існуючі документи, зворотної дії не мають. По-друге, директиви ЄС мають все-таки рекомендаційний характер і не зовсім стосуються України та її водіїв. Адже в них ідеться про країни-члени ЄС, яким Україна ще не стала. І стосуються норми тих водіїв, які мають намір оселитися в одній із країн-членів.

Аби не бути голослівними, пропонуємо зазирнути до самої директиви, яка начебто зобов’язує українських водіїв міняти водійські посвідчення. Повний текст документа можна знайти у вільному доступі в Інтернеті українською мовою. Для спрощення подамо тут його частину, що стосується власне зміни, не заглиблюючись у деталі.

Отже, Директива 2006/126/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 20 грудня 2006 року про посвідчення водія (зі змінами) (Текст має значення для ЄЕП).

До речі, вже одне зауваження про те, що текст має значення для ЄЕП (Європейський економічний простір), говорить саме за себе. Але звернімося до положень. Їх багато, тому зупинимося на окремих.

«…(2) Правила щодо посвідчення водія є суттєвим елементом спільної транспортної політики, вони сприяють покращенню дорожньої безпеки і вільному пересуванню осіб, які оселяються в державі-члені, іншій від тієї, в якій було оформлено посвідчення водія. З огляду на важливість приватних транспортних засобів, володіння посвідченням водія, належним чином визнане приймаючою державою-членом, сприяє вільному пересуванню… Незважаючи на досягнення у гармонізації правил щодо посвідчення водія, у правилах держав-членів ще зберігаються значні відмінності стосовно періодичності відновлення посвідчень і підкатегорій транспортних засобів, які для втілення в життя політики Співтовариства потребують повнішої гармонізації.

(4)       З метою запобігання тому, щоб типова форма єдиного європейського посвідчення водія стала додатковою до 110 форм, вже існуючих в обігу, держави-члени повинні вжити усіх належних заходів для видачі усім власникам єдиного європейського типового посвідчення водія.

(5)       Ця Директива не завдає шкоди існуючим дозволам на водіння, наданим або отриманим до дати її застосування.

Жодного слова про громадян інших країн, що не є членами ЄС.

Частково до вимог директиви ЄС в Україні вже прислухалися і навіть пішли їм назустріч. Про це говорить провідний спеціаліст Сервісного центру МВС в Івано-Франківській області Костянтин Кулак. Водійські посвідчення, що їх отримують вперше – вже нового зразка, пластикові картки. Також нові посвідчення видають тим, хто має намір замінити старі права. Наприклад, водіям-жінкам, які міняють прізвище після одруження. Також в Україні нові водійські посвідчення планують оснастити мікрочіпами, сервісні центри вже мають відповідне обладнання. Вартість таких документів – 201 грн.

Запровадити посвідчення з мікрочіпами в Україні мали б із 2018 року. Однак невідомо, чи це станеться – наразі проблема з бланками, як повідомляють у прес-службі Івано-Франківського Сервісного центру.

Також в Україні вже пішли на зменшення терміну дії водійських посвідчень. З 2011 року він становив 30 років.

Директива, щоправда, встановлює термін дії на 15 років. Для водіїв вантажівок – до 5 років. Поновлення дії посвідчення водія передбачається в разі підтвердження фізичних та розумових даних особи, простіше кажучи, після проходження медогляду. Загалом, цілком природна вимога з огляду на те, що водій з віком може становити загрозу і собі, й іншим учасникам дорожнього руху, якщо його фізичне чи психічне здоров’я погіршиться.

Наприклад, згадана директива передбачає, що в окремих випадках хворим на важкі форми цукрового діабету може бути відмовлено в отриманні водійських посвідчень.

Ймовірно, медогляд для водіїв вантажівок і автобусів може бути більш ретельним, ніж для інших. Також строгі правила передбачені для водіїв у віці від 50 років – їм доведеться проходити медогляд кожні три або п’ять років та складати іспити.

Зараз в Україні не передбачене перескладання іспитів після завершення терміну дії посвідчень.

Про це йдеться в директиві. Знову ж, наголошуємо, мовиться про країни-члени ЄС. Нічого не сказано про водіїв з інших країн, що не є членами ЄС, які намагаються перетнути кордон ЄС. Хоча логіка і здоровий глузд підказують, що такі норми варто запровадити бодай з огляду на безпеку дорожнього руху.

Повторне складання іспиту передбачене в разі скоєння певного правопорушення. За кордоном ця норма більш жорстка – там ще можуть позбавити права керувати транспортним засобом на різні терміни, аж до довічного. І дотримання цього покарання там перевіряється більш суворо, ніж в Україні.

Отже, на території України діють водійські посвідчення всіх зразків, видані раніше. Їх заміна в разі втрати чи зміни прізвища здійснюється у сервісних центрах. Коштують права 201 гривню. Категоричної вимоги щодо обов’язкової заміни водійських посвідчень в Україні для виїзду за кордон немає. Зрештою, на кордоні не перевіряють посвідчення водія – лише закордонний паспорт і техпаспорт на автомобіль. Хоча, наприклад, в окремих країнах необхідне ще міжнародне водійське посвідчення. Але його перевірка – компетенція дорожньої поліції.

У Регіональному сервісному центрі МВС в Івано-Франківській області заспокоюють: ніхто не вимагатиме від водіїв міняти посвідчення старого зразка на нові, якщо тільки у посвідченнях зазначений термін їхньої дії. Коли ж такого немає, їх все-таки доведеться замінити.

Процедура не потребує багато часу і коштує недорого. Зробити це можна буде в сервісних центрах МВС, що є наступниками МРЕВ. Займаються вони реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, заміною посвідчень водія, приймають іспити на посвідчення водія, видають довідки про несудимість, дозволи на перевезення небезпечних вантажів та міжнародні права водія.

Вже невдовзі в Івано-Франківську планують відкрити новий сервісний центр, який суттєво відрізнятиметься від теперішнього. Передусім змінять сам спосіб спілкування та прийому громадян – це буде відкрите приміщення без перегородок і бар’єрів. На відкритій площі встановлять столи, електронні монітори, впровадять електронну чергу. В певний час громадян запрошуватимуть до того чи іншого адміністратора – відповідно до послуги, яку необхідно надати.

До речі, аби не обмежуватися односторонньою інформацією, редакція журналу «МІСТО» спробувала дізнатися, що про це знають у тому ж Євросоюзі. Звістки нас потішили: у сусідній Польщі про жодні зміни ніхто навіть не чув. Про це нічого не знають ані у профільному міністерстві, ані в уряді, ані навіть на митниці.

Цікаво, може, це наші чиновники вигадують нововведення, прикриваючись Євросоюзом, щоб нам стало жити «легше»?

Автор: Володимир Гарматюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...