Мед Атлант

20 найпопулярніших українських політиків у Facebook

Міхеіл Саакашвілі, Семен Семенченко та Єгор Соболєв очолили рейтинг найбільш популярних українських політиків у Facebook у листопаді 2017 року

Про це йдеться в статті Еспресо Анатомія українського Facebook.

Еспресо.TV за допомогою сервісу Microtargeting, який, використовуючи технології Big Data, аналізує український сегмент Facebook, склало рейтинг топ-акаунтів українських політиків в соцмережі.

Екс-президент Грузії та колишній голова Одеської ОДА Михеіл Саакашвілі – лідер рейтингу. У нього найбільша кількість підписників. Частина з них – не українці, враховуючи те, що він політик не тільки українського масштабу.

В середньому один пост Саакашвілі бачить 146 тисяч акаунтів. Але якщо відняти 85% ботів, то реальне охоплення одного посту 22 тисяч акаунтів.

А от якщо ранжувати рейтинг за реальним охопленням (без ботів), то лідером стає народний депутат від “Самопомочі” Семен Семенченко. А Саакашвілі опускається на друге місце.

Третє місце за реальним охопленням у ще одного депутата від “Самопомочі” Єгора Соболєва. Далі позафракційний депутат Юрій Дерев’янко та депутат від БПП Сергій Лещенко. Президент Порошенко в топ-5 українських політиків у Facebook не потрапив.

Такий топ-5 рейтингу може бути пов’язаний з тим, що Саакашвілі, Семенченко, Соболєв,  Дерев’янко та Лещенко були активними учасниками та організаторами акцій протесту проти влади, які активно проходили восени.

Майже у всіх акаунтів українських топ-політиків є дисбаланс між кількістю підписників та охопленням їх постів.

Як формувався рейтинг:

1. У рейтинг потрапили акаунти, які активно вели свої сторінки в Facebook і пости яких залучили найбільшу кількість аудиторії в своїй категорії з 1 по 30 листопада 2017 року.

Цей факт важливо врахувати, бо деякі популярні в українському Facebook акаунти не потрапили в рейтинг через те, що були не надто активними в листопаді. Або їх пости в цьому місяці не були дуже популярними.

2. Критерії відбору акаунтів: співвідношення аудиторії користувача (друзі+підписники), кількості постів та аудиторії, яка побачила ці пости.

3. Охоплення – це та кількість людей, які побачать пост в своїй стрічці.

Загальне охоплення визначається так: сума лайків, репостів та коментарів,помножена на коефіцієнт охоплення, який вони продукують, та помножена на залученість на пост.

4. Деякі акаунти використовують ботів для розгонки інформації в Facebook. Тому ми визначили, який відсоток фейкових акаунтів взаємодіяв з публікацією, і визначили загальне і реальне охоплення (загальне мінус відсоток ботів).

Боти – акаунти в Facebook неіснуючих людей, які використовують для розгонки постів (лайки, репости, коментарі).

Важливо! Наявність ботів ще не означає, що людина заплатила за розгонку своїх постів. Цей інструмент також використовують для негативного піару. Тоді боти конкурента навмисно пишуть негативні коментарі та репости.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...