Мед Атлант

Іздрик презентував свою оперу. Правда, ця музика не для всіх. ВІДЕО

Український прозаїк і поет Юрій Іздрик презентував у Києві Trap-оперу «Wozzek». Це його спільний проект разом з формацією Nova Opera. Організатори зразу попередили, що сердечникам і вагітним на виставу приходити не варто. Мовляв, музика занадто різка, є дуже голосні місця, тому може стати зле, йдеться у матеріалі kalushnewscity.

Іздрик на сцені курив і читав вірші

Зал київського клубу Atlas заповнений повністю. На невеликій сцені музичні інструменти та Іздрик. Він сидить у кріслі, спиною до глядачів і курить. Голос за кадром – той самий Іздрик. На великому екрані подається відеоряд: геометрична фігура, яка розбивається від підвищених тонів оповідача.

На сцену виходять музиканти. Під їхню музику Іздрик роздумує над темою любові – важкої психічної хвороби.

До мікрофону підходить Мар’яна Головко і разом з Іздриком співає: вона – сопрано, він – низьким тембром. До класичної музики додається електроніка…

Trap опера «Wozzek» – це калейдоскоп віршів Іздрика на любовну тематику з музичним супроводом Nova Opera. Динаміки додає відеоряд, який по-своєму, незвично, передає те, про що розповідають зі сцени. Зображуючи, зокрема, геометричні фігури, самого Іздрика, фрази.

Музичні експерименти Юрія Іздрика, його зацікавлення музикою в стилі  «треп», калушани спостерігали ще 1 грудня. Наступного дня письменник вирушив до Києва. Тут розпочались репетиції опери «Wozzek» разом із формацією Nova Opera.

Формація існує з 2014 року. З того часу її учасники поставила 6 спектаклів у нових синтетичних жанрах: опера-реквієм, опера-цирк, сонОпера, жахОпера. Метою Nova Opera є модернізувати оперу, вивести її з музейного стану, наблизити до актуальних тем.

Що за «Воццек» і чому любов – хвороба

Юрій Іздрик і Nova Opera вперше зустрілись на Porto Franko. Тоді й виникло взаємне бажання проекспериментувати. З чим і як думали недовго: буквально за кілька годин в одному з київських двориків продумали все.

Ставити оперу за романом Іздрика «Воццек», який вперше видали років 20 тому, запропонували саме учасники Nova Opera.

Воццек – це персонаж однойменного роману Іздрика. За його маскою ховається сам автор, який наголошує на фонетичній наближеності імені Воццека до Іздрика. Персонаж Воццек має прототип з таким самим іменем. Це солдатський перукар, німець, який вбив свою коханку, а потім себе, через маніакальну любов. Пізніше цей випадок досліджували психіатри. Воццек Іздрика нікого не вбивав, але на кілька років закрив у підвалі свою дружину й сина. Знову ж через маніакальну любов до дружини.

Власне роман, як і опера, присвячені безтямній любові – не романтизованій драмі, а важкій психічній хворобі.

На сцені під час опери, фото взяте з офіційної сторінки Nova Opera у мережі Facebook

Кілька відгуків глядачів про оперу Іздрика

«Було круто, любі, круто»

«Trap опера «Wozzek» Іздрика – абсолютно гіпнотична штука, дві години майже медитативного стану, коли сторонні думки просто проходять повз, а увага магічним чином не розпорошується. Забула, коли востаннє отримувала таку концентровану естетичну насолоду від якогось дійства, концерту, фільму. Будь-чого».

Фото з прем’єри, взяте з офіційної сторінки Андрія Кузьменка у мережі Facebook

«П’єса була довгоочікуваною. «Чи зрозумієш інше Я, якщо не маєш свого?» Вокал Мар’яни Головко не дозволяв відвертати увагу та думати про щось інше, крім питання людини-зомбі, яка розуміє або не розуміє своє Я».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...