Мед Атлант

“Короля біатлону” не беруть на Олімпіаду. Як таке взагалі можливо

Найтитулованіший біатлоніст у історії Уле-Ейнар Бьорндален програє боротьбу за місце у збірній Норвегії.

На початку нового року спортивні вболівальники були ошелешені новиною – найтитулованіший біатлоніст у історії – Уле-Ейнар Бьорндален, ймовірно, пропустить Олімпіаду у Пхенчхані, пише Еспресо.

У збірній Норвегії поставили перед кандидатами на участь у Іграх-2018 чіткі критерії відбору. Для того, аби потрапити до Південної Кореї усім біатлоністам було необхідно виконати одну з умов. Хоча б раз потрапити до шістки найкращих у будь-якій особистій гонці Кубка світу, або двічі увійти до топ-12.

43-річній легенді біатлону за п’ять етапів змагань цього зробити не вдалося. Найкращим результатом славетного біатлоніста виявилися 18-те місце у індивідуальній гонці та пасьюті на етапі у шведському Естерсунді.

У збірній Норвегії заявили, що визначаться зі складом на Олімпіаду одразу після етапу Кубка світу у німецькому Рупольдингу, який відбувається з 10 до 14 січня. Тож для Бьорндалена на вирішальну перетворилася індивідуальна гонка на 20 км, яка відбувалася у середу.

“Король біатлону” непогано розпочав гонку. Він уникнув промахів на першому та другому вогневих рубежах та йшов на четвертому місці. Але усі сподівання на успіх перекреслили дві наступні стрільби. Бьорндален заробив три штрафні хвилини та скотився на 42 позицію.

Зараз у загальному заліку Кубка світу норвежець йде 41-м та поступається одразу шести співвітчизникам. Йоханнес Бьо там 2-й, Тарьєй Бьо – 6-й, Ларс Хельге Біркіланд – 11-й, Еміль Свендсен – 12-й, Хенрік Л’Абе Лунд – 23-й, а Ерленн Бьонтегорд – 33-й.

Хто такий Бьорндален

null

Уле-Ейнар Бьорндален це легенда світового спорту. На своїй першій Олімпіаді норвежець виступив ще у 1994 році у Ліллехаммері. З наступних п’яти Ігор він неодмінно повертався із медалями і став восьмиразовим олімпійським чемпіоном.

Чемпіонат світу Бьорндален вигравав 20 разів. Також він є рекордсменом серед усіх представників зимових видів спорту за кількістю особистих золотих нагород на етапах Кубка світу – їх у норвежця 96. Серед них й одна здобута у іншому виді спорту – лижних перегонах, де Бьорндален неодноразово випробовував власні сили.

Попри солідний для спортсмена вік, Бьорндален останніми роками продовжував демонструвати високі результати на найбільших змаганнях. На Олімпіаді-2014 у Сочі норвежець у 40 років виграв золото у спринті та у змішаній естафеті. Навіть на минулорічному чемпіонаті світу Бьорндален у 43 роки виграв особисту нагороду – він став третім у гонці переслідування.

Чому роздратовані вболівальники

null

Власне заради участі у своїй сьомій Олімпіаді норвежець і залишився у біатлоні. Але тренери збірної Норвегії непохитні і наполягають на дотриманні спортивного принципу. На колишні заслуги вони поки не звертають увагу.

У вболівальників це викликає відверте роздратування. Їм складно усвідомити, як можна залишити без Ігор людину, яка сама є живим символом зимових Олімпіад та має колосальну популярність. Надати перевагу якомусь Бьонтегорду, який у свої 27 років не має жодної особистої нагороди Кубка світу та буде у Пхенчхані пересічним статистом.

Хто підтримав легенду

null

Мартен Фуркад (зліва) та Уле-Ейнар Бьорндален

На підтримку Бьорнадлена висловився навіть один із конкурентів у боротьбі за місце у збірній Норвегії – Хенрік Л’Абе Лунд.

Я вважаю, що Уле достойний, аби поїхати на Олімпіаду, – переконаний біатлоніст.

Не уявляє команду без Бьорндалена Йоханнес Бьо.

Ми знаємо, який він має досвід. І якщо хтось має потрапити до збірної за колишні заслуги, то це Бьорндален, – сказав нинішній лідер норвезької збірної.

Висловив сподівання, що Бьорндален виступить на Олімпіаді й лідер Кубка світу – француз Мартен Фуркад.

Чим все закінчиться

null

Але вирішальне слово залишиться за тренерами збірної Норвегії – Егілем Крістіансеном та Зігфрідом Мазе. З обома у Бьорндалена не найкращі стосунки. Біатлоніст вже давно тренується окремо від решти команди, програму підготовки формує на власний розсуд, а поради тренерів почасти ігнорує.

Розуміє, що тепер все залежить від тренерів й сам Бьорндален.

Дуже хочу поїхати на Ігри в Пхенчхан, але там потрібно боротися за результат. Упевнений, що зміг би набрати оптимальну форму до початку турніру, але рішення залишається за тренерами. Тільки вони обирають тих, хто поїде на Олімпіаду, – сказав Бьорндален.

Норвезькі ЗМІ сходяться на думці, що у кращому випадку Бьорндалена візьмуть до Пхенчхана у якості запасного. А ще вони нагадують, як у 1994 році до збірної Норвегії потрапив сам Бьорндален. Тоді 20-річний біатлоніст витіснив з команди іншу легенду норвезького біатлону – Еріка Квалфоса та залишив його без омріяної домашньої Олімпіади у Ліллехаммері.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...