Мед Атлант

Прокурорські ДТП на Прикарпатті: покарання чи виправдання? ФОТО

Чи не щодня у місті трапляються ДТП. Винних встановлюють поліцейські. Інколи водій порушив правила, а часто і пішохід цим грішить. Проте бувають випадки, коли резонанс події чи прізвище водія говорять самі за себе. МІСТО вирішило проаналізувати аварії за участю прокурорів і процес слідчих дій.

До речі, їх не так і багато. Припускаємо, що деякі не в нашому списку. І не тому, що посадовець “відмазатися” встиг, а тому, що суспільство і журналісти не знали про те, водій – прокурор чи мав стосунок до цієї установи.

Та напишемо про те, що відомо. Бо здебільшого є повідомлення про аварію, а далі стандарт: тривають слідчі дії…

Перша аварія трапилася влітку. Наслідки її жахливі: пішохід помер у лікарні від отриманих травм. Інша більш утішна: автомобіль з водієм-прокурором і пасажиркою перекинувся, але люди, незважаючи на значні травми, залишилися живі.

Щоб з’ясувати, чи завершилися уже слідчі дії і чи справа у суді  ми подали запит у дві установи: поліцію і прокуратуру. З двох прийшли своєчасні відповіді. Перш ніж перейти до відповіді, пригадаємо що трапилося.

11 серпня 2017 року на вулиці Грушевського автомобіль BMW на швидкості збив пішохода. 26-річний водій автомобіля рухався по вулиці Грушевського в напрямку вулиці Шпитальна та допустив наїзд на 55-річного пішохода. У патрульній поліції зазначали, що чоловік раптово вибіг на пішохідний перехід. Освідчення на алкоголь показало, що водій був тверезий.

ДТП у Франківську на Грушевського

В результаті ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження у вигляді політравми, ЗЧМТ, забійної рани тім’яної ділянки, внутрішньої черепно-мозкової травми, закритого перелому лівої гомілки, перелому лівого плеча, забою грудної клітки та лівої верхньої кінцівки. Близько 23 години того ж дня у лікарні повідомили, що потерпілий від отриманих травм помер у медичному закладі.

Нагадаємо, місцевому виданню стало відомо, що за кермом автівки був прокурор Івано-Франківської місцевої прокуратури Назар Костів. BMW 520 2009 року випуску зареєстрована на нього, придбав машину у 2015 році. Після автопригоди водій зняв номерні знаки з автомобіля, ймовірно для того, щоб вони не потрапили на світлини, які робили журналісти й свідки аварії. Однак через якийсь час прикріпив їх назад. Подейкують , що батько Костіва теж має стосунок до роботи в правоохоронних органах.

У поліції відкрили кримінальне провадження за фактом ДТП, внаслідок якої загинув пішохід.

ДТП у Франківську на Грушевського

Нам вдалося з’ясувати, що перед новим роком досудове розслідування підійшло до завершення. Воно здійснювалося Слідчим Управлінням  ГУ НП в Івано-Франківській області. Розслідування відбувалося за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

26 грудня 2017 року за результатами проведення досудового розслідування прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України. Тобто, у зв’язку з відсутністю в діях водія складу кримінального правопорушення.

У прокуратурі Івано-Франківській області з цього приводу зазначають:

На даний час прокуратурою області з’ясовує чи законне прийнятого рішення у кримінальному провадженні.

Інший випадок трапився 12 листопада 2017 року в Бурштині. Водій автомобіля Nissan Note не впорався з керуванням, виїхав за межі проїжджої частини дороги праворуч і з’їхав у кювет. Автомобіль з водієм і пасажиром перекинувся. Згодом стало відомо, що за кермом автомобіля був старший прокурор Коломийської міжрайонної прокуратури Івано-Франківської області  Андрій Стефак. Цей автомобіль числиться у його декларації.

Через ДТП водій отримав закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом ребер справа, перелом правої ключиці. Проте в машині знаходилася 35-річна жінка-пасажир (жителька міста Кам’янець-Подільського Хмельницької області), котра отримала закриту черепно-мозкову травму, струс і забій головного мозку, перелом двох ключиць і перелом двох ребер справа. Двох потерпілих госпіталізували з місця аварії.

ДТП у Бурштині

Чи перебував водій за кермом у стані алкогольного сп’яніння – не повідомлялося. З’явилася інформація, що оскільки ДТП вчинив працівник правоохоронних органів, то справу розслідуватиме прокуратура. За фактом ДТП було відкрито кримінальне провадження і тривали слідчі дії.

З цього приводу у відповіді на запит повідомляють, що потерпілих у ДТП було госпіталізовано з Бурштинської ЦМЛ до Івано-Франківської OKJ. У поліції просять звернутися до прокуратури за інформацією. А там відповідають:

За вказаним фактом слідчим відділом прокуратури Івано-Франківської області внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Що цікаво, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.

На даний час проводиться комплекс автотехнічних та судово-медичних експертиз, після завершення яких буде прийнято рішення в порядку ст. 283 КПК України, – запевнили у прокуратурі області.

Відповіді на запити від поліції та прокуратури:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА у Telegram 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...