Мед Атлант

Медики Франківщини обурені “новими” зарплатами

Івано-Франківська обласна організація Вільної профспілки медичних працівників України висловлює глибоке обурення та незадоволення ситуацією, що склалася з рівнем оплати праці медпрацівників.

У результаті підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 року до 3723 грн та не підняттям посадового окладу І розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС) до даного рівня (наразі він становить 1762 грн) відбулося повне нівелювання диференціації посадових окладів заробітних плат працівників з вищою, середньою спеціальною освітою та молодших працівників нашої галузі.

Про це йдеться у листі, адресованому голові Конфедерації вільних профспілок України Михайлу Волинцю, – пишуть на сайті Конфедерації вільних профспілок України.

Пропонуємо ознайомитися з його змістом. 

«Фактично зараз мінімальну заробітну плату отримують працівники з 1 по 12 тарифний розряд ЄТС. Так, посадовий оклад 12 тарифного розряду (а це в медичній галузі відповідає посаді лікаря І категорії терапевтичного профілю або лікаря ІІ категорії хірургічного профілю) з 1 січня становить 3735 грн, що всього на 12 грн перевищує мінімальну заробітну плату. Таким чином наразі однакову заробітну плату, а саме – мінімальну заробітну плату в медичній галузі отримують молодша медична сестра, медична сестра з середньою спеціальною освітою, незалежно від категорії, лікар-початківець, лікар ІІ категорії хірургічного й терапевтичного профілів та лікар І категорії терапевтичного профілю».

В умовах адекватного функціонування ЄТС, з підняттям 1 розряду ЄТС до мінімальної заробітної плати, враховуючи тарифний коефіцієнт (2,12) посадовий оклад 12 тарифного розряду з 1 січня 2018 року мав би становити 7883 грн, а посадовий оклад лікаря вищої категорії хірургічного профілю (14 тарифний розряд з тарифним коефіцієнтом 2,42) – 9010 грн. Навіть такий рівень оплати праці далеко не відповідав би тим реальним інтелектуальним, морально-психологічним, фізичним навантаженням, які витрачає лікар під час своєї діяльності. Але з огляду на той складний час, у якому зараз живе наша країна, у переважній своїй більшості високодуховні медичні працівники сприйняди б це з розумінням.

Проте, натомість маємо повне ігнорування ЄТС та цілковиту «зрівнялівку» в оплаті праці. Образливо й те, що навіть за цієї скрути уряд знаходить можливості підвищення заробітних плат певним категоріям працівників бюджетної сфери просто таки до непристойних рівнів. Таке враження, що нас черговий раз використовують, маніпулюючи нашими високими духовними і моральними якостями.

Рекомендації уряду та МОЗ роботодавцям галузі проводити диференціацію заробітних плат працівникам з вищою та середньою медичною освітою у вигляді максимального використання додаткових виплат (за складність і напруженість в роботі, за збільшений обсяг навантажень щодо встановлених нормативів, за розширену зону обслуговування, премій тощо), звучать більш ніж цинічно, оскільки можливості фондів заробітних плат на основі цільової медичної субвенції більшості медичних установ далеко не завжди перекривають обов’язкові виплати, так що говорити про якісь необов’язкові виплати (до яких належать надбавки, доплати та премії) за цих умов узагалі не доводиться.

Попри суттєве підняття рівня мінімальної заробітної плати упродовж останніх двох років, реальний прожитковий мінімум значно її перевищує. Рівень інфляції призвів до разючого знецінення гривні і тепер зарплатня лікаря в доларовому еквіваленті заледве перевищує позначку в $150.

Такий низький рівень оплати праці медичних працівників у майбутньому обертається катастрофічно низьким пенсійним забезпеченням. Як наслідок, лікарі змушені працювати до глибокої старості, щоби бодай якось утримувати себе на належному рівні, а не злидарювати.

Настільки низький рівень оплати праці у сфері охорони здоров’я, який є чи не найнижчим серед працівників бюджетної сфери, є відвертим знущанням і приниженням медичних працівників. Така оплата праці лікаря є нічим іншим, як проявом зневаги до нього з боку власного міністерства, уряду та законодавчої влади».

Івано-Франківська обласна організація ВПОНУ закликає звернутися до Кабінету міністрів та Міністерства охорони здоров’я з ініціативою: прирівняти посадовий оклад І розряду ЄТС до мінімальної заробітної плати та збільшити фінансування галузі.

Завершується лист застереженням:

Ситуація в медичних колективах, що склалася внаслідок відсутності адекватних заробітних плат, є вкрай нездоровою і фактично – на межі соціального вибуху.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...