Мед Атлант

У Франківську медики провели дві унікальні операції

Днями в Івано-Франківську бригада хірургів під керівництвом професора кафедри хірургії №2 та кардіохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Пилипчука провела дві унікальні операції — лапароскопічні цистоентеростомії.

Операції відбувалися з приводу кісти підшлункової залози. До складу операційної бригади також входили доцент кафедри Володимир Галюк, завідувач хірургічного відділення обласної клінічної лікарні Ігор Галіпчак, лікар-хірург Оксана Дирів та лікар-анестезіолог Володимир Протас, повідомляють в прес-службі ІФНМУ.

Такі операції на базі нашого панкреатологічного центру в обласній клінічній лікарні ми проводимо вже понад 10 років, але досі вони відбувалися тільки відкритим способом, тобто це був розріз, лапаротомія. Цей метод є більш травматичний, призводить до більшої крововтрати, може давати ускладнення, а відтак хворі довше знаходяться на лікуванні в лікарні, — розповідає професор Володимир Пилипчук.

Він додає, що лапароскопічний метод є малоінвазивний. Така операція не займає більше часу, ніж відкрита, але вона є менш травматичною, і завдяки цьому реабілітація хворих відбувається значно швидше. Так, два хворих, про яких йде мова, на п’яту і шосту добу без ускладнень були виписані додому.

Читайте також: Онлайн-медицина: у Франківську лікарям пояснюють, що таке «eHealth» і як вона впроваджується

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...