Мед Атлант

На сесії облради ухвалили звернення до Кабміну про відміну проекту реформи швидкої допомоги

Сьогодні, 16 лютого, в Івано-Франківську розпочалася сесія обласної ради. Голова комісії з питань охорони здоров’я виступив зі звернення від депутатів до Кабміну: про відміну постанови “Про затвердження Типового положення про бригаду швидкої медичної допомоги”.

Народні обранці стурбовані ситуацією, що виникла в результаті внесення змін в організацію роботи системи екстреної медичної допомоги. Запровадження “парамедичної” системи допомоги на догоспітальному етапі в Україні є вкрай невмотивованим та невиваженим кроком у контексті реформи медичної галузі. Народні обранці аргументують  це  відсутністю госпітальних округів з відповідною інфраструктурою, відсутністю медичного персоналу в  екстреній швидкій допомозі. Через це пацієнт фактично залишається без медичної допомоги на догоспітальному етапі.

До того ж, незадовільний стан автошляхів області, особливо у гірських районах, часто не забезпечує 10-20-хвилинне прибуття бригади на виклик. Та навіть не забезпечує 60-хвилинне транспортування хворого до клінік.

Окрім того, відсутність навчально-тренувальної бази та незадовільне матеріально-технічне забезпечення бригад  унеможливлює виконання клінічних протоколів як медперсоналом, так і бригадами майбутніх парамедиків.

Згідно  тексту звернення, реформа галузі мала б передбачати закупівлю  транспорту,  медичного обладнання та інвентаря.  Депутати не розуміють, яким чином  покращується якість  екстреної медичної допомоги. Впроваджені парамедичні бригади значно поступаються кваліфікаційним рівнем діючим бригадам швидкої. Постанова Кабміну, призведе до критичного погіршення якості наданння медичної допомоги .

Отже, так звана реформа системи екстреної медичної допомоги є прямим порушенням конституційного права громадян на життя, здоров’я та якісне медичне обслуговування.

Проект підтримали 60 депутатів. Рішення прийнято.

Читайте також: Депутати облради звернуться до Президента щодо скандального польського закону

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...