Мед Атлант

Мільйони та скандали прикарпатського нардепа Михайла Довбенка

Михайло Довбенко з 2002 року балотувався до Верховної Ради і тільки під час своєї шостої виборчої кампанії потрапив до стін українського парламенту. Зайшов туди уже мільйонером і за кілька років ледь не вдвічі наростив свої заощадження. Інтернет-ресурси вказують на комуністичне минуле політика, його ім’я кілька разів з’являється у гучних скандалах. “МІСТО” продовжує проект, розпочатий у минулому номері – моніторинг діяльності народних депутатів від Прикарпаття.

Народний депутат від фракції БПП “Солідарність” став новим обличчям Верховної Ради VIII скликання. За даними руху “ЧЕСНО”, депутат балотувався до Верховної Ради з 2002 року – практично на кожних виборах. Потрапити до парламенту намагався спочатку самовисуванням, а потім під прапорами різних політичних сил: “Нашої України”, НУНС, двічі від української платформи “СОБОР”. При цьому впродовж тривалого часу Михайло Довбенко був членом партії “Собор” Анатолія Матвієнка, в якій займав пост заступника голови секретаріату. Загалом Довбенка називають людиною Матвієнка, з яким вони товаришують ще з комсомольських часів. Їхні дружини є партнерами по бізнесу.

Михайло Довбенко потрапив у стіни Верховної Ради від президентської партії по виборчому округу №84. Раніше був керівником штабу Петра Порошенка на Прикарпатті та його довіреною особою на ТВО №84 під час президентських виборів.

Депутатська діяльність

Михайло Довбенко – досить дисциплінований депутат: за даними системи електронної реєстрації Верховної Ради, він пропустив трохи більш ніж 5% сесійних засідань.

З 27 листопада 2014 року до теперішнього часу виступав 48 разів, причому здебільшого з трибуни. Левова частка виступів стосувалася діяльності банківської системи.

Упродовж трьох років Михайло Довбенко подав 33 депутатські запити. З них переважна більшість  – керівникам міністерств і відомств, приблизно третина – до Кабінету Міністрів України, по два – Генеральному прокурору та до Верховної Ради.

Більшість депутатських запитів не мають стосунку до проблем Івано-Франківщини. Питання власного округу нардеп порушував навіть не у 10% своїх депутатських запитів.

Більшість депутатських запитів не мають стосунку до проблем Івано-Франківщини. Питання власного округу нардеп порушував навіть не у 10% своїх депутатських запитів. Так, щодо Прикарпаття Довбенка хвилювала ситуація, яка склалася між тлумацьким ТзОВ “Штерн Агро” та державним підприємством “Укрспирт”. Звернення депутата базувалося на клопотанні “Штерн Агро”.

Крім того, на звернення від Івано-Франківської ОДА Михайло Довбенко клопотав про недостатнє фінансування освіти (нестача коштів для своєчасної оплати відпускних та оздоровчих освітянам).

Чимало депутатських запитів Довбенко підписав “за компанію” з колегами. Нардеп, зокрема, клопотав про присвоєння іменної назви кораблю, державну нагороду для учасника бойових дій, відселення дітей із зони бойових дій, перевірки іноземного громадянства у депутатів Верховної Ради.

Останній, найсвіжіший запит, який у спілці із іншими нардепами підписав Михайло Довбенко у жовтні цього року, стосувався субвенції на соціально-економічний розвиток: на наступний рік вона у Держбюджеті не була передбачена, тож депутати клопотали про повернення такої практики.

Михайло Довбенко подав 113 законопроектів, левову частку – у співавторстві з іншими нардепами. Лише приблизно десята частина з поданих законопроектів стали чинними актами. Їх тематика – регулювання сплати податків, діяльності банківської системи. Також Довбенко на пару з тодішнім нардепом Ігорем Насаликом став співавтором законопроекту про створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі Івано-Франківської області у 2011-2014 роках.

Від слова до діла?

За даними аналітичного порталу “Слово і діло”, Михайло Довбенко виконав четверту частину своїх передвиборних обіцянок, що виражалося підтримкою тих чи інших законопроектів. Із втіленого – реформа судів та публічний контроль за призначенням і діяльністю суддів; сприяння фінансовій децентралізації громад та створення суспільного телебачення.

Із обіцяного і наразі не виконаного – зокрема, вирішення екологічних проблем, пов’язаних з роботою Бурштинської ДРЕС (на червень цього року нардеп не направив жодного запиту для вирішення цієї проблеми), ліквідація безробіття у Галицькому, Тлумацькому та Тисменицькому районах, реформа СБУ, прокуратури та міліції – загалом ще 12 обіцянок Михайла Довбенка чекають виконання.

За даними громадського руху “ЧЕСНО”, нардепа двічі ловили на кнопкодавстві: торік він тиснув кнопку “за сусіда” під час голосування за проект закону, який стосувався благодійних текстових повідомлень. Вдруге кнопкодавив цього літа під час голосування за включення до порядку денного законопроекту про звітування громадських організацій. Михайло Довбенко голосував замість свого колеги по БПП Анатолія Матвієнка. Загалом на кнопкодавстві упіймали майже п’яту частину фракції БПП “Солідарність”, і Михайло Довбенко належить до когорти “найскромніших”, яких застукали найменшу кількість разів.

У нардепа 19 помічників. З них тільки троє працюють за строковим трудовим договором на постійній основі. Інші – на громадських засадах. Цікаво, що більшість не має відповідного досвіду. Троє були помічниками народних депутатів минулих скликань від Партії регіонів та КПУ.

Серед “платних” помічників нардепа – Валентина Кузюк, яка у 2014 році безуспішно балотувалася до Верховної Ради. Раніше працювала у Державній податковій інспекції Деснянського району Головного управління Міністерства доходів і зборів України в Києві.

За даними ЗМІ, помічник на громадських засадах Віталій Шуплат одружений на доньці Михайла Довбенка Олені. Раніше зять нардепа працював у НАК “Нафтогаз України”.

Помічник Віталій Удод є одним із співвласників ТзОВ “Дитячий лікувально-оздоровчий комплекс “Мрія”, в якому Довбенко раніше мав понад 58% корпоративних прав.

Сам нардеп також має стаж помічника народного депутата: він, за даними сайту “Посіпаки”, працював на платній та безоплатній основі помічником Анатолія Матвієнка (4-5 скликання, БЮТ, “Наша Україна”), Олександра Бондара (6 скликання, “Наша Україна – Народна Самооборона”), Григорія Заболотного (7 скликання, самовисування).

Зарплата – не показник

Усе майно, яке перебуває у власності сім’ї Довбенків, набуте ще до того, як глава сім’ї став нардепом, за винятком квартири площею понад 116 кв. м у Києві, яку він купив буквально через два місяці після того, як потрапив до стін українського парламенту.

Чоловік володіє трьома земельними ділянками, стільки ж має квартир – дві у Києві та одну в Івано-Франківську. У його власності два гаражі (знов-таки у Києві та Івано-Франківську) й будинок у с. Лісники під Києвом, розташований неподалік від ландшафтного заказника місцевого значення.

Заробітна плата для нардепа – найменш прибуткове джерело надходжень. Торік процентів Михайло Довбенко отримав на 200 тис. грн більше, ніж зарплати, а дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав ледь не всемеро перевищив заробітну платню нардепа. До речі, корпоративні права він продав знов-таки своєму помічнику – Віталію Удоду. Імовірно, йдеться про частку у ТзОВ «Дитячий лікувально-оздоровчий комплекс “Мрія”, який “зник” з депутатської декларації.

Крім заробітної плати, пан Михайло отримав ще й компенсацію вартості проїзду у розмірі 26 тис. грн та відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень, у розмірі майже 170 тис. грн.

Так, кожен нардеп протягом усієї каденції, на яку він обраний, щомісяця отримує гроші, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, у розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню. Це передбачає частина четверта статті 32 Закону України «Про статус народного депутата України».

Звітування про використання коштів, призначених на виконання депутатських повноважень, Законом не передбачене. Цими грошима народний депутат може розпоряджатися на власний розсуд.

Довбенко і його компанії

Михайло Довбенко “зайшов” в український парламент, маючи понад 5 млн гривень на рахунках у банках. За рік до того коштів у банку в нього було чи не вдвічі менше. Невідомо, як пояснити це арифметичне диво, адже вкладених у звітному році депутат мав лише 35,5 тис. грн. Можливо, свої заощадження нардеп тримав не в національній валюті, а, скажімо, в американських доларах. Оскільки курс долара за рік виріс, то й заощадження “індексувались”.

Довбенко з 1991 року пов’язаний із банками. Його дружина Тетяна Довбенко, згідно з декларацією, володіє акціями ПАТ “Кредобанк”.

З 1999 до 2014 року пан Михайло був директором ГО “Інститут відкритої політики”, але в декларації за минулий рік значиться, що ця робота неоплачувана. Тож звідки мільйони?

З 2004 року починають діяти компанії, у яких нардеп чи його дружина є співзасновниками. Із декларацій 2013-2014 років не зрозуміло, який саме бізнес має стосунок до Михайла Довбенка. Нардеп тільки зазначає, що вносив кошти до статутних капіталів товариств – у середньому понад 2 млн грн щороку. Зараз у нардепа майже 9,5 млн грн на рахунках і ще понад млн грн готівкою.

Довбенку належать 30% у ТзОВ “Виробничо-інжинірингова компанія “Альтернативні енергетичні технології”, що, за даними ресурсу «YouControl», була створена 2013 року. Співзасновниками, окрім Михайла Довбенка, є також голова правління АТ “Прикарпаттяобленерго” Олександр Бубен та підприємець, колишній голова фракції “Самопоміч” Івано-Франківської обласної ради, член політичної партії “Народний Рух України” Тарас Виноградник. Компанія займається виробництвом електроенергії.

ТзОВ “Виробничо-інжинірингова компанія “Альтернативні енергетичні технології” значиться співзасновником іншого ТОВ – “Агроенерготехнології”.

Альтернативні енергетичні технології» та “Агроенерготехнології” засновувались уже давно. Передбачалось, що займатимемось видобутком біогазу. Але виникли проблеми на митниці – нам не дозволили ввезти обладнання. 5 років тривали судові процеси з митницею, які ми в результаті виграли. Але за цей час інвестори та партнери зневірились у перспективі, і підприємство так і не запустилось, – повідомив у коментарі “ЧЕСНО” Тарас Виноградник.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру, ТзОВ “Агроенерготехнології” є діючою компанією, а Михайло Довбенко, Тарас Виноградник та Олександр Бубен – співзасновниками та її кінцевими бенефіціарами. У декларації нардепа за 2016 рік компанія не зазначена.

Цікаво, що Довбенко має різнопланові зацікавлення у галузі енергетики. Громадський рух “ЧЕСНО” відніс його до лобістів “зеленого тарифу” у Верховній Раді. Так, помічник нардепа Андрій Семанів є співзасновником зразу кількох компаній, які займаються виробництвом “зеленої” енергії – зокрема, ТОВ “Солар Карпати” та ТОВ “Сонячна Павлівська електростанція”.

У декларації пана Михайла за 2016 рік значиться, що він володіє 37,50% ТзОВ “Видавничий дім “Українська медіа-група” і 16% – ТзОВ “Українські будівельні інвестиції”.

5% у ТзОВ “Агентство економічного розвитку”, про які йшлося у 2015-му, в декларації 2016 року вже немає. Зрештою, і сама компанія – на стадії припинення діяльності.

Згідно зі змінами до декларацій за травень цього року, Михайло Довбенко відчужив корпоративних прав на майже 600 тис. грн. Цінні папери і корпоративні права він продав Максиму Кураєву, керівнику ТОВ “Видавничий дім “Українська медіа-група”.

Згідно з декларацією, торік фірма, у якій нардеп є бенефіціаром, виграла 4 тендери на суму 2,5 млн грн. Однак, що це за фірма, з даних декларації не зрозуміло.

Скандали

У декларації Довбенка за 2015 рік значиться, що він володіє 58,83% корпоративних прав ТОВ “Дитячого лікувально-оздоровчого комплексу “Мрія”. Однак у декларації 2016 року даних про це немає. Нема і самого нардепа серед засновників ТОВ, згідно з даними ЄДРу.

Михайло Довбенко “зайшов” в український парламент, маючи понад 5 млн гривень на рахунках у банках. За рік до того коштів у банку в нього було чи не вдвічі менше. Невідомо, як пояснити це арифметичне диво.

За даними системи “YouControl”, нині власниками дитячого комплексу є помічник нардепа Віталій Удод, Андрій Левкович та Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України.

Власне, навколо дитячого табору два роки тому розгорнувся скандал. Так, у 2015 році в обласних ЗМІ були розповсюджені відкриті листи від благодійного фонду “Акцент милосердя” з вимогою позбавити Михайла Довбенка депутатського мандата. Так, нардеп у владних кабінетах ОДА нібито пообіцяв продати фонду дитячий табір “Мрія”. У приміщенні табору, йдеться у відкритому листі, фонд планував створити реабілітаційний центр для учасників АТО. Ще не викупивши комплекс, фонд узявся до облаштування території, однак нардеп передумав продавати табір.

У серпні 2015 року, за даними ЗМІ, управління молоді і спорту Івано-Франківської ОДА підготувало звернення до обласної прокуратури, МВС та СБУ, щоби перевірити законність приватизації прикарпатських дитячих таборів. Йшлося, зокрема, і про “Мрію”. Однак жодних повідомлень про виявлені порушення немає.

У декларації Михайла Довбенка також ідеться, що його дружина володіє 0,29% та є кінцевим бенефіціаром ТОВ “МАОДОТ” – фірми, з якою пов’язана ще одна скандальна історія.

У 2007 році ТОВ “Маодот-1” (згодом було перейменоване на ТОВ “Арсенал Сіті”) отримало в оренду на 10 років земельну ділянку площею 17,36 га для комплексної забудови житлового мікрорайону в межах вулиць Національної Гвардії – Є. Коновальця – О. Сорохтея в Івано-Франківську. У 2012 році нормативно-грошову оцінку землі переглянули й орендна плата виросла ушестеро. Однак фірма продовжувала платити за старими розцінками, заборгувавши міському бюджету майже 2 млн грн. Питання вирішувалося у судах, які зобов’язали ТОВ “Маодот-1” сплатити місту борг.

ТОВ “Маодот-1” було створене у липні 2006 року. Засновниками цієї фірми, за даними “Наших грошей”, були Михайло Довбенко, Тарас Виноградник, дружина народного депутата від БПП Анатолія Матвієнка Ольга, колишній заступник голови Івано-Франківської ОДА Віктор Костючик, а також Валерій Новіков, компанія “ПунтаКресентЛімітед” (Віргінські острови, Тортола) і ТОВ “МАОДОТ”, співзасновниками якого є Ольга Матвієнко, Тетяна Довбенко і ЗАТ “КУА “Тект”. Нині засновниками ТОВ «Арсенал Сіті» є Тарас Виноградник і компанія “ПунтаКресентЛімітед”, яку пов’язують із нардепом, колишнім губернатором Донецької області та мільярдером Сергієм Тарутою.

Крім того, “Маодот-1” через суд вимагала у Західного управління капітального будівництва Міністерства оборони України та Міністерства оборони України знести, зокрема, Музей бойової слави в Івано-Франківську, який є філією Національного військово-історичного музею України. Адже земельна ділянка на території військового містечка, на якій, зокрема, був розташований і музей, “помилково” увійшла до складу земель, що їх міська влада передала в оренду ТОВ “МАОДОТ” для будівництва житлового мікрорайону. Музей вдалося зберегти, але прилеглу ділянку таки віддали під забудову.

Статки нардепа (декларація за 2016 рік)

Земельна ділянка, 1086 кв. м, с. Лісники Київської обл., 2012 р.

Земельна ділянка, 102 кв. м, с. Лісники Київської обл., 2009 р.

Земельна ділянка, 1200 кв. м, с. Соколівка Чернігівської обл., 2009 р.

Житловий будинок, 674 кв. м, с. Лісники Київської обл., 2011 р.

Квартира, 115,1 кв. м, Київ, 1999 р.

Квартира, 116,8 кв. м, Київ, 2015 р.

Квартира, 69 кв. м, Івано-Франківськ, 1993 р.

Гараж, 15,6 кв. м, Київ, 1999 р.

Гараж, 21,5 кв. м, Івано-Франківськ, 2007 р.

Заробітна плата – 165 тис. грн

Проценти – 389 тис. грн

Кошти для компенсації вартості проїзду – 26,1 тис. грн

Відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень – 170 тис. грн

Дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав – 1 млн 81 тис. грн

Кошти на рахунках у банках – 9 млн 430 тис. грн

Готівка – 1 млн 120 тис. грн

Корпоративні права

30% у ТзОВ “Виробничо-інжинірингова компанія “Альтернативні енергетичні технології”; 37,50% у ТзОВ “Видавничий дім “Українська медіа-група”, 16% – у ТзОВ “Українські будівельні інвестиції”.

Дружина

Земельна ділянка, 1200 кв. м, с. Соколівка Чернігівської обл., 2009 р.

Земельна ділянка, 515 кв. м, Івано-Франківськ, 2008 р.

Гараж, 16,9 кв. м, Київ, 2004 р.

Зарплата – 102 тис. грн

Кошти на рахунках у банках – 4,5 тис. грн

Акції ПАТ «Кредобанк» номінальною вартістю 11 932 грн

Авто “FordFiesta”, придбане у 2011 році за 141 900 грн

Корпоративні права

0,29% у ТзОВ «МАОДОТ»

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 13

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Читайте також: Аналіз статків і діяльності прикарпатського нардепа Володимира Шкварилюка

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...