Мед Атлант

У Карпатах американець допомагає відродити місцеві традиції. ВІДЕО

Молодий чоловік вже вивчив українську і навчився готувати гуцульські страви.

Гуцульські страви по-американськи. На Прикарпатті волонтерить 25-річний Хесус Сеговія. Він приїхав в Україну в складі “Корпусу миру”. Тепер допомагає місцевим школярам опановувати самоврядування та відроджувати давні карпатські традиції, йдеться в сюжеті “ТСН“.

Свою нову улюблену страву – гуцульські голубці Хесус Сеговія готує на вечерю, поки ґазди в яких він живе, на роботі. Мексиканець, громадянин США, житель сонячної Каліфорнії вже 2 роки від “Корпусу миру” волонтерить у високогірній Криворівні.

Іще трохи важко, але легше, ніж вареники робити, — каже юнак.

Гість не вибагливий, каже господиня. Реалії сільського життя, хоч і виріс у місті, переносить стійко.

У цій хаті газу немає, працює піч, я дрова приношу. Води також немає. Але я в другу хату йду, коли мені треба помитися, — розповідає волонтер.

Але він до Криворівні не відпочивати приїхав. Зранку до вечора він у школі. Допоміг освітянам виграти 2 гранти на кілька тисяч доларів. Так тут з’явився Центр учнівського самоврядування, з меблями, проектором, ноутбуком та  радіовузлом.

А завдяки другому гранту криворівнянські дітлахи просто на уроках почали вивчати ліжникарство, бджільництво, вівчарство – загалом 12 справ.

Для 25-річного Хесуса Сеговії, бакалавра з психології та біології – це перший волонтерський досвід.  Серед гуцулів Хесус швидко став своїм. За 3 місяці заговорив українською, на весіллях вивчав традиції, ходив колядувати та на сільські толоки.

Мені дуже приємно було в перші дні побачити Хесуса в церкві. Крім того, те, що він добре опанував українську мову – це актуальне питання для доброї половини українців, — каже отець Іван Рибарук парох с.Криворівня.

Волонтерство Хесуса добігає кінця, він їде додому, щоб продовжити навчання. Каже, що обов’язково пригостить своїх батьків українськими стравами, тому і вчився готувати.

Читайте також: Випускникам на замітку: оприлюднено графік проведення ЗНО у Франківську 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...