Мед Атлант

Хто з франківських депутатів може позбутися мандата

Колишній міський голова Івано-Франківська, голова фракції БПП “Солідарність” та вигнанець “УКРОПу”… Об’єднує їх те, що вони можуть позбутися депутатського мандата через халатне ставлення до своїх обов’язків.

Івано-Франківська міська рада складається з 42 депутатів, 38 з них входять у п’ять фракцій. Чотири депутати працюють як позафракційні. У міськраді утворено сім постійних депутатських комісій. Депутати від ВО “Свобода” очолюють чотири з них.

БПП та “УКРОП” отримали “земельну” комісію та комісію з питань оренди й приватизації комунального майна. Позафракційна депутатка Галина Куницька очолює комісію з питань регламенту та депутатської діяльності. Упродовж двох років вона збиралася тільки п’ять разів: один раз – у 2016-му, чотири – у 2017-му. І тільки перше її зібрання можна назвати результативним, адже торік двоє членів комісії з чотирьох не відвідали жодного засідання, тому через відсутність кворуму комісія не могла приймати рішення.

Упродовж 2016-2017-х років відбулося 18 засідань Івано-Франківської міської ради. Кожна з комісій засідала з різною інтенсивністю. Найчастіше – комісія з бюджету. Хто з депутатів міської ради нехтує своїми обов’язками та чим вони через це ризикують – з’ясовувало “МІСТО”.

Позбутися мандата

Згідно зі ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, однією з підстав для відкликання депутата за народною ініціативою є “пропуск депутатом місцевої ради протягом року більш як половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі”.

Закон також прописує процедуру відкликання, яка є марудною, але реальною. Так, право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою (не раніше, ніж через рік з моменту набуття таких повноважень) мають громадяни України, які є виборцями відповідного виборчого округу. Рішення приймають на зборах виборців, де утворюють ініціативну групу для збору підписів. Потім відповідний набір документів передають до територіальної виборчої комісії, яка приймає рішення про відкликання депутата за народною ініціативою (для самовисуванців) або про звернення до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата. Партійне керівництво може прийняти рішення про відкликання депутата або ж відмовити у такому клопотанні.

В Україні уже є прецеденти, коли депутата місцевої ради відкликали за народною ініціативою. Вперше цю норму закону застосували торік: депутата Кам’янської міської ради від Блоку Петра Порошенка Юрія Литвиненка відкликали після того, як партійна перевірка з’ясувала, що він не з’являється у своєму виборчому окрузі і використовує мандат для вирішення особистих питань.

Уже буквально за кілька місяців Криворізька ТВК звернулась до керівних органів партій ВО “Батьківщина” та Радикальної партії Олега Ляшка щодо відкликання 11 депутатів міської ради за народною ініціативою. А в Чернівцях цього року відбулися збори з відкликання шістьох депутатів Чернівецької міської ради від політичної партії “Самопоміч”.

Нинішні депутати Івано-Франківської міської ради більш дисципліновані, ніж попередні – тоді майже 40% депутатського корпусу претендували на відкликання через абсолютне ігнорування сесій міськради або ж через те, що пропустили більш ніж половину її засідань (http://www.chesno.org/news/2114/).

Нині тільки 15% депутатів міської ради можуть бути відкликані через те, що були відсутні на більш ніж 50% сесій або комісій.

Нині тільки 15% депутатів міської ради можуть бути відкликані через те, що були відсутні на більш ніж 50% сесій або комісій. При цьому у депутатському корпусі немає жодного представника, який би взагалі не відвідував сесійні засідання. У минулому скликанні таких було п’ятеро.

Проте і нинішня ситуація не надто втішна. Адже депутати, які пропускають засідання сесій, а особливо роботу комісій, не тільки недобросовісно ставляться до своїх депутатських обов’язків, але й ігнорують інтереси виборців. Не відвідуючи сесії або комісії через бізнес, роботу чи з особистих причин, такі депутати займають місце колеги, діяльність якого, можливо, була б більш ефективною. Проте часто для депутата, навіть не надто ефективного, мандат – це можливість впливати на процеси у місті, вирішувати необхідні питання та, зрештою, залишатися у потрібному середовищі. Хто з депутатів найбільше нехтує своїми обов’язками, а хто, навпаки, справно відвідує сесії та працює у комісіях?

Голови фракцій

Найбільш дисциплінованими виявилися голова фракції ВО “Свобода” Роман Онуфріїв, який не пропустив жодної сесії та жодного засідання бюджетної комісії, й голова фракції ВО “Батьківщина” Руслан Терешко, який справно ходить на всі сесії, проте не відвідує засідання комісій (пропустив майже четверту частину).

І Роман Онуфріїв, і Руслан Терешко входять до комісії з питань бюджету. При цьому Роман Онуфріїв другу каденцію поспіль очолює як фракцію «Свободи» у міській раді, так і бюджетну комісію. Кількісну перевагу в останній має “Свобода”, значно менше представництво – у БПП та “Батьківщини”. Саме така ситуативна більшість сформувалася й у міській раді. У минулому скликанні “Свобода” мала свою більшість, адже депутатське представництво від цієї партії у міській раді було майже удвічі ширшим (відповідно до загального складу ради).

Найгірше з голів фракцій відвідує сесії очільниця “Об’єднання “Самопоміч” у міській раді Ірина Кулинич, яка пройшла до міської ради першим номером у партійному списку. Вона пропустила 7 з 18 сесійних засідань, тобто, трохи менше половини. А от у комісіях голова фракції не працює взагалі. У коментарі “МІСТУ” Ірина Кулинич пояснила: депутати від “Свободи” та БПП не підтримали її бажання працювати у комісії з питань бюджету, хоча вона двічі подавала заяву.

Щодо численних пропусків, Ірина Кулинич зазначила: працює директором департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, і часто сесії Івано-Франківської та Львівської рад збігаються. Тож просто фізично не могла бути присутня у двох місцях одночасно. Можна припустити, що ця обставина впливає і на роботу із виборцями: на офіційному сайті міської ради зазначено, що депутат проводить прийом громадян у другу середу місяця – фактично, у свій робочий час.

На другому місці після неї за кількістю пропусків – голова фракції БПП “Солідарність” Петро Шкутяк, який також був першим номером у списку партії на виборах. Він не відвідав третину сесійних засідань та більш ніж половину засідань комісії з питань житлово-комунального господарства.

Цікаво, що абсолютним лідером-прогульником є попередній міський голова Віктор Анушкевичус, який пропустив половину сесійних засідань і майже повністю ігнорував засідання комісії.

“МІСТУ” Петро Шкутяк пояснив: мав відрядження, пов’язані з роботою. Так, Петро Шкутяк працював на посаді інспектора управління внутрішньої безпеки ГПУ, керівника робочої групи з перевірки доброчесності прокурорів упродовж п’яти місяців і звільнився наприкінці 2016 року. Тобто, торік голова фракції БПП міг би виправити ситуацію. Та й робота не є поважною причиною для відсутності на засіданнях ради чи комісій. Хоча депутати місцевих рад не отримують зарплати від держави, проте роботодавець звільняє депутата від виконання обов’язків зі збереженням зарплати на час проведення сесій та засідань постійної комісії.

Голова фракції “УКРОП” у міській раді Володимир Олійник пропустив 4 сесійні засідання, усі – торік. У комісіях Олійник також не працює. Бо солідарний із головою фракції “Самопомочі”: каже, більшість у міській раді відмовила йому в бажанні працювати у комісії з питань бюджету, порушивши і регламент міської ради, й українське законодавство. Володимир Олійник спробував судитися через таке рішення міської ради, але програв.

Найбільші прогульники і перші кандидати на виліт

Цікаво, що абсолютним лідером-прогульником є попередній міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус (очолював місто у 2006-2015 роках), який пропустив половину сесійних засідань і майже повністю ігнорував засідання комісії з питань житлово-комунального господарства. Віктор Анушкевичус нині є позафракційним депутатом, хоча представляє партію УНП. На запитання “МІСТА” депутат зазначив, що зараз займається не політикою, а бізнесом і має багато закордонних відряджень. А про засідання міської ради чи комісії часто дізнається пізніше, ніж це передбачено регламентом міської ради, тому не завжди може скоригувати плани. Позбутися мандата не боїться, а на запитання, чому тоді йшов у депутати, відповів: “Щоб працювати згідно з регламентом”. На офіційному сайті міської ради немає жодного звіту про депутатську діяльність Віктора Анушкевичуса, як це передбачено регламентом, – імовірно, теж через його надзвичайну зайнятість.

Позафракційний Ігор Саварин більш-менш справно відвідує сесії міської ради, проте повністю ігнорує роботу комісії з питань регламенту, тим самим паралізуючи її роботу. Депутат пройшов до міської ради як член “УКРОПу”, проте був виключений із фракції у березні 2017 року “за систематичне порушення Положення про фракцію “УКРОП” всупереч рішенню фракції, за корупційні питання”. Тепер Ігор Саварин взагалі може позбутися депутатського мандата через халатне ставлення до своїх депутатських обов’язків. На дзвінок “МІСТА” депутат обіцяв перетелефонувати, але так і не зробив цього.

Депутат від “Свободи” Андрій Грималюк відвідав засідання комісії з питань регламенту тільки раз – у 2016 році. Крім того, не був на третині засідань міської ради. У відповіді на запит “МІСТА” зазначено, що торік 5 із 6 засідань міської ради депутат пропустив, оскільки перебував у тривалій поїздці за кордоном.

Інший “свободівець” Петро Гавриш був відсутній на 7 з 18 сесій міської ради та понад половині засідань комісії з бюджету. Усі сесії депутат пропустив торік. При цьому на половину прогулів він має заяви, решта – без поважних причин.

Проте у фракції “Свободи” і найбільше депутатів, які справно відвідують сесії та комісії. Майже третина членів фракції не пропустили жодного сесійного засідання і жодного засідання депутатських комісій упродовж двох років. Можливо, це пояснюється тим, що фракція має повноту влади й активно її використовує, зокрема методом голосування у сесійній залі під час роботи у комісіях, де відбувається розподіл бюджетних коштів та вибір проектів до фінансування.

Є кандидати на позбавлення депутатського мандата і у фракції БПП “Солідарність”. Так, окрім голови фракції, погано із відвідуванням сесій та комісій у неформального лідера групи забудовників Володимира Балагури: він пропустив 7 з 18 сесійних засідань та понад половину засідань комісії з питань містобудування та земельних відносин. За інформацією “МІСТА”, Балагура пропускає сесії та комісії через стан здоров’я.

У фракції БПП лише один депутат, Володимир Яблонь, справно відвідував усі засідання комісії, хоча пропускав сесійні засідання.

У фракції “Самопоміч” немає кандидатів на позбавлення мандата. Якщо не рахувати, що голова фракції взагалі не працює у депутатських комісіях. А от депутат від “Самопомочі” Ігор Корсун відзначається дисциплінованістю: упродовж двох років він не пропустив жодного засідання сесії чи комісії.

Фракція “Свобода”        Пропущених засідань сесій/комісій у 2016-2017 роках

Роман Онуфріїв                      0 (з 18)/0 (з 19)

Сергій Абрам’як                     1 (з 18)/1 (з 10)

Віталій Бурко                          2 (з 18)/3 (з 15)

Мар’ян Вагилевич                 1 (з 18)/3 (з 19)

Петро Гавриш                      7 (з 18) /10 (з 19)    39% сесій і 53% комісій

Андрій Грималюк                 6 (з 18)/4 (з 5)       30% сесій і 80% комісій

Олег Капустяк                         0 (з 18)/0 (з 19)

Роман Марцінків                     1 (з 18) /0 (з 12)

Маріанна Продан                    0 (з 18)/0 (з 11)

Оксана Савчук                        0 (з 18)/(у комісіях не працює)

Віктор Синишин                      1 (з 18)/1 (з 19)

Василь Скиданчук                   0 (з 18)/0 (з 12)

Андрій Строїч                          2 (з 18)/1 (з 17)

Роман Харук                             1 (з 18)/2 (з 15)

Фракція БПП “Солідарність”

Володимир Балагура  7 (з 18)/10 (з 17)    39% сесій і 59% комісій

Андріан Волгін              2 (з 18)/4 (з 14)

Микола Ковальчук       5 (з 18)/7 (з 17)       28% сесій і 41% комісій

Володимир Кушнір       4 (з 18)/3 (з 19)

Сергій Палійчук              3 (з 18)/3 (з 19)

Степан Руднянин            1 (з 18)/2 (з 15)

Володимир Фецич          3 (з 18)/3 (з 17)

Петро Шкутяк              5 (з 18)/8 (з 15)  28% сесій і 53% комісій

Володимир Яблонь        2 (з 18)/0 (з 17)

Фракція “Обєднання “Самопоміч”

Ірина Кулинич                   7 (з 18)/у комісіях не працює   39% сесій

Іван Герасимко                  1 (з 18)/0 (з 17)

Петро Гречанюк                5 (з 18)/2 (з 6)

Ігор Корсун                        0 (з 18)/0 (з 5)

Іван Пуйда                          3 (з 18)/1 (з 11)

Олександра Федорук         2 (з 18)/2 (з 11)

Фракція “УКРОП”

Володимир Олійник        4 (з 18)/у комісіях не працює

Сергій Гаєвський             5 (з 18)/1 (з 11)

Віталій Мерінов               2 (з 18)/2 (з 17)

Мстислав Тарас                2 (з 18)/4 (з 15)

Дмитро Чміль                   3 (з 18)/у комісіях не працює

Фракція ВО “Батьківщина”

Руслан Терешко           0 (з 18)/5 (з 19)

Ярослав Горбовий        2 (з 18)/0 (з 12)

Стефан Магас               0 (з 18)/2 (з 15)

Василь Ревчук               2 (з 18)/2 (з 11)

Позафракційні

Віктор Анушкевичус   9 (з 18)/14 (з 15) 50% сесій і 93% комісій

Галина Куницька         2 (з 18)/0 (з 5)

Володимир Саврей      2 (з 18)/3 (з 11)

Ігор Саварин                4 (з 18)/5 (з 5)      22% сесій і 100% комісій

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 16

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...