Мед Атлант

Дорогу в Делятині заблокували повністю. Чиновники не готові виділити на ремонт всю суму. ФОТО

Протест мешканців сіл на дорозі у Делятині продовжується. Окрім цього, з першого червня заблокували дорогу і біля села Стопчатів, що на Косівщині. Сьогодні протестувальники повністю перекрили рух транспорту у Делятині.

AutoLifeIF Telegram

Мешканці блокують трасу Н-09 Львів-Мукачево, вимагаючи ремонту дороги “Делятин-Яблунів”.

Нагадаємо, 1 червня жителі сіл Надвірнянщини та Косівщини розпочали безстрокову акцію протесту проти поганого стану доріг в області. В результаті перекриття дороги утворився 15-кілометровий затор. Слід додати, що по цьому факту в поліції зареєстрували кримінальне провадження.

Станом на сьогодні, 5 червня, акція протесту продовжується. Люди остаточно заблокували дорогу  з 10 години.  Затор  є, але незначний: водії уже знають про проблему на  цій ділянці дороги. Також виставлено пости у с. Черніїв  та у м. Яремче, а також на виїзді з Богородчанського та Коломийського районів. Основна задача блокпостів – попередити водіїв скористатися іншою дорогою і об`їхати, щоб  не стояти  в  заторах. Для цього правоохоронці спілкуються з водіями і попереджають про перекриття.

Онлайн трансляція з місця події “Галки“:

Зокрема заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Олег Йосипів розповів МІСТУ, що доволі часто назрівають конфлікти між протестувальниками і водіями, але все врегульовується. Станом на 11  годину непередбачуваних ситуацій  не ставалося, а ті що виникали – вирішувалися через діалог.

У Стопчатові, що на Косівщині, ситуація краща: протестувальники готові до діалогу.

Додамо, у Службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області пояснили, що ця дорога на балансі в Івано-Франківської ОДА. Зокрема заступник начальника САДу Михайло Новосільський каже, що вони займаються лише експлуатацією, а люди вимагають капітального ремонту дороги. Пояснює, що ніяких перемовин Служба не проводить, бо все “у руках чиновників ОДА”.

Вчора, 4 червня,  голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук висловився щодо блокування дороги. Каже, це початок передвиборчої компанії. Голова ОДА бачить у протесті політичний інтерес. Протестувальники критикують думку Гончарука. Вони обурені і готові до більш жорстких дій.

Шановний О. Гончарук. Ви наскільки заангажовані, що навіть у цій ситуації вже не вірите простим людям, які без політичних партій та організацій вийшли самі себе захищати і виборювати капітального ремонту дороги Яблунів-Делятин. Ваші меркантильні погляди виходять на перше місце, втрачають здоровий глузд і, напевно, Ви стаєте маразматиком якщо не вірите ПРОТЕСТУВАЛЬНИКАМ, які є українцями і вийшли захищати свої права у протестній акції.
Не дякуємо Вам!, – так відповіли протестувальники у фейсбук на сторінці “Дорога Яблунів-Делятин“.

Слід проінформувати, що з першого січня 2018 року дороги місцевого значення передані на утримання ОДА, а це – понад 3100 км. На їх утримання і ремонт виділено 279 млн гривень.  Ці кошти знаходяться у Державному дорожньому фонді. Проте 279 млн грн поступатимуть протягом року. Наразі немає всієї суми, якою можна було б розпоряджатися.

Раніше перший заступник голови Служби автомобільних доріг області наголосив, що підписане розпорядження ОДА про виділення 40 млн грн на ремонт цієї дороги. Вже був проведений тендер. Цих грошей має вистачити на 10 км нової дороги. Дорога ж займає 33 км.

Мешканці хочуть, аби на цю дорогу капітально відремонтували всю, а не 10 км. Йдеться про значну суму: більше 200 млн грн. Принаймні, вчора, 4 червня, “Темі дня” йшлося про таку суму. У студії гостями були Микола Мединський та Михайло Арсенич – співорганізатори протесту, фронтові капелани. Чиновники вважають, що це завелика сума. Зважаючи на  те, що 40 млн грн розраховані на 10 км.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...