Мед Атлант

Щоб кваліфікованому персоналу не платили, як прибиральникам: облрада готує звернення щодо зарплат для бюджетників

11 червня відбулося засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Члени комісії розглянули проект рішення, який виноситься на сесію “Про звернення обласної ради щодо забезпечення соціальної справедливості в засадах оплати праці працівників бюджетної сфери”.

Звернення адресоване Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області.

Ініційоване Кабінетом Міністрів України підвищення розміру мінімальної заробітної плати у 2017 році до 3200 грн. й у 2018 році – до 3723 грн. відповідно, поряд із офіційними заявами вищих посадових осіб держави про очікуване зростання середнього розміру заробітної плати в Україні уже в другому півріччі 2018 року до 10 тисяч гривень, при збереженні на практиці методики розрахунку розміру посадових окладів працівників бюджетної сфери, виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року (1762 грн.), несе в собі ряд загроз, обумовлюючи на практиці соціальну несправедливість, зрівнялівку в оплаті праці, відсутність мотивації та перманентне невдоволення, критичне падіння престижності самої праці й прогресуючий відтік кваліфікованих кадрів, – йдеться у документі.

До прикладу, встановивши, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (3723 грн.) при одночасному збереженні розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду в розмірі прожиткового мінімуму (1762 грн.), породжує на практиці апріорі несправедливу ситуацію, коли висококваліфікований персонал та працівники некваліфікованої праці (прибиральники, сторожі, двірники тощо) отримують з урахуванням доплат і надбавок практично однакову заробітну плату, а системна незабезпеченість бюджетними коштами фонду оплати праці унеможливлює підвищення заробітної плати та її диференціацію згідно з Єдиною тарифною сіткою.

Ще парадоксальніша ситуація склалася в системі державних та комунальних засобів масової інформації, які станом на сьогодні не підлягають роздержавленню, – йдеться у зверненні.

Ситуацію проілюстрував на прикладі ОТБ “Галичина” депутат обласної ради, генеральний директор Ігор Дебенко.

За його словами, якщо ще нещодавно посадовий оклад працівників ОТБ “Галичина” – кореспондента спеціального, ведучого програм тощо, прирівнюючись до посадового окладу провідного спеціаліста, становив 3350 грн., а з червня місяця сягнув 4400 грн., то диктори, телеоператори, режисери, звукорежисери, перекладачі-дактилологи, без яких забезпечення нормального функціонування телеканалу неможливе апріорі, маючи оклад встановлений на рівні працівника 8-10 тарифного розряду, отримують у підсумку, разом із можливою надбавкою в розмірі 50%, місячну заробітну плату в розмірі 4335-4810 грн. нараховано, електромеханіки, адміністратори трансляції, інженери засобів радіо і телебачення – 3594-4069 грн., в той час як прибиральниці, завідуючі господарством – 2643 грн. плюс доплату 1080 грн.

Такий підхід є не лише соціально несправедливим, економічно необґрунтованим й демотиваційним, а й несе перманентну загрозу можливих конфліктів всередині колективу. Більше того, сформована система визначення посадових окладів та можливих надбавок працівникам комунальних мас-медіа в існуючих реаліях робить їх неконкурентними з точки зору рівня оплати праці не лише у порівнянні з приватними телерадіокомпаніями, але й навіть колишніми ОДТРК, а віднедавна філіями “Суспільного”, які пропонують потенційним працівникам досить високі оклади, – зазначають автори звернення.

Читайте також: Зросла мінімальна зарплата: міська влада пояснила, чому підвищились тарифи на паркування

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...