Мед Атлант

Прикарпатський нардеп привітав колектив Центру репродукції з Днем медика. ФОТО

Сьогодні, 15 червня, напередодні Дня медика до “Прикарпатського центру репродукції людини”, новий корпус якого кілька тижнів тому відкривав президент, завітав прикарпатський народний депутат Володимир Шкварилюк. Привітати колектив Центру, а також побачити на власні очі клініку європейського зразка, прийшли головні медики області та мер Івано-Франківська.

Народний депутат Володимир Шкварилюк

Як розповів журналістам та присутнім у залі народний депутат і секретар Комітету з питань бюджету ВРУ Володимир Шкварилюк, це єдиний центр, який відкривали за своєї каденції два президенти. В 2006 – Леонід Кучма, і в 2018 – новий корпус Петро Порошенко. Шкварилюк зазначив, що у них з мером обласного центру була давня домовленість, що кожен зі свого боку буде намагатися залучати кошти на розвиток Івано-Франківська.

Директор Центру Ігор Головчак подав нам добрий проект, який пройшов всі комісії і таки був фінансований з інвестиційного фонду. Це насправді дуже важко, адже проектів сотні й фінансування потребують усі. Окрім того, за неповний рік освоїти таку суму – це було ще одним випробуванням, проте ми на кожному етапі контактували з директором і таки досягли мети. Тепер в Івано-Франківську – державна клініка європейського зразка з сучасним обладнанням, – розповів Володимир Шкварилюк.

На добудову нового корпусу центру і забезпечення його новітнім обладнанням витратили близько 70 мільйонів гривень.

Втілення проекту за рік директор Центру Ігор Головчак також називає напівчудом і розповідає, що коли кілька років будова стояла на етапі другого поверху і почала сипатися, зрозумів: потрібно приймати рішучі дії.

Директор Прикарпатського центру репродукції людини Ігор Головчак

Як зазначила очільниця міського департаменту охорони здоров’я Марія Бойко, Центр має хороші відгуки і хороші результати, адже майже 50% пацієнтів, які приходять сюди з надією стати батьками, таки отримують позитивний результат.

Сьогодні ми дали можливість жінці не їхати за кордон щоб стати матір’ю, а отримати радість материнства тут, – зазначила головний медик міста.

Директор міського департаменту охорони здоров’я Марія Бойко (справа) та головний гінеколог області Володимир Дзьомбак (посередині)

Головний гінеколог області Володимир Дзьомбак навів статистику кількості пар прикарпатців, які звернулися до медиків через труднощі батьківства – 3270 пар.

Це вагомий показник, тому такі Центри необхідні, окрім того тут проходять державну програму пацієнти з усієї Західної України, – зазначив Дзьомбак.

Головний лікар обласної лікарні Остап Грищук привітав колектив Центру з відкриттям нового корпусу та розповів: сподівається, що всі медики Прикарпаття зможуть зайти в нові стіни.

Як у медика, в мене присутня «біла заздрість», адже клініка і її обладнання вражають, – наголосив Грищук.

Мер Франківська також висловив захоплення клінікою та подарував колективу з нагоди Дня медика освячену ікону.

В новому корпусі розмістилося відділення допоміжних репродуктивних технологій, дві сучасні операційні й післяопераційний блок з відеоспостереженням, лекційний зал для навчання інтернів та проведення освітніх семінарів. Серед ноу-хау – кріосховище, такого рівня в Україні їх три, надсучасне обладнання для проведення лапароскопічних операцій. Загалом новий корпус відповідає всім європейським стандартам з потрібними умовами для операційних, приміщень, де відбуваються репродуктивні процедури, новітньою системою опалення.

У рік центр репродукції приймає близько 20 тисяч амбулаторних пацієнтів, проводять 1,5 тисяч операцій. 600-700 пар щороку звертається сюди за допомогою в зачатті дитини репродуктивними методами. Власне в новому розмістили найновіше європейське обладнання саме для репродуктивних технологій. Крім того, у Центрі репродукції діє державна репродуктивна програма.

Читайте також: Франківські репродуктологи провели унікальну операцію онкохворій дівчині

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...