Мед Атлант

Дощі на Прикарпатті продовжаться. Рівень води в річках сягає критичної точки

Сьогодні й завтра на території Івано-Франківської області синоптики прогнозують продовження опадів. Рівень води в річках значно підвищився і подекуди сягає критичної точки.

Сьогодні протягом доби по області та місту очікується сильний дощ, гроза, град, шквалисте посилення вітру 15-20м/с.

В зв’язку з продовженням випадання сильних дощів, місцями дуже сильних, сьогодні й завтра очiкується продовження пiдйому рiвнiв води на річках басейнів Дністра та Прута на 2-3,5 м над передпаводковим. Вода вийде на заплаву на річках Чечва, Сукель, Ворона, у верхів’ї Бистриці Надвірнянської. Можливе затоплення заплави, сільськогосподарських угiдь, в гiрських та передгiрських районах можливе досягнення вiдмiток початкового затоплення госпоб’єктiв, будинкiв в окремих низькорозташованих населених пунктах. При дуже сильних дощах посилюється можливість формування значного мiсцевого та схилового стоку, в горах утримується загроза утворення селiв.

Наразі на річках області спостерігається підйом рівня води до таких показників:

  • на річках басейну Дністра 8-48 см, за винятком р. Бистриця Солотвинська (г/п Гута) 51 см, р.Бистриця Надвірнянська (г/п Пасічна) 92 см, р.Сукель (г/п Тисів) 51 см, р.Чечва (г/п Спас) 80 см;
  • на річках басейну Прута 38 – 76 см, крім р. Прут (г/п Коломия), який сумує стік всього верхів’я Прута підйом склав 1,15 м, на р. Черемош ( г/п Устеріки) підйом склав 92 см.

До виходу на заплаву у басейні Дністра залишилось від 0,89 м до 3,53 м, у басейні Прута – від 1,72 м до 2,53 м.

Станом на сьогоднішній ранок на р. Луква (г/п Боднарів) підйом рівня води становить 222 см. На 22 вода вийшла на заплаву та почалося підтоплення.

В Калуському районі критично розлилася річка Лімниця. Про це у своєму фейсбук повідомляє місцевий активіст Олександр Коваль.

Щойно побував на Лімниці в районі Вістови, такого рівня води не було вже десять років, частину звичних пляжів скрила вода, дамба за мостом від Бабина-Зарічного – тримає. Не дай нам Бог ще дощу…..попливемо.

Лімниця значно піднялася і в районі Ясеня, що на Рожнятівщині. Місцевий житель Віктор Рараговський повідомив в мережі, що повінь частково зруйнувала відрізок центральної дороги Калуш-Осмолода, що пролягає в с. Лази.

Тривожна ніч в Ясені. Внаслідок дощової бурі рівень води в Лімниці піднявся в окремих місцях до 2 метрів. Берегозахисні споруди цього разу витримали натиск стихії, хоч в деяких місцях будуть потребувати капітального ремонту. Якби рівень піднявся ще 0,5 метра то потік води міг би перейти через захисний вал в урочищі Поля і під загрозою затоплення була б значна частина Ясеня. Потік Бабський вийшов з берегів та затопив дві садиби в с. Лази. Господарям прийшлось рятувати худобу в стайнях. Городи з картоплею затоплені повністю.

Франківці протягом дня вантажать фото розлитої Бистриці в мережу. Вражаючими світлинами підняття води у міській річці з висоти поділився у фейсбук Руслан Веселий.

Вранці надзвичайники розповіли про наслідки негоди: дощовими водами підтоплено 79 житлових будинків, 9 адміністративних і виробничих приміщень підприємств та організацій, 54 присадибних ділянки розміщених в низинних частинах територій. З 2-х підтоплених житлових будинків та 1 мікроавтобусу евакуйовано 4 особи.

Читайте також: Як у Калуші вулиці і під’їзди “плавали”. ФОТО/ВІДЕО

У селі на Прикарпатті старий дерев’яний міст обвалився з людьми. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...