Мед Атлант

Прожитковий мінімум в Україні зросте вже з липня

З 1 січня прожитковий мінімум в Україні становить 1700 гривень. І вже з 1 липня сума зросте до 1777 гривень.

Для дітей до шести років прожитковий мінімум буде – 1559 гривень, до 18 років – 1944 гривні. Для працездатних осіб показник становить 1841 гривня, а для тих, хто вже працювати не в змозі – 1435 гривень.

Прожитковий мінімум – це сума, яка повинна задовольнити мінімальні потреби людини в залежності від віку і способу життя. Зараз вона збільшується на 77 гривень. У реальності це невеликі гроші – тиждень поїздок в маршрутці, сім хлібин і чотири пляшки молока. При цьому мінімальна заробітна плата не змінюється. Зараз вона становить 3723 гривні.

Але підвищення прожиткового мінімуму вплине на розмір деяких соцвиплат. Наприклад, більше будуть отримувати люди, які досягли пенсійного віку, але не мають достатньо страхового стажу для отримання мінімальної пенсії.

В середньому, їх пенсія буде на 50-70 гривень більшою. Збільшиться і розмір максимальної пенсії – на 620 гривень, а також виплати одиноким матерям, безробітним, дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, а також декретні виплати.

Індексації підлягає і зарплата працівників, які отримують понад 1800 гривень, тобто на рівні прожиткового мінімуму для працездатних. А ще підвищення вплине на розмір штрафів.

Чергове підвищення прожиткового мінімум очікується ще 1 грудня і становитиме 1853 гривні.

Читайте також: Глава уряду повідомив, коли очікувати підвищення вартості газу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...