Мед Атлант

Знаючи свої ресурси прикарпатські громади можуть стати відкритішим для інвесторів, – експерт

16 серпня в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування для представників об’єднаних територіальних громад області проводять тренінг на тему “Створення системи моніторингу будівельних робіт”.

В рамках тренінгу йшлося про хід реалізації проектів ОТГ Івано-Франківської області за кошти інфраструктурної субвенції та кошти Державного фонду регіонального розвитку.

За словами радника Івано-Франківського ЦРМС з питань просторового планування та управління ресурсами Тетяни Данилів, кожна ОТГ в процесі реалізації проектів за кошти інфраструктурної субвенції та ДФРР стикається з раніше невідомими речами.

Зокрема, йдеться про виготовлення проектної документації та здачу в експлуатацію об’єктів. Покрокові рекомендації щодо реалізації проектів з будівництва, реконструкції та капітального ремонту були головною темою тренінгу. Важливим, на її думку, є враховувати зміни в законодавстві.

Однією з таких новацій є введення Державною архітектурно-будівельною інспекцією відкритого доступу до реєстрації дозвільних документів на початок будівельних робіт.

У свою чергу, радник Івано-Франківського ЦРМС з питань регіонального розвитку Ігор Мельничук наголосив, що цьогоріч ОТГ Прикарпаття подали та вже розпочали реалізацію 129 проектів за кошти інфраструктурної субвенції. Перші транші коштів громади вже отримали.

Також він відзначив, що в 2018-му наша область вперше отримала кошти на 10 проектів з ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку), тоді як з 2015 року таких проектів було лише 2. І

Також під час тренінгу представники ОТГ Івано-Франківщини мали можливість поспілкуватись з Андрієм Павлівим, представником офісу “UkraineInvest” в Західній Україні, що заснований Кабміном. Він акцентував увагу громад на необхідності інвентаризації інвестиційного потенціалу територій.

За його словами, лише вивчивши власні можливості, земельні, людські та інтелектуальні ресурси, громади можуть стати відкритішим для інвесторів.

 

В основному ми займаємося супроводом іноземних інвесторів, які приїжджають в Україну для розвитку виробництва, бізнесу. Тут дуже важливою є роль об’єднаних територіальних громад, оскільки в рамках децентралізації їм передані дуже великі ресурси і повноваження. Їм потрібна допомога в інвентаризації своїх територій, щоб розуміти їхній ресурсний потенціал і які інвестиції туди можна залучити, – розповідає Андрій Павлів.

На думку експерта, ОТГ повинні в першу чергу розуміти, якими земельними ресурсами вони володіють.  Маючи необхідний обсяг інформації, UkraineInvest зможе пропонувати інвесторам певні комплексні рішення і допомогти в цьому плані громадам.

Коли отримуємо запит від конкретного інвестора, то будемо розуміти, де є найкращі перспективи його входження. І далі будемо його супроводжувати в ту чи іншу громаду, в тому чи іншому районі, – додає Андрій Павлів.

Читайте такожВеликий інвестор не зайшов в місто, бо не знайшлося вільної земельної ділянки

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...