Мед Атлант

Вчені розповіли, чому зливи і періоди спеки стали набагато довшими

Вчені заявили про те, що дощі і епізоди спеки стали надзвичайно довгими останнім часом через зміни в характері руху вітрів над Америкою, Європою і Азією, що пов’язано з потеплінням Арктики.

Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Communications, пише видання “Дзеркало тижня“.

У ході дослідження вчені проаналізували дані, які були зібрані наземними метеорологічними станціями і супутниками під час епізодів спеки і злив. Дослідники порівняли їх з тими, які були передбачені кліматичними моделями. Виявилося, що майже всі ці події пов’язані з тим, що температура в Арктиці зросла в останні роки значно більше, через що різниця в температурі між помірними широтами і тропіками помітно впала, що різко змінило характер руху вітрів у верхніх шарах атмосфери.

За словами дослідників, раніше так звані планетні хвилі, або струменеві течії, безперешкодно гуляли атмосферою Землі, рухаючись із заходу на схід і рівномірно розподіляючи тепло по тих широт, де вони існують. Глобальне потепління послабило їх і зробило менш стабільними. Це призвело до застою всередині таких “повітряних річок”, в результаті чого умови в них тривалий час не змінюються. Через такі “застої” і відбуваються затяжні періоди злив і спекотної погоди.

Читайте також: Українцям дали поради, як почати здоровий спосіб життя

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...