Мед Атлант

Глава уряду пояснив, чому варто підвищивати ціну на газ

Україна визнає свої зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом у підвищенні цін на газ, заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час брифінгу в Луцьку.

Питання про підвищення цін на газ дуже непросте. Ви знаєте, що є зобов’язання [перед МВФ] про те, що ціни на газ зростатимуть в умовах підвищення світових цін на газ. Я вже рік цю ситуацію стримую… Однак наразі стоїть питання про чергове підвищення, – сказав прем’єр-міністр, слова якого процитувала агенція “Інтерфакс-Україна“.

Він нагадав, що підвищення цін на газ є запорукою продовження залучення фінансування на міжнародних ринках.

Ця вимога виникла тому, що нам потрібна робота із зовнішніми запозиченнями, – пояснив прем’єр.

Як відомо, з липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв’язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем’єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела агенції в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути “непідйомного для звичайних громадян” підвищення ціни, на якому наполягає фонд.

Однак позиція фонду є досить жорсткою, оскільки уряд минулого року ухвалив рішення про таке підвищення газових цін, що надало б можливість Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання. Востаннє уряд відклав питання про підвищення ціни на газ 30 травня.

Читайте також: Кабмін заперечує скасування субсидій для споживачів газу без лічильників

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...