Мед Атлант

День пам’яті зниклих безвісти: скільки прикарпатців перебувають у розшуку і скількох знайшли

30 серпня – Міжнародний день пам’яті зниклих безвісти людей. МІСТО поцікавилося у поліції, скільки осіб на Прикарпатті зникали безвісти. Скількох вдалося розшукати, а хто досі стоїть на обліку.

Цей День встановлений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року за активної підтримки міжнародних правозахисних організацій та Червоного Хреста.

Статистика вражає

В Україні щороку зникають з різних причин понад п’ять тисяч осіб. Прикарпаття – не виняток. Мабуть, чи не найважче змиритися зі смертю близької людини. Рідні зниклих постійно перебувають в невіданні: де він, що з ним сталося, чи він живий. Це постійна надія і щоденний пошук будь-якої інформації, молитви та невимовні муки. І це те, з чим живуть родичі зниклих безвісти людей.

За офіційною статистикою Головного Управління Нацполіції в Івано-Франківській області, упродовж 2017 року надійшло 344 повідомлення про зникнення громадян. З них йдеться і про 59 дітей.

У 2018 році до поліції надійшло 194 зверення, з яких відносно неповнлітніх 36.

Правоохоронцями у 2017 році розшукано 316 прикарпатців, у 2018 – 173. З числа неповнолітніх знайдено усіх і минулого року, і поточного.

На жаль, не всіх вдалося розшукати живими. Проте такі випадки становлять 10% від загальної статистики. Щодо жертв насильницьких зникнень, то цього року подій не зафіксовано. У 2017 році жертвами зловмисників стали двоє осіб. Йдеться про студентку з Болгарії і прикарпатського фермера. Решта тих, кого знайшли поліцейські без ознак життя, покінчили із життям або померли природною смертю.

На сьогоднішній день за часів незалежної України на Прикарпатті у розшуку перебувають 43 людини. Слід додати, що якщо у людини психічні розлади, то вона числиться в іншій базі і не входить до загальної статистики. Відтак, встановлюється місце перебування 33 осіб, які перебувають у розшуку, як особи, які хворіють психічними розладами та самостійно покинули місце проживання або лікувального закладу. Неповнолітніх осіб та осіб, які зникли безвісти на автотранспорті у розшуку немає.

Що робити, коли зникла людина

Раніше для того, аби подати особу в розшук, слід було вичекати три доби, і якщо за цей час людина не знайшлася, то її оголошували в розшук. Тепер же цього терміну не потрібно й громадянин може відразу звернутися із заявою про зникнення людини. Одразу розпочинаються пошуки. Строку давності на розшук зниклого безвісти не існує й людину можуть розшукувати, доки вона не знайдеться живою чи мертвою.

Допомога є

12 липня 2018 року Рада прийняла Закон України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”. За ухвалення відповідного законопроекту №5435, який забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних із їхнім обліком і розшуком задля максимального подолання руйнівних наслідків збройний конфлікт на території України, у другому читанні та в цілому проголосували 238 народних депутатів при мінімально необхідній кількості 226 голосів. Відповідно до закону, особа набуває статусу зниклої безвісти з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук. Також підставою для цього є рішення суду. При цьому набуття відповідного статусу не зменшує обсяг цивільної правоздатності такої особи. Разом з тим за нею зберігаються місце роботи та посада. Водночас за зниклою безвісти особою, яка була уповноважена на виконання функцій держави, зберігаються також і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування.

Особам, які зникли безвісти під час проходження військової служби внаслідок збройного конфлікту або воєнних дій, надаються гарантії, передбачені зокрема законом “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Так, законом визначено, що право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вона виплачується за весь час, протягом якого особа зберігає правовий статус зниклої безвісти.

До речі, при МВС функціонує веб-ресурс “Розшукові обліки МВС“. Він призначений для надання допомоги зі встановлення місцезнаходження безвісті зниклих людей, мобільних телефонів, осіб, які втратили пам’ять,  транспортних засобів у розшуку, розшуку тих, хто переховується від органів влади, зброї у розшуку, пошуку викрадених культурних цінностей, перевірки легітимності довідки про судимость та пошуку паспорту громадянина України серед викрадених та втрачених. На сайті представлено детальну інформацію, куди Ви зможете звернутися за вказаними телефонами, або зателефонувавши 102.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...