Мед Атлант

Євросоюз виділить 54 мільйони євро на Фонд енергоефективності

Сьогодні на засіданні ради донорів було визначено основні напрями майбутньої роботи. Планують провести напрацювання чіткого плану дій із запуску Фонду енергоефективності, створити Координаційну раду донорів з реформи енергоефективності та надати наступний фінансовий транш від ЄС у розмірі 54 млн євро.

Ми вже понад два роки працюємо з нашими європейськими партнерами – Європейським Союзом, Німеччиною, IFC по створенню Фонду енергоефективності, який є частиною імплементації ключових законів з енергоефективності. Вже стартував конкурс на обрання незалежних членів Наглядової ради Фонду, вже 14 листопада буде сформовано весь її склад. Підготовлено перші енергетичні сертифікати будівель. Розпочато атестацію енергоаудиторів. З 14 ВУЗами України стартувала програма з навчання енергоаудиторів. Наша ціль – енергоефективна і енергонезалежна Україна, – зазначив віце-прем’єр-міністр – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України  Геннадій Зубко.

За його словами, також забезпечено фінансування Фонду ЕЕ з держбюджету. Прийнято постанову КМУ про збільшення статутного капіталу Фонду до 1 млрд 600 млн грн, що також враховано в проекті Держбюджету на 2019 рік.

За словами Катаріни Матернової, ЄС, Уряд України та IFC зробили надважливу для України справу – створили Фонд ЕЕ, який не лише допоможе термомодернізувати житловий фонд і досягти енергетичної безпеки, а й створить ринок нових професій.

Європейський Союз готовий надати другий транш фінансової допомоги у розмірі 54 млн євро на підтримку Фонду енергоефективності України. Як тільки буде підписана угода, кошти надійдуть до Мультидонорського фонду, – наголосила заступник генерального директора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської Комісії.

Геннадій Зубко підкреслив, що головна умова роботи Фонду ЕЕ – його прозорість.

За прикладом ефективної роботи Ради донорів з децентралізації, сьогодні ми створюємо Координаційну раду донорів з реформи енергоефективності, яка чітко визначає хто і яким напрямком буде займатися. IFC і World Bank – процедури і програмне забезпечення Фонду ЕЕ; ЄС і Уряд Німеччини – основні донори Мультидонорського фонду, який буде співфінансувати заходи з модернізації; GIZ – підготовка енергоаудиторів; UNDP та IFC – допомога в створенні ОСББ і робота в регіонах по підтримці управителів; ЄІБ, EBRD і World Bank – модернізація комунальних підприємств. Для нас дуже важлива співпраця з міжнародними партнерами в питаннях підготовки енергоаудиторів і їх підвищення кваліфікацій і компетенцій; створення співвласників ОСББ і підготовка управителів для цього ринку; створення ринку енергоаудиторів і величезного кластеру – ринку будівельних конструкцій і оздоблювальних матеріалів. Акценти розставлені, роботи дуже багато. Рухаємося далі, – зазначив Геннадій Зубко.

Читайте також: Прикарпаття очікує на гелікоптер, – голова Івано-Франківської ОДА

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...