Мед Атлант

Маршрут вихідного дня: краєвиди осіннього Гошева та величність монастиря

Село Гошів розташоване в чотирьох кілометрах від міста Болехів на Івано-Франківщині. Над селом височіє скеля, а на її вершині розтошовано храм отців Василіянів, що знайшли притулок в сусідньому монастирі.

Василіанський монастир Преображення Господнього вважається однією з найбільших релігійних та історико-архітектурних пам’яток Прикарпаття. Його щорічно відвідує декілька тисяч  паломників з усього світу. Історія монастиря була надзвичайно складною: пережив низку пожеж, радянську владу…

До 1978 року монастирські келії були базою відпочинку, в його приміщенні діяв дитячий будинок, а церква служила складським приміщенням.На початку 90-х років життя монастиря активно відновлюється: на пожертвування віруючих проводяться ремонтні роботи, німецькими фахівцями встановлено єдині в країні дзвони. Можна піднятися в приміщення дзвіниці і відчути міць вібрацій дзвонів, яка володіє цілющими властивостями. Вціліла після пожежі Ікона Гошівської Божої Матері, яка також відома під назвою “Цариця Карпат”. У монастирському літописі є тисячі свідчень людей, які отримали оздоровлення та вирішення своїх проблем, які роками терзали душу.

Минає сімнадцятий рік, коли в свято Покрови Пресвятої Богородиці ікону урочисто повернули до храму на Ясну Гору.

Архітектура монастиря і скульптури вражають. Статую Ісуса гармонійно поєднуються з Каменем Любові, який привезли з Канни Галілейської, де Ісус Христос здійснив своє перше чудо і перетворив на весіллі воду в вино.

На фото зображено ротонду, яка призначена для проведення паломницьких багослужінь на Марійській площі (побудовано та освячено в 2009 році). Тут часто відбувається урочисте вінчання молодят. Багато світла, хор на другому поверсі, величні пейзажі і сучасні проповіді священиків – це короткий перелік того, що ви побачите в Гошеві.

Читайте также:  У Долині відбудеться фотовиставка “Україно, ти для мене диво”

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...