Мед Атлант

Необхідна передумова входження у Європейський союз – боротьба з корупцією політичних партій

Сьогодні, 5 жовтня, у конференц-залі готелю “Станіславів” обговорили питання фінансування політичних партій.

Відносно лояльне ставлення до корупції та відсутність покарання держави стає основним рушієм стрімкого зростання цього явища. Активісти зауважують, що в області є близько десятка партій, які мають співзвучні назви із більш відомими політичними силами, що вводить в оману людей. Політична корупція у Франківську не набирає таких обертів, як в інших містах України. Це прямо пов’язано з тим, що самі жителі контролюють їх діяльність.

Сьогодні активістам, громадським діячам, журналістам та звичайним виборцям для того, щоб проаналізувати фінансові звіти політичних партій, не потрібно завантажувати величезні масиви інформації, адже деякі звіти політичних партій сягають до 2 тисяч сторінок а перед ставати кількасотні файли, а варто лише вміло користуватись сучасним порталом відкритих даних – “Партійна каса” (partkasa.org.ua), – ділиться досвідом  Сергій Адаменко

Партія ВО  “Батьківщина” подає близько 600 звітів до яких прикріплюються документи оплати оренди, платіжки та інші підтверджуючі дані. Партії, які отримують державні кошти повинні проводити аудит і “непрозоро” проводять цю процедуру. Інші партії, які не отримують коштів з бюджету не проводять аудит, бо їм дешевше обходиться виплата штрафів, ніж сама процедура.

Наразі з’явились органи, які перевіряють діяльність партій та їх документацію. Законодавство України регулює це питання і вказується, що всі видатки щодо політичної партії мають бути прив’язані не до заробітної плати, а до прожиткового мінімуму. Яскравим прикладом тіньового фінансування політичних партій є набір працівників на волонтерських засадах  і виплачували їм зарплати “у конверті”. Індекс доброчесності політичних партій характеризує рівень опублікування їх звітності та підкріплення підтверджуючих документів щодо здійснених грошових операцій. Політичні партії стають приймати нові правила гри і діяльність окремих об’єднань стає прозорішою.

Катерина Давиденко повідомляє, що найрезонанснішими справами за час діяльності партій є:  ВО “Батьківщина” переводила свої кошти через підставних осіб, ВО “Свобода” заводила кошти на рахунки використовуючи махінації головного бухгалтера. Також зазначено, що партіям  забороняється отримувати кошти від іноземних інвесторів, або українських фірм, які зводяться в кінцевому результаті до іноземного власника (правопорушник ВО “Батьківщина”).

З 2016 року партії стали отримувати значні суми з бюджету, але ще більшої уваги потребує їх видаткова діяльність.Проблема видаткової частини не вирішена й досі: не прописано у законодавстві перелік даних на що вони можуть використовувати кошти. Партії не оформляли працівників та неохоче відображали офісні витрати. Партія “Солідарність” фінансувала громадський сектор та підтверджуючі документи не надавали. Проводяться незаконні дії маскування політичної реклами під соціальну. – зазначає Катерина Давиденко

Проблема контролю розподілу дохідної та витратної частин коштів ще й у тому, що існує безліч партій, які так і не навчились заповнювати звіти та оприлюднюють свої дані надто стисло. Поки що це ніяк не карається й упливає лише на їх репутацію. Суперечливим є повернення коштів до бюджету. Нарикінці року парї витрачають увесь залишок, що й стало першопричиною “новорічної каруселі”: друк привітань, непотрібні закупи товарів “для офісу” та інші недоцільні витратні статті.

Організаторами заходу було наведено натсупні дані: більше  91% коштів партій – це державне фінансування.  Найбільші витратні статті партій: пропаганда, утримання осередків, оренда офісів та заробітна плата працівників. Лідерами пропаганди є: ВО “Батьківщина” (витратна стаття складає 24 мільйони 842 тисячі), Самопоміч (9 мільйонів). За перші два квартали партії сумарно витратили 72,2 мільйони  на оплату праці та оренду офісів (ця сума деятиліттями  знаходилась в тіні).

Активісти висунули  думку про те, що витрачати значні суми на пропаганду є недоцільним та неоправданим. Оскільки значна частина населення знаходиться зе межею бідності.

Читайте також: На Прикарпатті 235 тисяч пацієнтів підписали договори з лікарями

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...