Мед Атлант

Спакували у валізу та викинули в озеро, – свідок у справі про вбивство болгарської студентки

Сьогодні, 10 жовтня, відбулося  судове засідання  у справі Ельдара Астанова, якого підозрюють у вбивсті болгарської студентки Елі Дішлі.

Нагадуємо, що 24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня 2017 року пішла з дому та не повернулася. 12 червня 2017 року стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов

На початку судового засідання сторона захисту підозрюваного висловила клопотання про заміну перекладача. 20 серпня перекладач не проводив переклад синхронно, здійснювався неточну передачу інформації та не володів юридичними термінами. Мовляв, підзахисний не міг брати участь у судовому засіданні.

Суд клопотання щодо нового перекладача вважає безпідставним. Адвокат підозрюваного вимагає заміну перекладача. Щоб між захисником і підзахисним не виникало мовного бар’єру. Обвинувачений звинуватив прокурора та суддів у дружніх зв’язках, вимагає якісний російський переклад. Суддя Дмитро Руденко наполягає звернути увагу на рішення Верховного суду, що стосується перекладача. Суд порадився на місці і вирішив відмовити в цьому клопотанні.

Свідок Святослав Кушнір, друг обвинуваченого, розповів про те, що знайомий з підсудним з 2016 року. Коли Ельдар приїхав з навчання на таксі, біля четвертої години, подзвонив з невідомого номеру і запропонував поїхати до його дому. Спальня була закрита.

Сіли на кухні та розпивали коньяк. Підсудний зайшов у спальню і крикнув, що Еля мертва. Двері були прикриті, я бачив ноги дівчини, – каже свідок.

Друг побачив, що ліва нога дівчини зломана. Опісля цього підсудний переодягнувся. Зайшов у кімнату та побачив мертву Елю: розбитий ніс, синя рука, запропонував скрити злочин та сховати тіло. Хотів сховати тіло в селі Колодівка та попросив друга викопати яму. Згодом передумав і сказав, що краще буде викинути тіло у річку. Друг запропонував село Світанок та назвав озеро, де можна сховати тіло. Потім дістав сумку і запропонував так перевезти її, щоб не викликати таксі додому. Попросив друга йти з сумкою до джерела в районі Вовчинецької. Той взяв “багаж”, підійшов до підсудного та разом вирушили в Галич.

Десь у Пасічній водій сказав, що треба заправитись. У годині 7 приїхали на місце. Спустились до озера, сумка не тонула. Закинули її каменями. Вертались пішки. О 5 ранку були в Галичі, згодом автобусом добрались до піонерського парку, – розповів хлопець.

Через короткий відрізок часу зустрівся з підозрюваним, коли приїхала поліція. Той порадив переховуватись.Через шість днів Кушнір прийшов в поліцію із зізнанням. Підсудний нібито погрожував, що якщо друг не допомагатиме, то зробить його винним. Він також розповів, що підозрюваний вживав наркотичні засоби. Чув сварку між підсудним та дівчиною за день до події, що також підтвердили сусіди.

Адвокат підсудного зазначає, що свідок має йти як співучасник. Підсудний висловив суду, що не був готовий до засідання.

Наступне засідання відбудеться 3 грудня о 14:00.

Адвокат заявив, що тримання підсудного під вартою більше року порушує права людини, крім того, продовжуючи терміни тримання під вартою ні разу не обговорювали питання щодо зміни запобіжного заходу на домашній арешт. Суд прийняв рішення застосувати запобіжний захід – тримання під вартою обвинуваченого до 8 грудня 2018.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...