Мед Атлант

Покрова Пресвятої Богородиці: свято воїнів та дівчат

14 жовтня  – особливий день. Саме сьогодні вся Україна відзначає аж три свята: День захисника вітчизни, День українського козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці. Існує багато легенд та переказів, які розповідають нам про історію походження свята Покрова. Багато людей навіть досі вірять деяким обрядам пов’язаним з цим днем.

Історія святкування Покрови зародилося ще в X столітті. За легендою, коли військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяли в облогу Константинополь, намагаючись його захопити, жителі міста стали щиро молитися. Вони зі справжньою вірою молили Богородицю про порятунок. Як переказують оповідання, Божа Мати з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою, так званим омофором і вороги перестали бачити мешканців Константинополя.

Існує також інша версія. Кажуть, що видіння Андрія юродивого, під час облоги Константинополя військами агарян, стало початком заснування святкування Покрова. Пресвята Богородиця з’явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили.

Існує така думка, що це християнське свято сягає корінням аж в язичництво. Сам день символізує засинання природи, покривання її на зиму. Люди кажуть: “Прийшла Покрова – дерева оголилися, а землю вкрило опале листя”. Ще з давніх часів до Покрови люди старалися закінчити всі найголовніші сільськогосподарські роботи. Селяни збирали врожай і завершували сіяти озимину, чумаки завершували свої подорожі, а отари поверталися з далеких полонин додому.

Вважається, що якщо в цей день помолитися до Богородиці, то вона буде оберігати того, хто помолився, аж до наступного дня Покрови.

В давні часи саме це свято для дівчат було найочікуванішим. Починався сезон вечорниць, період весіль, а дівчата на виданні з радістю брали участь у різних весільних забавах. Красуні ходили та промовляли: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю и мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою», «Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку, чи в онучу – най ся дівкою не мучу! ». З самого рання дівчина, яка хотіла вийти заміж, мала прийти до церкви ще до служби, щоб поставити свічку та помолитися.  Але навіть в ті часи дівчата старалися хитрувати. Якщо панночка спекла хліб та залишила його на віконці, в ніч на Покрови, то так можна було приманити свого нареченого.

В цей день прийнято ходити в гості та самим запрошувати гостей. Столи мають бути повними,а в будинку весело. Але також в це свято не слід забувати про нужденних. Навіть важка фізична робота не буде вважатися гріхом, якщо ви допомагаєте тому, хто цього справді потребує.

Також існує багато повір’їв пов’язаних з цим днем, по яких можна віщувати погоду. Ніби-то якщо на Покрову не випав сніг, то його не буде і у листопаді. Якщо вітер дме з півдня – зима буде теплою, якщо з півночі – холодною, а якщо з заходу – сніжною. Але коли ж вітер кілька разів за день змінював напрямок, отже зима обіцяє бути нестабільною.

Читайте також: Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія: шлях від людини до святої мучениці

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...