Мед Атлант

Ілон без маски: Якій інформації не можна вірити?

Як в українських ЗМІ, так і в соціальних мережах багато неправдивої, неперевіреної, перекрученої інформації. Зі сторони російських ЗМІ це робиться свідомо для розпалювання ворожнечі, провокації, загострення ситуації, підриву довіри, поляризації суспільства, дестабілізації безпеки, задля впливу на різні процеси.

З іншого боку це може бути пов’язано із швидкими темпами роботи журналістів, гонитвою за рейтингами, недостатньою кваліфікацією людей тощо.

МІСТО покаже приклади викривлення подій. А також ми підготували поради від експерта щодо правил перевірки інформації.

1. Вакарчук – президент: Коли заголовок неповний

“Я – готовий”: Вакарчук зробив гучну заяву про президентство

15 вересня видання INFOFAKT оприлюднило новину про нібито бажання балотуватися в Президенти.

“Лідер гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук привідкрив завісу свого політичного майбутнього. Якщо ви хочете почути щось конкретне – трошки потерпіть.  Я часто чую від політиків слова про те, що музиканти повинні співати, а політикою повинні займатися політики. 27 років ці політики займаються політикою. І що ми бачимо? Що роблять політики? Крадуть. Перекладаючи на нормальну мову, їхній лозунг мав би бути таким: нехай музиканти співають, а ми будемо продовжувати красти. миритися з такою ситуацією? Я не готовий. Що мені в такій ситуації залишається робити?”, – йдеться у публікації.

Співак заявив, що готовий до того, що в разі походу в політику все його минуле стане предметом публічного розгляду. У протилежному разі не варто навіть приходити і сідати в президентське крісло.

“Я – готовий”, – повідомляє ресурс.

 

Журналіст Громадського поспілкувався зі співаком і не отримав чіткої відповіді на запитання про політичне майбутнє.

“Вакарчук про участь у виборах: Мені подобається можливість тримати в очікуванні”

Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук знову відмовився однозначно відповідати на запитання про те, чи братиме він участь у виборах президента в 2019 році. Під час щорічного форуму YES (Ялтинська європейська стратегія) журналісти запитали Вакарчука, коли він оголосить про те, що готовий взяти участь у президентських перегонах.

Він заявив, що «готовий змінювати країну» і збирається «змінити правила» в Україні. Додав також, щоб почути конкретні речі доведеться трохи почекати.

 

2. Одна сторона медалі

25 вересня Фіртка повідомила про те, що навколо туристичного комплексу “Буковель” знову відбувається щось незрозуміле. Мовляв, літають гелікоптери, невідомі в масках з автоматичною зброєю перекривають дороги.

Що саме відбувається – пояснень немає. Хтось каже, що це навчання, хтось припускає, що це друга серія залякування Олександра Шевченка через його критичні виступи на адресу Петра Порошенка. Місцеві мешканці шоковані, вони не розуміють, що відбувається – чи це якісь «зелені чоловічки», бо про жодні заходи чи якісь навчання людей ніхто не попереджав. Офіційних коментарів з боку правоохоронців щодо подій біля курорту “Буковель” поки немає.

 

Майже відразу з’ясувалося, що у Карпатах військові проводять масштабні навчання “Козацька воля-2018”, повідомило МІСТО.

Військовослужбовці окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України перекрили важливі напрямки на кордоні в гірській місцевості. Це відбулося у рамках навчань “Козацька воля-2018”. Навчально-бойові завдання виконують декілька угруповань військ одночасно в декількох районах Західної України. Навчання проходитимуть до 29 вересня.

 

3. Ілон без маски: Подія, якої не планувалося

Маск їде до України, повідомило видання Gazeta.ua.

До України їде засновник і гендиректор Tesla Ілон Маск. Він відвідає Івано-Франківськ 22 вересня. Його приїзд анонсували у Facebook. Офіційно ця інформація поки не підтверджена. Мільярдер має взяти участь в презентації модельного ряду Tesla і зйомках рекламного ролика.

 

Презентація модельного ряду TeslaМенеджер була запланована на території Промприлад.Реновація. Менеджер з комунікацій у Промприлад.Реновація Рената Налисник спростувала інформацію про Ілона Маска на Промприладі:

Подію організовує київський офіс Electro Future – Електромобілі і сонячні електростанції. Підтвердження правдивості цієї історії немає. Завтра ввечері в нас справді запланована їхня подія, проте, ми виступаємо лише як подієвий майданчик і не можемо нести відповідальності за організаторів та організацію заходу.

 

Правила перевірки

Співзасновниця проекту StopFake.org Ольга Юркова розповідає, варто звертати увагу на те, чи є в матеріалі конкретика: хто, що зробив, де, коли і як. Якщо жодних подробиць немає, інформації не варто вірити.

Якщо ж вони є, зробіть швидку перевірку цих даних у google. Це займе секунди, але може допомогти виявити неправду. Ознака якісної новини – вказане джерело інформації. Однак варто бути уважним: перевірити, чи справді це видання публікувало таку інформацію. Найкраще, коли у новині є гіперлінк на оригінал, а не на головну сторінку сайту-джерела, – каже пані Юркова.

Якщо про важливу подію повідомляє незрозумілий регіональний сайт без вихідних даних, то очевидно, що такому джерелу вірити не можна. Коли в конфліктному матеріалі дається позиція лише однієї сторони, він містить ознаки замовної реклами або щонайменше, не відповідає журналістському стандарту повноти інформації. Таких стандартів шість. Решта – оперативність, достовірність, повнота (замовчування частини важливої інформації є маніпуляцією), баланс думок, точність.

Крім того, варто скласти для себе список джерел, яким ви довіряєте. Якщо якесь джерело розмістило фейк чи маніпуляцію, надалі ставтеся о нього з обережністю, радить експерт.

Головне фото ілюстративне.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...