Мед Атлант

Перша леді України відвідала інклюзивні класи Франківська. ФОТО

Сьогодні, 9 листопада до Івано-Франківська  з робочим візитом завітала дружина Президента України Марина Порошенко. Перша леді відвідала інклюзивні класи міста та привітала школярів області з Днем української писемності та мови.

Наразі в Івано-Франківську функціонує 23 школи, у яких навчаються 398 дітей з особливими потребами. Це на 205 дітей більше, ніж в минулому році. Ще є над чим працювати, адже наразі інклюзивною освітою охоплено лише 6% дітей, розповідає Перша леді. У Франківську інклюзивна освіта розвивається на всіх рівнях. Зокрема, в області працює 44  інклюзивних садочки.

Під час візиту Перша леді ознайомилась з навчальним процесом в інклюзивних класах початкової школи І-ІІІ ступенів № 1, яка є однією з найбільших у місті.

Наша рідна українська мова є символом України як незалежної держави. Ми пам‘ятаємо, що створення самостійної країни починалося саме з боротьби за мову, бо українською промовляє дух нашої Свободи. І тому українська мова має бути рідною для кожного, хто вважає себе українцем, – зазначила Марина Порошенко.

Любов Мурга, директор спеціалізованої школи, розповідає:

У нас є 14 дітей з особливими потребами. Ми почали працювати з дітьми з особливими потребами ще 20 років тому. Для нас це справа не нова, але тепер у цьому нам суттєво допомагає держава. По-перше, це спеціальні кімнати для відпочинку. Норма для класів – це 30 дітей, але якщо там є дитина з особливими потребами – клас має бути набагато меншим, щоб всі відчували на собі увагу вчителя. У дітей з особливими потребами є своя ресурсна кімната, вбиральня, але кімнат бракує, хоча ми раціонально використовуємо площу. Хотілося б ще окрему спортивну кімнату для «особливих» дітей.

Один з батьків дитини розповів, що для них з дружиною основним показником є те, що дитина з радістю іде в школу і хоче вчитися. Дітям легко вчитися, вони вчаться граючись і батьки дуже задоволені. Асистент вчителя постійно допомагає. Дитина постійно спілкується з такими ж по віку дітьми, як і він.

Багато дітей не знають, як поводитись з дітьми з особливими потребами, але в нашому класі діти розуміють потреби. Це великий позитив інклюзивного навчання. У дітей виникає розуміння допомоги іншим.

Дружина Президента подарувала підручники для одного з класів, у якому навчається дитина з «особливими» потребами.

Марина Порошенко відвідала одну з Івано-Франківських шкіл, в якій є інклюзивні класи.

Опубліковано МІСТО П'ятниця, 9 листопад 2018 р.

Читайте також: Диктант єдності: франківці приєдналися до мовного флешмобу. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...