Мед Атлант

Ой хто, хто Миколая любить: свято людяності, пожертви та високих моральних цінностей

Сьогодні, 19 грудня в Україні відзначають свято Святого Миколая. В ніч з 18 на 19 грудня діти традиційно очікують подарунків під подушками та вірять в диво.

Попри те, що багато людей відзначають цей день, обмінюються подарунками та привітаннями, не кожен знає історію походження цього свята.

За давніми переказами, Святий Миколай був реальною людиною, якщо бути точнішими, то він був візантійським єпископом. Проживав він ще у III-IV сторіччі, а народився близько 270 року в південно – західній області Малої Азії в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що віддадуть своє дитя на служіння йому. Коли його батьки померли, він отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним.

Маючи великі статки він не хотів принижувати людей даючи їм милостиню, а таємно підкладав їм подарунки під двері та вікна. В свої юні роки він став опікуном для багатьох сиріт та знедолених.

Святий Миколай помер 6 грудня близько 345 – 352 рр. у міста Міра. Тіло його було покладене з великою пошаною в церкві міста Міри, де спочивало до 1087 року. На його честь установлено окреме свято. День Святого – 6 грудня за григоріанським календарем та 19 грудня – за юліанським. Кажуть, що після смерті Святий Миколай живе в Раю, але раз на рік він спускається на землю, щоб потішити дітей подарунками за їхню хорошу поведінку.

Ішли роки, часи змінювались і в народі виникла традиція теж залишати подарунки за хорошу поведінку, але вже під подушками. Також в цей день потрібно не забувати про нужденних, бідних та знедолених. Саме вони, як ніхто інший, потребують в цей день допомоги та крапельку щастя.

І куди ж в народі без прикмет на таке велике свято:

  • На Миколая хлопці вже починали домовлятися про колядки.
  • Після Миколи пшениця вкриє поле.
  • Хвали зиму після Миколи.
  • До Миколи та й ніколи.
  • У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.
  • Як впаде великий іній — на гарний врожай хліба.
  • Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.
  • Морозяний день — на уроду хліба й городини.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...