Мед Атлант

У Франківську відкрили відбудовану вежу-бельведер із трьома годинниками

Сьогодні, 19 грудня в Івано-Франківську на вулиці Січових Стрільців відкрили відбудовану вежу-бельведер із трьома годинниками, яка була прикрасою будівлі готелю “Дністер” впродовж ХХ століття.

За спільним проектом з видатними митцями Івано-Франківська на чолі з головою Спілки майстрів ковальського мистецтва України Сергієм Полуботько, золотарем Петром Глухим було виготовлено унікальний шпиль.

Конструкцію шпиля прикрашають 3 кулі, покриті сусальним золотом, середня з яких оздоблена 8 мальвами, які є символом безкінечності в природі. Крім символічних фрагментів шпиль має свою важливу функцію на вежі. Він служитиме громовідводом усієї будівлі, – розповідає Маргарита Бойко.

Також три годинники, які є на відбудованій веді, виготовлені найкращими українськими годинникарями з використанням швейцарських механізмів. Діаметри годинників – 1,61м. Розташовані годинники з трьох сторін на монументальній вежі з перфорованим візерунком на алюмінієвих пластинах, через які відбувається обмін чистим повітрям. Звідти також буде лунати мелодія “бій дзвону” через певні проміжки часу. Базова мелодія – це звуки з пісні Тараса Петриненко “Україна”. В святкові дні буде звучати твір українського композитора-патріота Миколи Леонтовича “Щедрик ”, а на Великдень буде лунати “Христос воскрес! Радість з неба”.

Цей унікальний годинник є одним із кращих фасадних годинників світу і присвячений видатній історичній події для України – 100-річчю Акту Злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки.

https://www.facebook.com/margaryta.boyko.9/videos/1645401622272577/

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...